De beste tipsene for vedlikehold av din diffuser

En av de beste måtene å spre eteriske oljer for et velduftende hjem og en rekke helsefordeler, er ved bruk av en diffuser. Enten du elsker den avslappende duften av lavendel eller de oppløftende aromaene av bergamott, er det viktig å vedlikeholde diffuseren på riktig måte for at den skal fungere effektivt.

Dersom diffuseren ikke blir tilstrekkelig vedlikeholdt, kan levetiden reduseres betraktelig og føre til en dyr regning for reparasjon eller erstatning. Diffuseren må rengjøres regelmessig for at den skal fungere effektivt.

Men hvordan vedlikeholder du den og hvorfor er det så viktig? I denne artikkelen vil vi fortelle deg alt du trenger å vite om vedlikehold av diffusere, og hjelpe deg med å få mest mulig ut av din diffuser for eteriske oljer.

Innhold/Hurtiglinker

  • Er det viktig å rengjøre diffuseren etter hver bruk?
  • Fordelene ved å vedlikeholde diffuseren
  • Slik rengjør du diffuseren med eddik steg-for-steg
  • Hvordan rengjøre oljediffuseren uten eddik?
  • Troubleshoot diffuseren
  • Oppsummering

Er det viktig å rengjøre diffuseren etter hver bruk?

Du har kanskje sett at bruksanvisningen råder deg til å rengjøre diffuseren etter hver bruk. Det kan kanskje virke litt overdrevent i begynnelsen, og spesielt hvis du planlegger å bruke den igjen i morgen. Så trenger du egentlig å rengjøre diffuseren etter hver bruk?

Regelmessig rengjøring av diffuseren er avgjørende for at den skal virke effektivt. Hvis du ikke rengjør diffuseren din i henhold til produsentens instruksjoner, kan du oppleve at diffuseren ikke vil fungere like effektivt og ytelsen vil begynne å avta.

Etter hver bruk bør du tømme ut eventuelt gjenværende vann og eterisk olje, tørke av den med en ren klut og sørge for at den er helt tørr før du setter på lokket og setter den på plass. I tillegg bør du grundig rengjøre diffuseren en gang i måneden. Det kan gjøres enten med eller uten eddik, avhengig av dine personlige preferanser.

Etter hver bruk, bør du altså tømme den helt for vann og olje, og rengjøre den.

Fordelene ved å vedlikeholde diffuseren

Det kan være lett å glemme å rengjøre diffuseren. Spesielt hvis du bruker den hver dag eller regelmessig, kan det kanskje virke som en kjedelig og unødvendig oppgave?

Det er imidlertid viktig å rengjøre diffuseren etter hver bruk for å holde den i best mulig stand. Dette vil bidra til å forhindre blokkeringer i diffuseren, og samtidig sikre at aromaen fra oljene forblir rene.

Her er tre viktige grunner for hvorfor du bør vedlikeholde din diffuser for eteriske oljer på riktig måte:

1. Forhindre korrosjon i diffuseren
Visse eteriske oljer som sitrongress, citronella og oregano kan være etsende på grunn av deres høye surhetsnivåer. Hvis du lar dem ligge igjen i diffuseren etter bruk, kan de skade diffuseren. Å tømme og rengjøre diffuseren etter hver bruk, vil bidra til å forhindre korrosjon og holde diffuseren i god stand.

2. Forlenge diffuserens levetid
Det sier seg selv at hvis du tar vare på diffuseren din, vil den være mindre utsatt for å bli ødelagt. Dette fordi eteriske oljer raskt kan bygge seg opp, og blokkere for mekanismene i diffuseren. Det er derfor svært viktig at du vedlikeholder diffuseren din i henhold til produsentens instruksjoner for å forlenge levetiden til diffuseren.

3. Forbedret aroma fra eteriske oljer
Eteriske oljer har høy viskositet, spesielt oljer som patchouli, rose, kamille og sandeltre. Disse oljene kan etterlate rester i diffuseren din, selv om du tømmer den og fyller den på nytt. Disse restene vil påvirke duften til den neste oljen du sprer, og potensielt påvirke fordelene fra duften. Hvis du for eksempel sprer avslappende lavendelolje som er tilsmusset av gjenværende oppløftende grapefruktolje, kan det gi mindre avslappende effekt. 

Beste tips for en frisk og sunn diffuser

Her er noen av våre beste tips for at du skal få mest mulig ut av diffuseren din.

● Ikke overfyll diffuseren med vann. Hvis du overskrider maksimallinjen, kan diffuseren overopphetes.

● Bruk destillert eller renset vann i diffuseren når du har mulighet. Vann fra springen inneholder mineraler som kan bygge seg opp i diffuseren og skade de interne mekanismene.

● Bruk kun rene eteriske oljer, unngå tilsetningsstoffer eller fyllstoffer. Disse kan bygge seg opp i diffuseren og forårsake langsiktig skade.

● Sørg for å holde utvendige knapper og lufteventiler tørre når du tømmer og fyller diffuseren, og under rengjøringsprosessen.

● Unngå at vannet blir liggende igjen i diffuseren over lengre tid. Dette kan føre til bakteriedannelse og skade diffuseren din.

● Hold diffuseren unna skuremidler og løsemidler. Benytt kun naturlige produkter som eteriske oljer, destillert vann og ren klar eddik.

Slik rengjør du diffuseren med eddik steg-for-steg

Vi har allerede snakket om hvorfor det er viktig med regelmessig rengjøring av diffuseren. Men hvordan rengjør du den? Jo, den  mest effektive måten for rengjøring, er eddik - men det er viktig at du bruker ren klar eddik.

Følg de enkle trinnene nedenfor for å rengjøre diffuseren med eddik

1. Koble fra og tøm diffuseren
Sørg for at du kobler fra diffuseren før du begynner rengjøringsprosessen. Dette vil ikke bare gjøre at du unngår skader på diffuseren, men også bidra til å holde deg trygg. Du må også tømme den helt for rester av vann og eterisk olje som kan ligge igjen i reservoaret.

2. Fyll med vann og eddik
Tilsett vann i beholderen til den er omtrent halvfull. Sørg for at du ikke fyller den opp helt til makslinjen for å unngå skade på diffuseren. Tilsett deretter ti dråper ren klar eddik. Selv om vann er tilstrekkelig til å fjerne partikler fra innsiden av diffuseren, vil eddik bidra til å fjerne eventuelle oljerester som er igjen på veggene.

3. Skru på diffuseren
Koble til diffuseren, skru den på og la den gå i opptil fem minutter. Dette vil la vann- og eddikløsningen strømme gjennom diffuseren og fjerne eventuell gjenværende olje fra de indre mekanismene.

4. Tøm diffuseren
Etter at blandingen av vann og eddik har kjørt gjennom diffuseren i omtrent fem minutter, slår du av diffuseren og kobler den fra. Du kan deretter tømme ut blandingen.

5. Rengjør restene
Dersom diffuseren din kom med en rengjøringsbørste, kan du bruke den nå. Ellers kan en ren bomullspinne også være effektiv. Ta rengjøringsbørsten eller bomullspinnen og dypp den i ren klar eddik. Dette vil hjelpe deg med å fjerne oljerester som fremdeles kan være igjen i diffuseren. Bruk bomullspinnen til å rengjøre hjørnene i diffuseren, slik at all oljen fjernes..

6. Skyll og tørk diffuseren
Nå som all gjenværende olje er fjernet fra diffuseren, er det på tide å vaske bort eddiken. For å gjøre dette, tilsett rent vann i diffuseren og la det renne gjennom i noen minutter. Dette vil fjerne eddiken og etterlate diffuseren ren og frisk. Du kan deretter bruke en mikrofiberklut til å forsiktig tørke diffuseren. Alternativt kan du la diffuseren lufttørke. Uansett hvilken metode du velger, er det viktig at diffuseren er helt tørr før du setter på lokket.

7. Rengjør dekselet
Til slutt kan du rengjøre det ytre dekselet på diffuseren. Her er det spesielt viktig å følge produsentens instrukser, da rengjøringsmetode vil avhenge av materialet det er laget av. For noen diffusere vil det være tilstrekkelig å rengjøre det ytre dekselet med en fuktig klut, mens andre kan tåle en liten mengde oppvaskmiddel..

Hvordan rengjøre oljediffuseren uten eddik?

Hvis du foretrekker å unngå bruk av eddik ved rengjøring av diffuseren, finnes det et effektivt alternativ. For denne metoden, trenger du en bomullspinne, sprit og en ren mikrofiberklut.

Følg disse enkle stegene for å rengjøre diffuseren for eteriske oljer uten eddik.

1. Koble fra og tøm diffuseren
Start med å koble diffuseren fra strømforsyningen og tøm ut alt vann og olje som ligger igjen i reservoaret.

2. Tørk av reservoaret

Bruk deretter en ren mikrofiberklut til å tørke av rundt innsiden av reservoaret, og fjern eventuelt gjenværende vann og eteriske oljer. Etter å ha fullført dette steget, skal reservoaret være tørt.

3. Rens bort eventuelle rester
Ta deretter en ren bomullspinne, eller rengjøringsbørsten som fulgte med diffuseren, og dypp den i rensesprit eller eterisk appelsinolje. Bruk bomullspinnen til å rengjøre innsiden av diffuseren, inkludert vifteinntaket og ultralydplaten. Dette bør fjerne alle spor av eventuelle rester av eteriske oljer.

4. Skru på diffuseren
Deretter fyller du diffuseren med destillert vann og lar den gå i noen minutter. Dette gjør at rensespriten fjernes fra diffuseren. Etter noen få minutter, slår du av diffuseren og tømmer ut gjenværende vann.

5. Rengjør dekselet
Til slutt kan du rengjøre det ytre dekselet på diffuseren. Her er det spesielt viktig å følge produsentens instrukser, da rengjøringsmetode vil avhenge av materialet det er laget av. For noen diffusere vil det være tilstrekkelig å rengjøre det ytre dekselet med en fuktig klut, mens andre kan tåle en liten mengde oppvaskmiddel.

Troubleshoot diffuseren

Til tross for regelmessig vedlikehold, kan det oppstå problemer med diffuseren eller at den begynner å fungere under maksimal effektivitet. Rengjøring er som regel svaret, men noen ganger løser dette kanskje ikke problemet.

Her er noen av de vanligste problemene for diffusere og hvordan du kan løse dem.

1. Diffuseren vil ikke slå seg på
Hvis diffuseren ikke slår seg på, er det et par ting du bør sjekke. Først bør du sjekke at støpselet er koblet til stikkontakten, og at stikkontakten er slått på. Sørg deretter for at strømforsyningen er koblet til selve diffuseren.

Sørg også for at reservoaret inneholder riktig mengde vann, og ikke overskrider maksimallinjen. Hvis diffuseren fortsatt ikke vil slå seg på, kan du slå den av, tømme den og vente noen dager til den har tørket helt før du prøver igjen. Dette vil gi alle interne komponenter muligheten til å tørke hvis de har blitt våte under rengjøring eller regelmessig bruk.

2. Vann overopphetes i diffuseren
Den vanligste årsaken til overoppheting av vann i en diffuser, er ofte at den har blitt overfylt med vann. Hvis dette er tilfelle, skal du slå den av og koble diffuseren fra strømforsyningen før du tømmer ut vannet. La diffuseren avkjøles helt, før du fyller vann til riktig nivå og prøver igjen. Hvis diffuseren ikke vil starte etter å ha blitt tømt og avkjølt, har den sannsynligvis blitt skadet av overfylling som kan kreve reparasjon eller utskifting.

Hvis du oppdager at vannet i diffuseren overopphetes uten at den er blitt overfylt, er det trolig et problem med vifteinntaket. Sjekk at viften ikke er blokkert av et håndkle eller en klut, og sjekk også om det kan ha festet seg hår i den. Trekk ut støpselet til diffuseren og la den avkjøles helt, før du fyller på igjen og starter på nytt.

3. Dårlig diffusjon
Hvis diffuseren din ikke er like kraftfull som vanlig, eller det er veldig lite diffusjon, er det et par ting du bør sjekke. Sjekk først at det er nok vann i diffuseren. Hvis vannstanden er for lav, vil den kanskje ikke fungere. Hvis det er nok vann i diffuseren, kan vifteinntaket være blokkert av tørket eterisk olje. Prøv å rengjøre diffuseren med en ren bomullspinne, og kjør deretter en løsning av destillert vann og noen dråper ren klar eddik gjennom diffuseren for å rense innløpet og fjerne blokkeringen.

4. Indikatorlampen blinker, men diffuseren starter ikke
Hvis diffuseren ikke starter, til tross for at indikatorlampen blinker, skyldes det sannsynlig at en feil har blitt oppdaget eller at diffuseren har sviktet. Koble fra diffuseren, tøm ut vannet fra reservoaret og la den avkjøles. Når den er helt avkjølt, fyll på reservoaret og start diffuseren på nytt. Hvis diffuseren fortsatt ikke vil starter, må den repareres eller skiftes ut av fagfolk.

Oppsummering

Diffusere for eteriske oljer tjener en rekke formål, som å fremkalle en avslappende og rolig følelse, å sette en spesiell atmosfære for gjestene, eller å booste energien din og gi deg den motivasjonen du trenger for å få mest mulig ut av livet. Men for at diffuseren skal oppnå maksimal levetid, må du gjøre en liten innsats for å vedlikeholde og rengjøre diffuseren.

Les alltid først produsentens bruksanvisning som fulgte med diffuseren for å sikre at du følger retningslinjene for nettopp din diffuser. Dette inkluderer rengjøring av diffuseren etter hver bruk og å sørge for at du følger instruksjonene nøye for å forhindre skade.

Vedlikehold av diffusere kan være irriterende og tidkrevende, men bidrar til å forhindre kostbare skader og forlenger diffuserens levetid. Med litt kjærlig omsorg og regelmessig vedlikehold, kan diffuseren gi deg mange år med herlige aromaer og avslappende dufter til hjemmet ditt.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 90 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 1000+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.