5 beste tips for fortynning av eteriske oljer

For trygg bruk av eteriske oljer på huden din og i hjemmet ditt, er det viktig å fortynne dem. Dette kan bidra til å forhindre hudirritasjon, samtidig som det hjelper de eteriske oljene å spre seg effektivt. Men hvordan fortynner du en eterisk olje, og hvilke feil bør du unngå?

Den beste måten å fortynne oljene på, vil variere avhengig av hva du ønsker å bruke dem til og hvilket resultat du er på jakt etter. Men ikke bekymre deg, vi er her for å veilede deg steg for steg for å sikre at du vil oppnå best mulig resultat. I denne artikkelen vil vi se nærmere på våre fem beste tips for fortynning av eteriske oljer, i tillegg til å se på ulike styrker for ulike formål.

Innhold/Hurtiglinker

  • Hvorfor er det viktig å fortynne eteriske oljer?
  • Hvilket fortynningsforhold er det beste for meg?
  • Hvordan fortynne en eterisk olje?
  • Metode 1: Bærerolje
  • Metode 2: Eddik
  • Metode 3: Alkohol
  • Metode 4: Oljebasert lotion
  • Metode 5: Vann
  • Oppsummering

Hvorfor er det viktig å fortynne eteriske oljer?

Du lurer kanskje på hvorfor det er så viktig å fortynne eteriske oljer? Tross alt er jo volants utvalg av eteriske oljer 100% rene og økologiske fra planteriket. Men i den forbindelse er det viktig å huske at eteriske oljer er svært konsentrerte. Det er også derfor at aromaene til eteriske oljer er så sterke.

Hvis eteriske oljer brukes uten å bli fortynnet, kan de forårsake irritasjon, allergier og andre uønskede reaksjoner på grunn av deres naturlige sterke styrke. Du kan oppleve en umiddelbar reaksjon som kløe og rødhet i huden når proteinene i huden begynner å binde seg som et resultat av kontakt med de konsentrerte oljene. Du kan også oppleve forsinkede allergiske reaksjoner, hvor utslettet kan vises opptil en måned etter den første påføringen.

I tillegg til å unngå irritasjon, er det også mange andre fordeler med å fortynne eteriske oljer. Ved å blande din eteriske olje med en tung bærerolje, økes absorpsjonshastigheten i huden, og huden vil etterlates mye glattere og mykere, samtidig som du bruker mindre av den eteriske oljen. I tillegg reduseres også fordampningshastigheten til oljene, som igjen øker antall påføringer du får fra bare én flaske eterisk olje.

Å blande din eteriske olje med en bærerolje, gjør det også mye lettere å spre de eteriske oljene jevnt over ønsket område. På grunn av deres ekstraordinære styrke, kan for eksempel én dråpe eterisk olje være nok til å lindre en sår rygg. Imidlertid vil det være vanskelig å spre en enkelt dråpe olje jevnt over hele ryggen. Når du fortynner den eteriske oljen med en bærerolje, vil du oppleve at du kan spre blandingen komfortabelt over hele ryggen og dermed nyte de beroligende effektene du får fra bare én dråpe eterisk olje.

Hvilket fortynningsforhold er det beste for meg?

Hvor mye du bør fortynne dine eteriske oljer, vil variere avhengig av fordelene du ønsker å oppnå, hvordan du skal bruker dem og dine individuelle preferanser.

Hvis du har sensitiv hud, eller hvis du skal bruke dine eteriske oljer på sensitive områder som ansiktet, anbefaler vi 1% fortynning for å minimere sjansene for reaksjoner eller irritasjon. Imidlertid vil vi fortsatt anbefale å gjøre en lappetest før du påfører eteriske oljer mer rikholdig på huden din.

Hvis du ikke har spesielt sensitiv hud, kan du kanskje øke til 2-3% fortynningsforhold for aromaterapimassasje, eller til og med opptil 10% for mer intens behandling. Det anbefales imidlertid alltid å utføre en lappetest før du prøver ut en ny eterisk olje eller øke fortynningen for å sikre at huden din ikke reagerer på oljen eller dens styrke.

Ved bruk av eteriske oljer på en person med en helsetilstand, eller på eldre eller barn, er det viktig å bruke et lavere fortynningsforhold. Selv om det er mange fordeler ved bruk av eteriske oljer på barn, gravide og eldre, er det best å holde seg til et fortynningsforhold på 1% for å redusere risikoen for bivirkninger eller hudirritasjon.

Hvordan fortynne en eterisk olje?

Vi vet at eteriske oljer må fortynnes for å kunne brukes trygt og effektivt. Ikke bare er det viktig å fortynne eteriske oljer for å unngå hudirritasjon, men det kan også bidra til å få oljene til å rekke og vare i lengre tid. I denne delen vil vi ta en titt på fem forskjellige måter å fortynne eteriske oljer, slik at du vil få best mulig nytte av dem.

Metode 1: Bærerolje

Å blande eteriske oljer med en bærerolje er uten tvil den mest populære måten å fortynne eteriske oljer på. Det finnes mange forskjellige bæreroljer på markedet, men de mest populære valgene er jojobaolje, kokosolje og søt mandelolje på grunn av deres mange flotte fordeler og at de er lette å få tak i.

Jojoba olje har en behagelig, men særegen lukt og brukes ofte i massasje på grunn av dens anti-inflammatoriske egenskaper som kan bidra til å berolige huden og redusere akne. Den absorberes lett inn i huden og etterlater den myk og mindre fet, noe som gjør den ideell hvis du har fet hudtype.

Kokosolje har blitt brukt som bærerolje gjennom århundrer og er perfekt for å rense kroppen på grunn av dens høye innhold av laurinsyre og dens antibakterielle egenskaper. Den kan brukes som bærerolje for bruk på hud, lepper og hår. Dette gjør kokosoljen ekstrem allsidig i kombinasjon med en rekke eteriske oljer for et bredt spekter av formål.

Søt mandelolje er en lett bærerolje med en kraftig nøtteaktig aroma. Denne bæreroljen absorberes lett av huden, noe som gjør den utmerket for bruk på tørre hudtyper. Mange bruker søt mandelolje for å redusere forekomsten av mørke sirkler under øynene og for å helbrede arr fra akne og strekkmerker, takket være dens evne til å gjenopprette huden.

For å fortynne den eteriske oljen med en bærerolje, blander du helt enkelt en spiseskje av den valgte oljen med en dråpe eterisk olje. Du kan øke eller redusere mengden bærerolje eller eterisk olje for å oppnå nødvendig fortynningsforhold.

Jojoba Bæreolje
Jojoba Bæreolje
Jojoba Bæreolje
Jojoba Bæreolje
Jojoba Bæreolje

Jojoba Bæreolje

149 kr

Metode 2: Eddik

Hvis du ønsker å balansere hudens pH-verdi og samtidig gi den en dyp rens, eller hvis du ønsker å bruke eteriske oljer til å rense andre ting enn huden din, kan det være fordelaktig å fortynne den eteriske oljen med eddik.

Eplecidereddik er den mest populære typen å bruke på huden, siden den inneholder flere mineraler enn hvit eddik, og har en mykere og fruktigere duft som blander seg lettere med eteriske oljer. Sammenlignet med andre produkter, fordamper eddik raskt fra huden og tørker mindre ut, slik at huden din føles myk og næret.

På den annen side fungerer hvit eddik som et rensende superverktøy, takket være sin evne til å rengjøre omtrent alt mellom himmel og jord! Den er tilgjengelig de fleste steder, er billig og giftfri, og kan brukes i klesvask, på vinduer, for skitne flekker på tepper og til stort sett alle andre oppgaver du kan tenke deg. Bland enkelt 50% hvit eddik med 50% vann, og tilsett noen dråper av din foretrukne eteriske olje for å gi den en frisk duft, og du et flott rengjøringsmiddel som kan brukes til det aller meste. Gi blandingen et rist og hell den over i en sprayflaske for praktisk og enkel rengjøring.

Metode 3: Alkohol

Photo by Nathan Powers on Unsplash

Selv om fordelene med alkohol kan være begrenset i forhold til å forbedre kroppens generelle helse, er den faktisk flott for huden og blander seg glimrende med eteriske oljer. For det første blander alkohol seg mye bedre med eteriske oljer enn vann, noe som gjør det enkelt å lage en jevn blanding som er klar til bruk på et øyeblikk.

I aromaterapi er vodka ofte den foretrukne alkoholen, siden den er fri for tilsetningsstoffer, inneholder ren alkohol fra korn og er luktfri sammenlignet med rødsprit. Vodka er også et velkjent antiseptisk middel for å rense huden og forhindre akne, spesielt for fet hud, mens den også kan temme krusete hår. Vodka kan også brukes alene som en flott toner da den strammer opp porene og etterlater huden forynget.

I hudpleie har vi erfart at eterisk olje fra lavendel er perfekt å blande med alkohol for en plettfri og vakker hud. Hvis du ønsker et glansfullt og vakkert hår som om du nettopp er kommet fra frisøren, kan du etter bruk av sjampo og balsam, ta en siste skyll av håret med rosmarin olje før du forlater dusjen for det lille ekstra.

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr
Økologisk Rosemary Eterisk Olje
Økologisk Rosemary Eterisk Olje
Økologisk Rosemary Eterisk Olje
Økologisk Rosemary Eterisk Olje
Økologisk Rosemary Eterisk Olje

Økologisk Rosemary Eterisk Olje

129 kr

Metode 4: Oljebasert lotion

Photo by Ann poan from Pexels

Hvis du har en favoritt lotion, kan du bruke den til å fortynne dine eteriske oljer. Det er best å velge en oljebasert krem som er tykk og uparfymert for optimalt resultat. Den vil lett blandes med din foretrukne eteriske olje, slik at du kan skape en egen velduftende fuktighetskrem med fordeler tilpasset dine personlige behov.

I likhet med en bærerolje, vil en oljebasert krem etterlate huden med en mer naturlig følelse etter påføring, samtidig som den føles myk å ta på i flere dager etterpå. Dette gjør det til et godt valg for de som allerede har litt fetere hudtype eller hvis du ikke er så glad i følelsen av olje på huden.

Volants Sleep blend er perfekt å blande med en uparfymert fuktighetskrem som kan påføres på kvelden før sengetid. De deilige duftene av lavendel, frankincense, palma rosa og romersk kamille vil bidra til å roe både kropp og sinn, og forberede deg for en god natts søvn.

Sleep
Sleep
Sleep
Sleep
Sleep

Sleep

219 kr

Metode 5: Vann

Photo by Steve Johnson from Pexels

Det er et velkjent faktum at vann og olje ikke blandes godt, og eteriske oljer er intet unntak. Så da lurer du kanskje på hva denne delen skal handle om?

Faktisk er det noen formål hvor vann er den perfekte bæreren for eteriske oljer, selv om de ikke blandes med letthet slik som de fire bærerne nevnt ovenfor.

For det første er det viktig å merke seg at destillert eller renset vann har en tendens til å fungere best siden det er fritt for kjemikalier og bakterier, og er trygt for kroppen din og de rundt deg. Noen av egenskapene til vann, som gjør det så nyttig å blande med eteriske oljer, er at det er lett, luktfritt og fordamper raskt, noe som gjør det fantastisk som tilsetning i en diffuser sammen med eteriske oljer. Det vil ikke forstyrre de deilige aromaene som avgis, og du kan være trygg på at ingen skadelige giftstoffer vil bli produsert eller avgitt, slik at du kan slappe helt av og nyte alle fordelene. Og hva er vel mer praktisk enn en bærer for eterisk olje som bokstavelig talt renner fra alle kraner i hjemmet ditt?

Vann er selvfølgelig også et åpenbart valg for et eterisk oljebad. Tilsett rundt 10 dråper eterisk olje i et varmt bad og nyt fordelene fra å inhalere de dyrebare aromaene som kan hjelpe med å lindre såre muskler, gjenopplive huden og tilbakestille sinnet. Ved å tilsette ca. 30 ml flytende Castilla-såpe som emulgator, vil oljen og vannet lett blandes, og skape et badevann som du helt klart vil elske.

Hvis du ønsker et aromaterapibad av spa-kvalitet, vil vi anbefale vår Spa blanding av eteriske oljer som lar deg nyte en deilig spa-opplevelse til det fulle og fordype både kropp og sinn i fullstendig avslapning.

Spa
Spa
Spa
Spa
Spa

Spa

209 kr

Oppsummering

Eteriske oljer er kraftige naturkrefter, og de bør respekteres som sådan. Det er viktig å fortynne eteriske oljer før bruk, slik at du kan nyte de fulle fordelene med eteriske oljer uten noen negative bivirkninger eller reaksjoner. Det finnes flere måter å fortynne eteriske oljer på, alt fra å blande dem med en bærerolje til å lage din egen skreddersydde fuktighetskrem ved å blande favorittoljene dine med en uparfymert lotion.

Ta deg tid til å prøve ut forskjellige kombinasjoner for å finne ut hva som fungerer best for deg. Vi vil imidlertid alltid anbefale deg å utføre en lappetest minst 24 timer før du prøver ut en ny kombinasjon, for å forhindre uønskede reaksjoner. På denne måten vil du få mest mulig glede og fordeler ut av dine eteriske oljer, samtidig som de vil vare i lengre tid!

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 90 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 1000+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.