Hvordan brenne eteriske oljer - alt du trenger å vite

Det finnes utrolig mange fordeler ved å bruke eteriske oljer i din daglige rutine, men du lurer kanskje på hva som er de beste måtene å bruke dem på. Vi er her for å forklare hvordan du brenner eteriske oljer og frigjør hele potensialet deres.

Essential oil burner

Enten du ønsker en langsiktig løsning for hvordan du kan bruke eteriske oljer, eller du leter etter en rask og enkel løsning for å prøve aromaterapi, er vi sikre på at vi har en løsning for deg.

Det kan være veldig gøy å bruke eteriske oljer på forskjellige måter, så ikke vær redd for å være kreativ!

Innhold

  • Hva er en oljebrenner?
  • Rask og enkel løsning med en tradisjonell telysholder
  • Lag din egen telysholder
  • Et praktisk og moderne alternativ
  • Lag ditt eget stearinlys med eteriske oljer
  • Tips for brenning av eteriske oljer
  • Brenning vs. diffusjon
  • Konklusjon

Hva er en oljebrenner?

dropping essential oil in the essential oil burner

Du lurer kanskje på hva en tradisjonell oljebrenner er og hvordan den faktisk fungerer. Enkelt forklart brukes en oljebrenner til å varme opp eteriske oljer, slik at de fordamper og frigjøres i luften som små partikler. Med en oljebrenner kan du nyte duften av eteriske oljer i hjemmet ditt.

Tradisjonelle oljebrennere er ofte laget av materialer som kleberstein, kobber eller keramikk. Alle disse materialene er gode for å lagre varme, og er derfor ideelle å lage oljebrennere av. Keramikk er mest populært fordi det er enkelt å rengjøre og mindre sannsynlig å brenne seg på. Oljebrennere har som oftest et område formet som en bolle hvor du kan legge dine valgte eteriske oljer og et rom under hvor du plasserer stearinlyset. 

Når stearinlyset tennes øker varmen, og de eteriske oljene vil da fordampe og frigjøres i luften slik at man kan dra nytte av de mange fordelene.

Du kan bruke eteriske oljer slik de er kjøpt, eller lage din egen unike blanding av eteriske oljer som er skreddersydd til dine individuelle behov og preferanser.

Rask og enkel løsning med en tradisjonell telysholder

essential oil burner

Et billig og enkelt alternativ er å kjøpe en tradisjonell telysholder fra en lokal butikk. Disse er lett tilgjengelige og kan finnes til svært rimelige priser. Dette er et godt alternativ hvis du ønsker å komme raskt i gang med eteriske oljer.

Et godt tips er å velge en bolle som er relativt dyp. Dette vil føre til saktere fordamping og forlenge bruken av de eteriske oljene. Vær imidlertid sikker på at det er minst 6 centimeter mellom stearinlyset og bollen.

Fyll bollen med vann (helst destillert) og tilsett rundt 10 dråper av de eteriske oljene du liker best.

Om du skal brenne eteriske oljer i et mindre rom eller vil ha mindre intens duft kan du tilsette færre dråper i skålen. For større rom eller en mer intens opplevelse kan du heller velge å legge til noen ekstra dråper. Ved å eksperimentere over tid kan du skreddersy hvordan du bruker eteriske oljer for å optimalisere resultatene.

Lag din egen telysholder

essential oil candle burning

Hvis du føler deg ekstra kreativ eller ikke har anledning til å dra til en lokal butikk kan du lage din egen telysholder hjemme. Da sparer du også penger og velger et mer miljøvennlig alternativ. Det er flere måter du kan gjøre dette på.

Den raskeste løsningen er å tilsette noen dråper av en eterisk olje til telyset. Varmen fra den smeltende voksen vil frigjøre oljene når lyset er tent. Denne metoden er veldig rask og praktisk som en midlertidig løsning.

Alternativt kan du bøye en skje for å lage en rett vinkel og bruke teip eller lim for å feste den på siden av en krukke som har et telys inni seg. Deretter kan du feste skjeen over lyset og tilsette vann og eteriske oljer i skjeen.

Et praktisk og moderne alternativ

electric essential oil diffuser

Tradisjonelle eteriske oljebrennere er en billig og effektiv måte å nyte eteriske oljer på hjemme, men dette er ikke uten risiko.

Aromadiffusere bruker varme eller ultralyd-vibrasjoner for å spre eteriske oljer i hjemmet ditt uten en åpen flamme. På grunn av dette er diffusere ideelle for hjem med små barn eller kjæledyr. De er også tryggere og mer praktiske for bruk om natten, siden du ikke trenger å bekymre deg for å sovne med et tent stearinlys. Likevel får du alle fordelene ved eteriske oljer som hjelper med søvn.

Man forbereder diffuseren på omtrent samme måte som den tradisjonelle oljebrenneren: tilsett destillert vann og eteriske oljer, slå på diffuseren og nyt deilige aromaer!

Det er imidlertid viktig å huske på at elektriske apparater fortsatt er brannfarlige. Ta forhåndsregler for å unngå økt risiko for brann. Koble apparatet direkte til stikkontakten der det er mulig, unngå bruk av skjøteledning og ikke ha flere enheter koblet til samme stikkontakt. Det er alltid best å trekke ut støpselet når apparatet ikke brukes, både for å unngå brannfare og redusere strømregningen.

Liquid error (sections/pf-07e8237e line 177): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-07e8237e line 198): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-07e8237e line 219): product form must be given a product
Liquid error (sections/pf-07e8237e line 240): product form must be given a product

Lag ditt eget stearinlys med eteriske oljer

essential oil burner with essential oil candles

Å lage et eget duftlys er mye enklere enn du tror. Spar litt penger ved å lage dine egne duftlys.

Du kan velge hvilke dufter du vil kombinere og hvor sterk duft du ønsker ved å tilsette mer eller mindre av oljene du liker best.

Det eneste du trenger for å lage et enkelt lys er en glasskrukke, lysveke, bivoks og eteriske oljer.

Smelt voksen før du tilsetter de eteriske oljene. Rør rundt for å sikre at oljene blandes jevnt. Plasser deretter veken midt i krukken og tilsett smeltet voks. Pass på at det er et lite mellomrom øverst. La voksen stivne. Voksen stivner raskere om du setter lyset i kjøleskapet.

Dette er også en unik gave du kan gi til venner og familie! Ikke glem å fortelle hvordan de kan lage sine egne lys etter at de har brukt opp dine.

Tips for brenning av eteriske oljer

essential oil bottle with essential oil candle burning

Oljebrennere kan være fordelaktige for hjemmet ditt. De kan fylle hjemmet med gode dufter og se fantastiske ut på hyllen din. For å nyte fordelene er det imidlertid viktig å ta forhåndsregler for sikker og trygg bruk.

Når du bruker en oljebrenner med levende lys, er det et par ting du må huske på for å minimere brannrisiko og øke egen trygghet. Forsikre deg om at oljebrenneren står på et egnet sted som er stabilt og ryddig, hvor det også er god luftsirkulasjon.

Ikke glem å tenke over hvem som bruker rommet ellers, spesielt om det er barn eller kjæledyr i nærheten. Plasser stearinlyset utenfor rekkevidde. Selv om rommet bare brukes av voksne er det alltid lurt å informere om at du tenner et stearinlys og hvor du plasserer det i tilfelle noe skulle skje.

Oljebrenneren må ikke brukes uten tilsyn. Du må slukke lyset før du legger deg til å sove. Når du har slukket flammen bør du la holderen stå en stund før du berører den, fordi oljen kan være veldig varm.

Brenning vs. diffusjon

Brenning vs. diffusjon

Brenning av eteriske oljer kan være et lurt og billig alternativ til diffusjon, men har noen ulemper du bør tenke over.

Åpne flammer er ikke egnet hos alle husholdninger. Oljene kan ta fyr, så de bør holdes øye med hele tiden. Dette kan være vanskelig om du holder på med ting på andre rom.

Det er også viktig å sjekke hvilke ingredienser stearinlysene inneholder, ettersom mange rimelige stearinlys inneholder petroleum, som kan være skadelig ved innånding.

Det er ofte mer miljøvennlig å bruke et elektrisk apparat for å spre duften av eteriske oljer, på grunn av det potensielt farlige innholdet i voksen som frigjøres når stearinlyset brenner.

Du lurer kanskje på hva som er den mest effektive måten å bruke eteriske oljer på. Det enkle svaret er via diffusjon.

Oljebrennere fordamper oljene ved hjelp av varme, og de mest flyktige forbindelsene i oljen spres derfor før de tettere molekylene. Dette betyr at eteriske oljer kan brennes for raskt, som kan være skadelig for oljene og begrense fordelene.

Ultralyd-diffusere fordamper imidlertid alle oljer jevnt uten å skade dem, som gjør dette til et sunnere, mer balansert og tryggere valg. Du kan også nyte lyden av vannet og den visuelle effekten av den stigende tåken og den myke gløden fra lyset.

Både oljebrennere og diffusere krever noe vedlikehold for å kunne vare lenge.

Selv om en diffuser gjerne har en høyere engangskostnad, er det mange langsiktige fordeler ved å investere i en slik diffuser. 

Konklusjon

Å brenne eteriske oljer kan være veldig gøy. Stearinlys kan være en rask, billig og enkel måte å starte reisen din med eteriske oljer på, fordi du kan komme i gang umiddelbart uten å måtte bruke mye penger.

Det er mange forskjellige måter å velge mellom, så du kan eksperimentere og finne ut hvilke metoder som fungerer best for deg, hjemmet ditt og livsstilen din. Vær oppmerksom på risikoen ved å brenne eteriske oljer og åpne flammer.

Når du først har opplevd hvor mange fordeler eteriske oljer kan ha for hjemmet ditt, kan det være lurt å investere i en elektrisk diffuser. Volant har et stort utvalg av elegante, håndlagde diffusere som bruker ultralyd-vibrasjoner for å distribuere de eteriske oljene trygt og effektivt i hjemmet ditt.