Hvordan kan eteriske oljer hjelpe deg med bedre søvn?

Eteriske oljer kan være den perfekte løsningen for deg som ønsker naturlig hjelp for bedre søvnkvalitet. 

Eteriske oljer med beroligende og avslappende aromaer, kan hjelpe deg å sovne lettere og med en god natt søvn natten gjennom, slik at du våkner frisk og uthvilt på morgenkvisten.

Innhold/Hurtigkoblinger

  • Hvordan kan aromaterapi hjelpe med bedre søvn?
  • Hvilke eteriske oljer kan bidra til bedre søvn? 
  • Hvordan kan aromaterapi hjelpe med bedre søvn?
  • Hvilke eteriske oljer bør du unngå før du skal sove?
  • Er det trygt å bruke eteriske oljer for søvn?
  • Oppsummering

Hvordan kan aromaterapi hjelpe med bedre søvn?

Forskere har enda ikke klart å finne ut hvorfor aromaterapi har såpass stor innvirkning på søvnen, men det antas at innånding av eteriske oljer eller absorbering av dem gjennom huden, kan bidra til å aktivere kjemikalier i hjernen som påvirker søvnen.

Luktesansen er direkte koblet til det limbiske system, som er hjernens senter for minner og følelser. Ved inhalering av aromaer fra eteriske oljer, fører luktenerven informasjonen fra nesen til hjernens limbiske system, hvor den påvirker våre følelsesmessige reaksjoner og minner.

Selv om det fortsatt er begrenset vitenskapelig forskning på hvordan aromaterapi påvirker søvnen, har flere studier vist at eteriske oljer har oppsiktsvekkende innvirkning på både avslapning og søvn.  

Hvilke eteriske oljer kan bidra til bedre søvn? 

Flere forskjellige eteriske oljer har vist seg å være effektive for forbedret søvnkvalitet og økt varighet.

Studier har vist at blandinger av eteriske oljer kan være mer effektive for søvnen enn individuelle eteriske oljer. Du kan derfor forsøke å blande forskjellige eteriske oljer for å finne en blanding som passer perfekt for deg, eller for et enklere alternativ, kjøpe en ferdigblanding.

Vi i volant har utviklet vår egen økologiske blanding av eteriske oljer, som har fått navnet Sleep. Denne blandingen er et populært valg for våre kunder som ønsker en aroma som lar dem slumre inn i en rolig og avslappende søvn. Blandingen inneholder de mest effektive og velkjente eteriske oljer for søvn, inkludert lavendel, bergamott, frankincense og kamille.

I tillegg til vår eteriske oljeblanding, Sleep, gir vi deg også et håndplukket utvalg av noen av våre favoritter, som med sine avslappende, beroligende og søvndyssende egenskaper kan hjelpe deg med en god natt søvn.  

Lavendel: Den originale duften for søvn

Eterisk olje av lavendel er den mest kjente aromaterapioljen for søvn og avslapning, spesielt for folk som lider av søvnløshet eller søvnmangel. Denne velduftende oljen med blomsterduft er ofte den første vi tenker på i forbindelse med aromaterapi for søvn.

Den beroligende duften av lavendelolje har lenge vært forbundet med avslapning og søvn. Den hjelper deg å falle i dyp søvn ved å frigjøre hormonet melatonin som sørger for sunn døgnrytme. Lavendelolje har også vist seg å senke pulsen og blodtrykket, som bidrar til avslapning.

To av de vanlige årsakene til søvnproblemer, er angst og smerte. I tillegg til å lindre symptomer ved stress og angst, har studier vist at lavendelolje også har smertestillende egenskaper.

Lavendelolje brukes også for å redusere snorking, samtidig som den øker mengde dyp søvn og REM-søvn. Hvis du vil sovne raskere, slutte å våkne i løpet av natten og få mer søvn, kan du med fordel forsøke lavendelolje.  

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr

Frankincense: Sov som de kongelige

Frankincense eterisk olje har vist seg å bidra til avslappende søvn ved å redusere stressnivået og angsten. Etter hvert som angstnivået synker, vil du døse av i en avslappende søvn, og våkne frisk og uthvilt om morgenen.

Den jordnære duften av frankincense er ideell for å roe sinnet før du skal sove. Frankincense hjelper deg å slippe dine bekymringer og åpne pustekanalene, slik at du kan nyte en avslappende natts søvn. 

Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje

Økologisk Frankincense Eterisk Olje

189 kr

Geranium: En luksuriøs duft med søvndyssende effekt

Hvis du er glad i litt luksus, vil du elske vår eteriske olje av geranium. Denne roseduftende oljen har vist seg å redusere stress og angst med sin beroligende aroma som fungerer som et naturlig antidepressivt middel. Dette bidrar til å berolige både kropp og sinn, og fremme avslappende søvn.

I tillegg til sine naturlige avslappende og beroligende egenskaper, vil oljens søvndyssende effekt hjelpe deg å falle i søvn igjen hvis du våkner i løpet av natten. Du våkner dermed frisk og uthvilt på morgenkvisten, klar for en ny dag!

Geraniumolje antas også som gunstig ved søvnapné. Ved å massere inn noen dråper geraniumolje på brystet og nakken før sengetid, kan du redusere søvnforstyrrelser forårsaket av søvnapné. Men husk å fortynne geraniumoljen med en bærerolje før topisk bruk. 

Økologisk Geranium Eterisk Olje
Økologisk Geranium Eterisk Olje
Økologisk Geranium Eterisk Olje
Økologisk Geranium Eterisk Olje
Økologisk Geranium Eterisk Olje

Økologisk Geranium Eterisk Olje

189 kr

Bergamott: En sitrusolje med påvist effekt

Mange sitrusbaserte eteriske oljer er kjent for sine forfriskende egenskaper. Imidlertid har eterisk olje av bergamott en unik evne til å stimulere fysiologiske endringer som er nødvendig for søvn, inkludert redusering av puls og blodtrykk.

Denne beroligende og oppløftende eteriske oljen bidrar også til å redusere symptomer forbundet med stress og angst ved å redusere stresshormoner og adrenalin, som hjelper deg å klarere tankene dine, slik at du kan nyte en rolig og avslappende natts søvn.

Studier har vist at bergamottolje er svært effektiv for forbedret søvnkvalitet, inkludert redusering av hyppig oppvåkning i løpet av natten. Hvis du kjenner deg igjen i dette, kan bergamott være den perfekte eteriske oljen for deg.  

Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje

Økologisk Bergamot Eterisk Olje

159 kr

Vanilje: Avslappende og oppløftende

De aller fleste liker den søte duften av vanilje, som i lang tid har vært brukt for avslapning og stressavlastning. Vanilje brukes ofte for lindring av angst og depresjon på grunn av dens oppløftende og avslappende egenskaper.

Med sin behagelige og nostalgiske aroma, er eterisk olje av vanilje kjent for sin beroligende effekt på kroppen. Den har evnen til å redusere rastløshet og hyperaktivitet, samtidig som den beroliger nervesystemet og reduserer blodtrykket.

Vaniljeolje er et perfekt valg for å roe kropp og sjel.

Jasmine: Drøm søtt

Den søte blomsterduften av jasmin har kraftige søvnfremmende egenskaper som vil hjelpe deg med en god natts søvn, uten behov for sovepiller.

Forskning har vist at jasmin forbedrer søvnkvaliteten, samtidig som den øker årvåkenheten på dagtid. En studie i Bochum, Tyskland, viste at jasmin var det mest effektive søvnmiddelet av alle de eteriske oljene som ble testet. Testens sterkeste jasminduft viste seg å være like effektiv på nervesystemets aktivitet som reseptbelagte legemidler, som Valium.

Hvis du har problemer med å slippe tankene for å få sove, eller våkner regelmessig i løpet av natten, kan jasmin være den perfekte eteriske oljen for deg.  

Romersk kamille: Hypnotisk avslapning

Kamille er i lang tid blitt brukt for å frembringe søvn og avslapning. Mange drikker gjerne en kopp kamille te før sengetid eller når de har problemer med å sove, men innånding kan faktisk være enda mer effektivt.

Studier har vist at innånding av eterisk olje av kamille er effektivt for å fremme søvn, så vel som å redusere stresshormonnivået i kroppen. I tillegg til å berolige deg og forbedre søvnen, kan kamille også redusere mareritt i løpet av natten, og med det gi deg en rolig og avslappende søvn.

Eterisk olje av kamille antas også å kunne hjelpe ved søvnapné. Med sin evne til å bidra til avslapning og bedre søvn, kan kamilleolje bidra til å berolige sentralnervesystemet, til fordel for de som lider av sentral søvnapné .

Men fordelene slutter ikke der, nybakte mødre kan også glede seg over nytteverdien av eteriske oljer for sine små. Sammen med lavendelolje, kan eterisk olje av kamille bidra til å lindre symptomer ved kolikk, samtidig som den hjelper babyen å sove.  

Sedertre: Dyp ro

Med sin dype treaktige aroma fremkaller eterisk olje av sedertre en rolig og fredfylt stemning. Cedrol, som er en av komponentene i sedertreolje, fungerer som et effektivt beroligende middel, og hjelper deg å falle i søvn.

En studie fra 2011 av pasienter med demens, viste at sedertre økte søvnlengden og reduserte for tidlig oppvåkning. det betyr at sedertre også kan være nyttig i behandling av sporadisk søvnløshet.

Hvis du er på jakt etter en eterisk olje som kan hjelpe deg å sove bedre og føle deg uthvilt neste morgen, kan eteriske oljer av sedertre være det riktige valget for deg.  

Hvordan bruke eteriske oljer for søvn?

Det finnes mange forskjellige måter å benytte aromaterapi for en god natt søvn, inkludert bruk av aromaterapi diffuser, tilsetning av eteriske oljer i et varmt bad og ved å lage en spray med velduftende aromaterapi.

Her tar vi for oss noen av måtene du kan bruke av eteriske oljer for raskere å falle i søvn og for å sove godt natten gjennom.

Aromaterapi diffuser for søvn
Bruk av elektrisk diffuser for å fremme en god natt søvn, slår aldri feil. Du fyller diffuseren med vann, tilsetter noen dråper foretrukken eterisk olje, og slår på den på.

Start gjerne diffuseren en halvtimes tid før du legger deg. For økt effekt kan du forsøke å meditere litt på soverommet før sengetid mens diffuseren er på. Dette hjelper deg å slappe av og slippe tankene, slik at du lettere vil falle i en fredelig og avslappende søvn.

Hvis du bruker diffuseren for å sovne, bør du bruke en tidsbryter som automatisk slår av diffuseren etter noen timer.

Aromaterapibad for søvn
Varmt vann er svært effektivt for avslapning og søvn. Når dette kombineres med fordelene fra eteriske oljer, vil du kunne nyte de fulle effektene av et ordentlig aromaterapibad.

Bland din foretrukne eteriske olje med en bæreolje, som søt mandel, jojoba eller kokosolje, og tilsett deretter blandingen i et varmt bad. Hvis du ikke har noen bæreolje for hånden, kan du blande den eteriske oljen med to spiseskjeer helmelk. Dette gjør at den eteriske oljen vil spre seg effektivt i badevannet.

Putespray for søvn
Du kan lage din egen putespray ved bruk av en ren, tom sprayflaske. Fyll sprayflasken med varmt vann og tilsett noen dråper av eteriske oljer etter ditt valg. Start med kun noen få dråper – og tilsett flere etter hvert hvis du ønsker en sterkere aroma.

Spray eterisk olje spray rundt om i rommet eller lett over sengetøyet. Hvis du ønsker å spraye litt over putene dine, anbefales det å spraye på undersiden av putene for å forhindre eventuell hudirritasjon.

Aromaterapimassasje for søvn
Aromaterapimassasje er perfekt som forberedelse for en god natts søvn. Spør partneren din, eller masser deg selv.

Mange synes også det er beroligende å bruke eteriske oljer på trykkpunktene, som for eksempel på håndleddene eller bak ørene. Dette vil også gi en langvarig aroma natten gjennom som vil sørge for avslappende søvn.

Eteriske oljer i ufortynnet form er veldig konsentrerte og intense, og du bør derfor aldri påføre ufortynnede eteriske oljer direkte på huden din. Husk alltid å blande eteriske oljer med en bæreolje, som jojobaolje, søt mandelolje eller avokado olje, for å unngå hudirritasjon.  

Hvilke eteriske oljer bør du unngå før du skal sove?

Enkelte eteriske oljer bør unngås før sengetid da disse kan gjøre deg kvikk og våken, som naturligvis vil gjøre det vanskeligere for deg å sovne.

Mange sitrusbaserte oljer (unntatt bergamott) øker årvåkenheten. Dette inkluderer eteriske oljer av grapefrukt, søt appelsin og sitron. Slike oljer er ideelle når du har behov for energi og fokus. De kan derfor være perfekte på morgenkvisten, men ikke så gode før sengetid.

Rosmarinolje er også et sentralstimulerende middel. Denne aromatiske eteriske oljen øker blodtrykket, pulsen og respirasjonsfrekvensen – altså akkurat det du ikke trenger når du skal legge deg.

En annen eterisk olje som kan gjøre det vanskeligere for deg å sovne, er sandeltre. Mens noen synes sandeltre kan fremme søvn, synes andre at aromaen virker stimulerende. Enkelte studier har vist at sandeltreolje kan øke både puls og blodtrykk, og øke årvåkenheten.  

Er det trygt å bruke eteriske oljer for søvn?

Selv om aromaterapi er en naturlig terapi, finnes det noen få retningslinjer for sikkerhet som du bør være oppmerksom på ved bruk av eteriske oljer.

I likhet med mye annet, kan enkelte mennesker også oppleve en allergisk reaksjon ved bruk av eteriske oljer. Hvis du opplever symptomer på allergisk reaksjon, bør du umiddelbart stoppe bruken av den eteriske oljen og kontakte lege.

Siden eteriske oljer er ekstremt potente, bør du alltid blande dem med en bæreolje før du påfører dem på huden. Det er også viktig å gjøre en hudirritasjonstest på et lite område på huden, før du påfører oljen på et større område.

Hvis du er gravid, ammer eller har en annen helsetilstand, bør du snakke med helsepersonell før du bruker eteriske oljer, siden enkelte oljer ikke er kompatible med enkelte helsemessige forhold.  

Oppsummering

Hvilken aroma som er egnet og foretrekkes, er svært individuelt og subjektivt ettersom vi alle reagerer forskjellig på ulike dufter. Når du prøver en ny eterisk olje, bør du derfor kjenne på hvordan du føler deg. De riktige duftene for søvn, vil være de som får deg i en avslappet og harmonisk stemning.

Det kan ta litt eksperimenteringstid før du finner den riktige eteriske oljen som passer best for deg og din rutine før sengetid. Hvis en aroma får deg til å føle deg våken og kvikk, er ikke dette den riktige oljen for deg før du legger deg. Imidlertid kan den være ideell på morgenkvisten.

Hvis du har spørsmål om bruk av eteriske oljer for søvn eller tips om aromaterapi, er du velkommen til å kontakte en av våre aromaeksperter på: support@volant.no.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 90 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 1000+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.