90-dagers risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

Eteriske oljer for barn

I dag er eteriske oljer lett tilgjengelig og er i ferd med å bli et vanlig inventar i mange hjem. Men kan eteriske oljer være fordelaktige for barn, og er eteriske oljer trygge for barn?

Eteriske oljer har blitt brukt i århundrer for å fremme fysisk, mentalt og følelsesmessig velvære, og for å behandle en rekke plager. Disse kraftfulle oljene utvinnes fra blomstene, bladene, stilkene og andre deler av planten, og hver olje har et utvalg av terapeutiske fordeler. 

Innhold/Hurtiglinker

  • Kan eteriske oljer brukes på barn?
  • Eteriske oljer som kan hjelpe babyer og barn med å sove
  • Eteriske oljer ved kolikk
  • Eteriske oljer ved forkjølelse hos barn
  • Eteriske oljer ved angst hos barn
  • Eteriske oljer mot hodelus
  • De beste bæreroljene for barn
  • Trygg bruk av eteriske oljer på barn
  • Oppsummering

Kan eteriske oljer brukes på barn?

Det er ikke bare voksne som kan nyte fordelene med eteriske oljer. Eteriske oljer kan også tilby et bredt spekter av fordeler for barn, inkludert å fremme søvn, dempe angst og lindre symptomer ved kolikk.

Imidlertid må man være forsiktig når man bruker eteriske oljer på barn. Eteriske oljer bør aldri brukes rundt babyer under tre måneder på grunn av deres delikate kroppssystem.

Vi har satt sammen de beste eteriske oljene for babyer og barn som vil hjelpe deg å velge riktig olje ut fra barnets behov.

Eteriske oljer som kan hjelpe babyer og barn med å sove

Det er et velkjent faktum at babyer og barn ofte sliter med å sove. Dette gjør foreldrene slitne og energiløse, og at babyen eller barnet kommer ut av rutine.

Det er viktig å sørge for at barnet ditt har en god søvnhygiene, som inkluderer å begrense skjermtiden før sengetid, bruke alderstilpassede og konsekvente leggetider, samt å holde seg til tidsplaner og rutiner. Dette er imidlertid ikke alltid nok. Mange foreldre søker andre naturlige måter for at barna lettere skal sovne.

Lavendel er trolig en av de mest kjente eteriske oljene, og byr på beroligende og avslappende effekt. Forskning støtter bruk av lavendelolje for babyer og barn. En studie fra 2008 undersøkte virkningen av å tilsette lavendelolje i badevannet til babyer før sengetid. Lavendelolje viste seg å være effektivt for å redusere kortisolnivået hos både mødre og spedbarn, redusere gråt hos babyer og øke tiden av dyp søvn.

Mange foreldre er også kjent med effekten av eteriske oljer av tysk kamille og romersk kamille som et naturlig hjelpemiddel for å få babyer og barn til å sove. Selv om effektene ennå ikke er fullstendig bevist, er det sterke anekdotiske bevis som tyder på at eterisk olje av kamille har naturlige beroligende og hypnotiske effekter. Dette gjør det til et lovende naturlig hjelpemiddel for å få babyer og barn til å sove.

Det er mange måter du kan bruke eteriske oljer på for å forbedre babyens eller barnets søvn. Du kan tilsette noen få dråper av foretrukken oljen i en diffuser, slik at aromaen kan innåndes, eller du kan lage et søvnfremkallende aromaterapibad for barnet ditt. Hvis du vil tilsette eteriske oljer i barnets badevann, må du først fortynne oljen med en bærerolje for å forhindre hudirritasjon.

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr

Bli med i Volant Aroma Family

Leveres etter din timeplan
15% rabatt på dine favorittprodukter
Legg til, stopp eller bytt produkter når som helst

*To leveranser er påkrevd før du kan avslutte. Kun ordre over 450 kr har gratis frakt

Eteriske oljer ved kolikk

Det kan være vanskelig å se babyen din lide av kolikk, og føle at det ikke er noe du kan gjøre for å hjelpe. Det er ikke nøyaktig klart hva som forårsaker kolikk, men det antas at det kan være relatert til fordøyelsesproblemer eller allergier. Det går vanligvis over av seg selv etter noen måneder.

Eterisk lavendelolje har i studier bevist å kunne bidra til å lindre symptomene ved kolikk. I en studie fra 2012, ble babyer som led av kolikk gitt en daglig aromaterapi magemassasje med lavendelolje. Dette resulterte i en reduksjon av gråt, og demonstrerte effekten av eterisk lavendelolje for å redusere symptomene ved kolikk.

En annen effektiv eterisk olje for å lindre symptomene ved kolikk, er kamille. En studie undersøkte virkningen av topisk påføring av kamilleolje på babyens mageregion tre ganger daglig i løpet av 14 dager. Studien viste at babyer som mottok kamilleoljen topisk gråt mindre enn de i kontrollgruppen.

For å bruke eteriske oljer mot kolikk, kan du fortynne en dråpe lavendel- eller kamilleolje med en spiseskje bærerolje som druefrø- eller kokosolje. Du kan deretter massere blandingen forsiktig inn på babyens mage i retning med klokken.

Eteriske oljer ved forkjølelse hos barn

Barn blir til stadighet forkjølet, spesielt når de begynner i barnehagen eller på skolen. Heldigvis kan eteriske oljer hjelpe med å lindre noen av barnas forkjølelsessymptomer som lar dem føle seg mer komfortable og hjelper dem til å sovne lettere.

Eucalyptus er en populær eterisk olje og et naturlig slimløsende middel som kan lindre tetthet. For barn under to år er det viktig at du bruker Eucalyptus radiata, siden den mer vanlige Eucalyptus globulus ikke er egnet for bruk på spedbarn. Volants økologiske eukalyptusolje består av Eucalyptus radiata, noe som gjør den egnet for bruk på barn.

Eukalyptusolje kombineres ofte med eterisk peppermynteolje for å lindre symptomene ved forkjølelse og andre sykdommer. Peppermynteolje bør imidlertid ikke brukes på barn under tre år (noen kilder antyder til og med å vente til barna er 6 år gamle) da det finnes bevis på at det kan føre til redusert respirasjonsfrekvens hos enkelte barn, noe som potensielt kan føre til anfall.

Frankincense er en annen eterisk olje som er nyttig ved sykdom. I tillegg til sine sterke antibakterielle egenskaper, hjelper denne rike eteriske oljen til å bryte ned slim, rense luftveiene og bihulene, og lindre tetthet. Frankincense eterisk olje kan hjelpe hvis barnet ditt har hoste eller er tett.

Prøv å tilsette noen dråper av disse eteriske oljene i en diffuser, slik at aromaene fyller rommet. Barnet ditt vil naturlig innånde duften av oljene, noe som letter tetthet og bidrar til at barnet puster lettere.

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

109 kr

Bli med i Volant Aroma Family

Leveres etter din timeplan
15% rabatt på dine favorittprodukter
Legg til, stopp eller bytt produkter når som helst

*To leveranser er påkrevd før du kan avslutte. Kun ordre over 450 kr har gratis frakt

Eteriske oljer ved angst hos barn

Mange barn vil slite med angst på et tidspunkt i barndommen. Dette kan skyldes endrede familieforhold, tap av noen nære, eller flytting til et nytt hjem eller ny skole. Eteriske oljer kan være gunstige for barn som lider av angst.

Eterisk lavendelolje er et populært valg for barn som føler seg engstelige. En nylig studie undersøkte effekten av innånding av lavendelolje hos barn før tannbehandling, noe som viste betydelig reduksjon av angst, blodtrykk og hjertefrekvens. Å innånde blomsteraromaene av lavendelolje kan bidra til å berolige barnet ditt, slik at barnet slapper av og kan finne et nytt perspektiv.

En annen eterisk olje som kan være gunstig for barn som lider av angst, er søt appelsin. Denne søte og fruktige eteriske oljen er oppløftende og energigivende, og er ideell for å få barna ut av sengen og bli klar for en ny skoledag på morgenkvisten. Sitrusoljer som søt appelsin har også vært kjent for å berolige overstimulerte barn ved å bidra til å balansere humøret deres – nok en bonus!

Hvis barnet ditt sliter med angst, er det best å konsultere en lege for å finne ut om det finnes ytterligere støtte tilgjengelig. Barn kan også ofte ha nytte av samtaleterapier. Eteriske oljer kan imidlertid utfylle dette, og hjelpe barnet ditt til å slappe av i både kropp og sinn.

Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje

Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje

109 kr

Bli med i Volant Aroma Family

Leveres etter din timeplan
15% rabatt på dine favorittprodukter
Legg til, stopp eller bytt produkter når som helst

*To leveranser er påkrevd før du kan avslutte. Kun ordre over 450 kr har gratis frakt

Eteriske oljer mot hodelus

Hodelus er ofte et vanlig fenomen når barna begynner på skolen. De sprer seg lett og kan være vanskelige å bli kvitt. Men eteriske oljer kan hjelpe.

En studie fra  2010 studerte eterisk olje av tea tree og lavendel og deres evne til å avvise hodelus. Studien fant at tea tree og lavendeloljer ga god beskyttelse mot hodelus, ved at 97,6% av deltakerne forble lusefrie, sammenlignet med bare 25% i en annen gruppe som brukte et alternativt produkt.

Mer forskning er nødvendig for definitive bevis på effekten av tea tree og lavendel eteriske oljer for å avvise hodelus, men det er et lovende hjelpemiddel.

Hvis du vil teste ut fordelene ved å bruke eteriske oljer for å avvise hodelus, kan du tilsette en dråpe av hver olje i en ren, tom sprayflaske, fylle den med vann, og spraye barnets hår hver morgen før skoletid for å holde hodelusene unna.

De beste bæreroljene for barn

Hvis du vil påføre eteriske oljer topisk på barnets hud, må du først fortynne dem med en bærerolje. Det er mange bæreroljer å velge mellom, inkludert blant annet druefrø-, kokos-, jojoba-, avokado- og søtmandelolje. Hver olje har sine egne terapeutiske egenskaper og fordeler.

Hvis barnet ditt har allergier, må du sørge for at oljen du velger er fri for disse ingrediensene. Du bør også utføre en lappetest før du påfører produktet mer rikholdig på barnets hud.

Druefrø er en av de mest brukte bæreroljene for barn takket være sine milde egenskaper. De fleste barn tåler denne oljen godt, noe som gjør den til et populært valg. Druefrøolje er lett og fuktighetsgivende, og etterlater barnet med en myk, hydrert hud.

Kokosolje er et annet populært valg på grunn av sine mange helsemessige fordeler. Den er full av vitamin E, som bidrar til å beskytte huden mot solskader, samtidig som den nærer og fukter huden. Det er et godt valg for barn som lider av eksem på grunn av dens fuktighetsgivende egenskaper.

Trygg bruk av eteriske oljer på barn

Selv om disse oljene blir ansett som generelt trygge når de brukes riktig og med måte, er det viktig å være klar over noen sikkerhetstiltak ved bruk av eteriske oljer på babyer og barn.

Sjekk alltid varedeklarasjonen for å sikre at du bruker rene, økologiske eteriske oljer. Dette er spesielt viktig hvis du planlegger å bruke eteriske oljer på barna dine. Noen eteriske oljer er forhåndsblandet med alkohol og kan forårsake irritasjon. Alle eteriske oljer produsert av volant er økologiske og rene, slik at du kan handle med trygghet.

Du bør aldri påføre eteriske oljer direkte på huden uten først å fortynne dem med en bærerolje. Topisk påføring av rene eller ufortynnede eteriske oljer vil sannsynligvis forårsake hudirritasjon. For små barn er det tryggest å påføre de eteriske oljene på barnets føtter. Dette er den beste måten å forhindre at barnet ditt ved et uhell får i seg oljen.

Hvis du tilsetter eteriske oljer i badevannet, bør de blandes med en bærerolje eller helmelk før de tilsettes, slik at oljen sprer seg effektivt i vannet og samtidig reduserer risikoen for hudirritasjon.

Når du fortynner eteriske oljer med en bærerolje for topisk påføring eller tilsetting i badevannet, må du sørge for at de er fortynnet til riktig styrke. Maksimal dosering er som følger:

● 3 måneder – 24 måneder: 0,25% - 0,5% (tilsvarer ca. 1 dråpe eterisk olje per 4 ts bærerolje)
● 2 – 6 år: 1% - 2%
● 6 – 15 år: 1.5% - 3%
● Over 15 år: 2.5% - 5%

Dette er maksimale doser. Du kan oppleve at en svakere konsentrasjon er tilstrekkelig for barnets behov, så begynn i det små og bygg den opp om nødvendig.

Før du påfører eteriske oljer topisk eller tilsetter dem i badevannet, er det viktig å utføre en lappetest for å teste for hudirritasjon. Du kan lese mer om hvordan du utfører en lappetest her.

Du bør alltid være forsiktig ved bruk av eteriske oljer rundt barn. Eteriske oljer skal aldri inntas, og det er derfor viktig at du til enhver tid holder dem utilgjengelig for barn. Hvis du tror at babyen eller barnet ditt kan ha fått i seg eteriske oljer, bør du søke akuttmedisinsk behandling.

Hvis barnet ditt har underliggende helsetilstander, er det viktig at du konsulterer barnets lege før du bruker eteriske oljer, for å sikre at oljene ikke er kontraindisert med deres medisinske tilstand eller behandlingsplan.

Hvis du personlig vil bruke eteriske oljer som ikke er egnet for bruk rundt barn, kan du velge å bruke en aromaterapi-inhalator. Dette vil tillate deg å dra nytte av de eteriske oljene du har valgt uten å risikere at barnet ditt inhalerer duften.

Som alltid, hvis du er usikker på om du kan bruke eteriske oljer rundt barnet ditt, bør du konsultere barnets lege før bruk.

Oppsummering

Eteriske oljer kan tilby mange fordeler for babyer og barn, inkludert å forbedre søvnen, behandle kolikk, redusere angst og avvise hodelus. Det er imidlertid viktig å være forsiktig når du bruker eteriske oljer med barn på grunn av deres sensitive kroppssystem.

For mer informasjon om eteriske oljer, eller hvis du ønsker å snakke med en aromaekspert, er du velkommen til å sende oss en e-post på: support@volant.no.

Nysgjerrig på hva eteriske oljer kan gjøre for deg?

98.8%

opplever positiv effekt innen 30 dager etter å ha kjøpt volant sine eteriske oljer og diffusere.

TrustScore 4.7 | 800+ anmeldelser
"Etter jeg kjøpte diffuseren har jeg blitt helt hektet, elsker å bruke de ulike oljeblandingene energy og relax etter tid på døgnet. Blir også alltid glad av å se på den fordi den er så fin! Eneste jeg skulle ønske var at den var trådløs, men det er på mange måter også praktisk at jeg ikke trenger å tenke på å måtte lade den. Har fått mye nyttig informasjon på mail, og kundebehandlingen er topp. Anbefales!" Tina J.
Brukes hver dag! Etter jeg fikk min diffuser har jeg brukt den hver eneste dag, og jeg GLEDER meg til å stå opp og starte dagen med en god kaffekopp og et velduftende hjem. Jeg gav også en diffuser til min mor i julegave, og hun har samme opplevelse. Kan virkelig anbefales ☺️ Vilde S.
For en fantastisk rituale for å avslutte dagen. Tar i valgfritt olje 1 time før leggetid, tar meg et kopp grønn te imens og vasker bort sminke og eventuelt en dusj etter å bruke en god olje og massere meg. Når du kommer da til soverommet så lukter det himmelsk! Sover som en baby og våkner klar for å erobre verden💞 Nafisa J.
Eteriske oljer er god som gull! Det var min søster som introduserte meg for eteriske oljer for en tid tilbake og siden den tid har jeg vært hektet!! Den roen og det reduserte stressnivået jeg har lagt merke har jeg hatt stor glede av. Det er et utrolig pluss at de i tillegg lukter helt nydelig!! Anna S.
Kjøpte en diffuser fra Volant, synes den var litt dyr. Men når jeg fikk den i hus kjøpte jeg en til umiddelbart. Kvaliteten er upåklagelig. Super elegant og fin. Lager ikke nevneverdig lyd, elsker at du kan ha på lyset i den uten at den er på. Super effektiv med vannet og veldig effektiv med oljene mine. Så jeg trenger ikke bruke mye. Har en i stua og en på soverommet. Oljene de selger også er knallbra. Jeg liker best Sleep på soverommet. Alexander N.
Jeg var så heldig å få en Volant Diffuser med eterisk olje for bedre søvn til jul. Diffuseren står på hver natt. Den gir en deilig og behagelig duft i soverommet og bidrar til ro og velbehag og bedre søvn. Det er mange gode dufter å velge mellom så jeg vurderer å kjøpe en Diffuser til stuen også. Marianne K.

Other blog posts