Din ultimate guide til bergamottolje

Bergamott eterisk olje, best kjent for sin beroligende duft,  er ekstrahert fra skallet til sitrusfrukten Citrus bergamia som vokser på bergamottappelsintrærne.

Bergamott eterisk olje ble primært dyrket i Italia, og er oppkalt etter byen Bergamo, men dyrkes i dag over hele verden. Den søte sitrusduftende oljen kaldpresses fra skallet på frukten og tilbyr en rekke terapeutiske fordeler.

Men hva brukes bergamott eterisk olje til, og hvilke fordeler har den?  

Innhold/Hurtiglinker

  • Hva brukes bergamottolje til?
  • Hvordan bruke bergamottolje?
  • Bergamottolje for stresslindring og avslapning
  • Bergamottolje for lindring av angst
  • Bergamottolje for søvn
  • Bergamottolje for smertelindring
  • Bergamottolje for huden
  • Bergamottolje for håret
  • Bivirkninger av bergamottolje
  • Oppsummering

Hva brukes bergamottolje til?

Bergamott eterisk olje finnes i en rekke produkter, inkludert alt fra parfymer og colognes til toalettartikler og kosmetikk. Den brukes også i mange typer mat og drikke. Den mest kjente bruken, er kanskje som smakstilsetning i Earl Grey te.

Bergamott eterisk olje byr på mange terapeutiske fordeler, noe som gjør den til et populært valg blant aromaterapeuter og oss som elsker eteriske oljer.

Bergamott eterisk olje er unik blant sitrusbaserte oljer med sin evne til å være både beroligende og oppløftende på samme tid. Disse egenskapene gjør bergamottolje ideell for å lindre angst og stress, samtidig som den fremmer avslapning.

Oljen er også rensende, noe som gjør den perfekt for topisk bruk i ansiktsbehandlinger og massasjer. Men husk alltid å fortynne bergamottoljen for å unngå hudirritasjon, noe du enkelt gjør ved å blande den med en bærerolje før du påfører den på huden.

Denne populære oljen har fått stor oppmerksomhet for sine fordeler, inkludert å hjelpe ved en rekke plager, både anekdotisk og i tradisjonelle medisiner, noe som kan få den til å høres ut som et vidundermiddel; Det er imidlertid lite med bevis som støtter mange av disse påstandene. Her vil vi kun ta for oss de mest grunnleggende fordelene med bergamott og de sikreste måtene å bruke den på. 

Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje

Økologisk Bergamot Eterisk Olje

159 kr

Hvordan bruke bergamottolje?

For at du skal kunne nyte fordelene med bergamott eterisk olje, må du først vite hvordan du bruker den. Hvilken metode du bør velge, avhenger av hvilke fordeler du vil oppnå.

Innånding av bergamottolje

Mange liker å innånde den beroligende duften av bergamottolje. Du kan tilsette noen dråper av oljen i en diffuser som vil fylle rommet med den oppløftende og beroligende aromaen av bergamott.

Hvis du ikke har en diffuser, kan du tilsette et par dråper bergamottolje i den varme voksen i et tent stearinlys for å lage ditt eget personlige duftlys. Du kan også prøve å tilsette bergamottolje i en bolle med varmt vann og innånde dampen. 

Aromaterapimassasje med bergamottolje

Bergamottolje er ideell å bruke for aromaterapimassasje når du ønsker en beroligende og oppløftende duft. Den er også flott for huden din, takket være dens antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper.

Du bør imidlertid aldri bruke bergamottolje direkte på huden, da det kan forårsake hudirritasjon. Bland noen dråper av den eteriske oljen med en spiseskje bærerolje som kokosolje eller jojobaolje. Blandingen kan deretter masseres inn i huden din mens du nyter den beroligende og oppløftende aromaen av bergamott eterisk olje.

Aromaterapibad med bergamottolje

Å tilsette bergamottolje i badevannet ditt er en fin måte å nyte de mange fordelene med denne allsidige eteriske oljen. Før du tilsetter bergamottolje i badekaret ditt, bør du blande den med en bærerolje som druefrø, jojoba eller søt mandelolje. Hvis du ikke har noen bærerolje for hånden, kan du blande den med helmelk som lar den eteriske oljen spre seg effektivt i vannet.

Romspray med bergamottolje

Hvis du vil bruke bergamottolje på spesifikke områder i hjemmet ditt, kan du dryppe noen dråper bergamottolje i en ren sprayflaske og fylle opp med varmt vann. Løsningen kan deretter sprayes på møbler, tepper og rundt om i rommet.

Bergamottolje for stresslindring og avslapning

Hvis du sliter med stress, kan du få hjelp ved å praktisere mindfulness, yoga og meditasjon. Imidlertid finnes det også bevis for at aromaen av bergamottolje kan være effektiv for å redusere stress og fremme avslapning.

Bergamottolje har i flere århundrer blitt brukt for avslapning. En studie fra 2015 viste at bergamott eterisk olje bidrar til forbedret mentalt velvære samtidig som den senker nivået av stresshormonet kortisol. Deltakerne i denne studien rapporterte også redusert tretthet.

For å bruke bergamottolje for avslapning eller stresslindring, bør du først kombinere den med en bærerolje som søt mandel-, jojoba- eller avokadoolje. Du kan deretter massere den i små mengder inn i huden din eller tilsette den i badevannet ditt.

Du kan også innånde den beroligende duften av bergamottolje ved å tilsette noen få dråper i en aromaterapidiffuser.

Bergamottolje for lindring av angst

Bergamottolje har også vist seg å være ekstremt effektiv for å lindre symptomer forbundet med angst, og effekten av bergamottolje for lindring av angst er bevist i flere studier.

En studie fra 2013 viste at bergamott eterisk olje hjalp mot depresjon, angst og andre humørsykdommer. Studien viste at innånding av bergamottolje sendte signaler til kroppens luktesystem, og stimulerte produksjon av både dopamin og serotonin. Dette resulterte i stemningsregulerende effekt.

En annen studie fra 2017 målte virkningen ved å utsette kvinner for aromaen av bergamottolje i 15 minutter hver uke når de besøkte en mental helseklinikk. Etter åtte ukentlige besøk oppnådde kvinnene som innåndet bergamottolje 17% høyere positivitetsscore i “Positive and Negative Affect Scale” (PNAS)  enn kvinnene som innåndet placebodamp. Dette demonstrerer den positive effekten av bergamott eterisk olje for både humør og angstlindring.  

Bergamottolje for søvn

Sitrusbaserte oljer er vanligvis kjent for sine oppkvikkende og energigivende egenskaper. Imidlertid er bergamott eterisk olje unik blant sitrusoljer i sin evne til å indusere de fysiologiske endringene som kreves for søvn. Dette inkluderer å redusere hjertefrekvensen og senke blodtrykket.

Angst og stress er to av de viktigste årsakene til søvnproblemer. Den beroligende og oppløftende duften av bergamott eterisk olje hjelper deg å slippe tankene og forberede deg for en avslappende natts søvn. Den reduserer også nivået av stresshormonet kortisol, sammen med adrenalin, og etterlater sinnet rolig og avslappet.

En studie utført på et hjerterehabiliteringssenter viste at bergamottolje er svært effektivt for forbedret søvnkvalitet, inkludert redusert antall oppvåkninger i løpet av natten. Hvis du sliter med at du våkner i løpet av natten, kan bergamott være den perfekte eteriske oljen for deg.

Bergamottolje for smertelindring

Bergamott eterisk olje er også kjent for sine smertestillende og anti-inflammatoriske egenskaper. Dette skyldes linalool- og carvacrol-forbindelsene som finnes i bergamottolje.

En studie publisert i 2015 viste at bergamottolje er effektiv i behandling av kronisk smerte. Studien viste også at bergamottolje var effektiv for å redusere nevropatisk smerte som ofte er resistent mot opioider.

En gjennomgang av studier i 2019 så på effekten av eteriske oljesforbindelser ved smerterespons hos både mennesker og dyr. Denne gjennomgangen viste at både linalool og carvacrol hadde anti-inflammatoriske og smertestillende egenskaper, noe som gjør det effektivt for smertelindring.

Hvis du har smerter, kan du prøve å blande noen dråper bergamott eterisk olje med en bærerolje og massere den inn på det berørte området. Du kan også innånde aromaen av bergamottolje for flere smertestillende fordeler.

Bergamottolje for huden

Bergamott eterisk olje er mye brukt som behandling for akne på grunn av dens antibakterielle og anti-inflammatoriske egenskaper. Den er også nyttig ved cyster og kviser, og har en smertestillende effekt. Unngå imidlertid topisk bruk av bergamottolje hvis du har sensitiv hud, og utfør alltid en lappetest før bruk.

Du kan påføre bergamottolje blandet med en bærerolje direkte på flekker, cyster, kviser og hudormer. La behandlingen virke over natten og skyll av om morgenen. Ikke la behandlingen være på i løpet av dagen, da bergamottolje kan øke lysfølsomheten når den utsettes for sollys.

For fet og akne-utsatt hud, vil vi anbefale å bruke jojobaolje som bærerolje sammen med bergamott eterisk olje. Jojobaolje er lett og nærende, balanserer produksjonen av overflødig olje på huden, og etterlater porene rene og klare.

Du kan også lage en bergamott-ansiktsmaske. Bland enkelt ¼ kopp yoghurt naturell med 2-3 dråper bergamottolje. Påfør på ansiktet og slapp av i ca. 20 minutter. Melken vil lindre og gi næring til huden, mens bergamottoljen retter fokuset mot alle flekker, kviser eller hudormer. Når du skyller av ansiktsmasken med varmt vann, vil huden føles hydrert og forfrisket.

Bergamottolje for håret

På grunn av dens fuktighetsgivende og pleiende egenskaper sverger mange til bergamottolje for å få et sunt, mykt og skinnende hår. Hvis du ønsker å temme krøllene eller få den røde løper looken, kan det være verdt å prøve bergamottolje for håret.

Anekdotiske bevis antyder også at bergamottolje kan bidra til at håret vokser raskere og sterkere. Bevis tyder på at denne eteriske oljen kan forbedre sirkulasjonen gjennom hodebunnen din, og sikre riktig tilførsel av både næringsstoffer og oksygen til hårsekkene som oppmuntrer til sunn vekst.

Kombiner noen dråper bergamottolje med en bærerolje som avokado, jojoba eller kokosolje og masser inn i hodebunnen. La den virke magisk over natten før du skyller ut, og du vil etterlates med et mykt, velduftende og glansfullt hår 

Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje

Økologisk Bergamot Eterisk Olje

159 kr

Bivirkninger av bergamottolje

Selv om bergamottolje har utallige fordeler, er det noen få sikkerhetstiltak du bør være oppmerksom på.

Du bør alltid blande bergamottolje med en bærerolje før du påfører den på huden. Påfør aldri ufortynnet eller ren bergamottolje på huden din, da det kan forårsake irritasjon.

For noen kan bergamott eterisk olje virke irriterende på huden, selv når den blandes med en bærerolje. Derfor er det viktig å utføre en lappetest med blandingen før du påfører den i større mengder på huden din.

Symptomer på en allergisk reaksjon eller følsomhet for bergamottolje inkluderer rødhet, en brennende følelse, elveblest eller blemmer. Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du umiddelbart skylle oljen av huden og kontakte lege for råd.

Bergamottolje inneholder forbindelsen bergapten som kan være fototoksisk. Det betyr at huden kan bli irritert eller skadet når den utsettes for sollys. Av denne grunn bør du vaske av bergamottoljen fra huden før du går utendørs.

Hvis du lider av noen helsemessige tilstander, eller hvis du er gravid eller ammer, bør du alltid konsultere lege før du bruker eteriske oljer. Dette fordi noen eteriske oljer kan samhandle med visse medisiner eller forårsake bivirkninger for de som lider av allerede eksisterende medisinske tilstander.

Hvis du er i tvil, er det alltid tryggest å kontakte lege for råd før du begynner å bruke aromaterapi.

Oppsummering

Bergamott eterisk olje finnes ofte i parfymer, kosmetikk og luftfriskere på grunn av dens oppløftende og beroligende aromaer.

Bergamottolje dufter ikke bare godt, men den har også en rekke fordeler som inkluderer alt fra å redusere forekomsten av akne og gi håret en sunn glød, til å redusere symptomer på angst og forbedre søvnen.

Imidlertid kan bergamottolje forårsake hudirritasjon hvis den ikke fortynnes med en bærerolje før den påføres lokalt.

Har du spørsmål om bruk av bergamott eterisk olje, eller ønsker tips om aromaterapi, er du velkommen til å kontakte en aromaekspert på: support@volant.no.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 90 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 1000+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.