Guide til eteriske oljer for mental helse

Én av fire vil oppleve psykiske plager i løpet av livet. Heldigvis er det mindre stigmatisering av psykiske lidelser enn tidligere, men det finnes fortsatt. Dette er grunnen til at World Federation for Mental Health innførte 10. oktober som Verdensdagen for psykisk helse i 1992.

woman holding cup of tea thinking deep

Siden den gang har det skjedd store endringer, og hele 30 dager er dedikert til mental helse. Mental Health Awareness Month foregår hver mai, men det betyr ikke at du ikke kan ta vare på deg selv resten av året.

Det er mange måter å fremme velvære på og forbedre din mentale helse, men få av disse er naturlige. Mennesker over hele verden har begynt å bruke eteriske oljer for mental helse. Aromaterapi er en flere tusen år gammel praksis, men vitenskapelige studier har de siste årene gjort mengder av informasjon om hvordan og hvorfor de fungerer tilgjengelig for allmennheten.

Vi ser en økning i interessen for å bruke eteriske oljer for mental helse, og mange mennesker benytter seg allerede av oljene og får alle fordelene. Hvis du vil være en del av denne nye bevegelsen, forbedre din mentale helse og øke eget velvære er denne guiden for deg.

Innhold

 • Hvordan bruke eteriske oljer for mental helse
 • Diffusjon
 • Luft- eller romspray
 • Oljebad
 • Massasje
 • Innånding
 • Bruk av eteriske oljer som komplementær behandling
 • Beste eteriske oljer for mental helse
 • Sedertre
 • Kamille
 • Frankincense
 • Grapefrukt
 • Lavendel
 • Forskning på eteriske oljer for mental helse
 • Eteriske oljer som verktøy mot angst
 • Behandling av depresjon med aromaterapi
 • Aromaterapi og mental helse hos kreftpasienter
 • Fordeler med å bruke eteriske oljer for mental helse
 • Beste blandinger av eteriske oljer for mental helse
 • Cabin
 • Date Night
 • Pick Me Up
 • Relax
 • Sleep
 • Ofte stilte spørsmål om eteriske oljer for mental helse
 • Hva er psykisk helse?
 • Hvilke eteriske oljer kan bidra til god mental helse?
 • Hvordan kan eteriske oljer forbedre mental helse? 
 • Hvor lang tid tar det for eteriske oljer å nå hjernen?
 • Støtter forskning bruk av eteriske oljer for mental helse?
 • Vær bevisst på din mentale helse hver eneste måned

Hvordan bruke eteriske oljer for mental helse

Før vi ser på hvordan du kan bruke eteriske oljer for mental helse må vi se nærmere på hva mental helse er?

Kort fortalt handler psykisk helse om hvordan vi føler oss, tenker og oppfører oss. Det er vårt emosjonelle, sosiale og psykologiske velvære og påvirker blant annet kognisjon, persepsjon og atferd. Det spiller også en stor rolle for hvordan vi håndterer stress, evnen vår til å ta beslutninger og relasjonene våre både profesjonelt og privat. Det er viktig å merke seg at psykisk helse og psykisk lidelse ikke er det samme. Du kan ofte ha dårlig psykisk helse uten å ha en psykisk lidelse, men en psykisk lidelse kommer ofte med symptomer på dårlig psykisk helse.

Heldigvis finnes det flere måter å bruke eteriske oljer på for mental helse, og alle har sine fordeler. Du kan velge ett alternativ eller kombinere flere hvis du foretrekker det:

Diffusjon

Volant White Diffuser diffusing aroma scent from essential oil

Fyll vannbeholderen med vann opp til påfyllingslinjen og tilsett mellom 20 og 25 dråper eterisk olje. Sett på plastlokket og steindekselet og velg mellom kontinuerlig diffusjon eller intervaller. Dette er en av de enkleste måtene å nyte fordelene av eteriske oljer for den mentale helsen på.

Liquid error (sections/pf-a78c7296 line 305): product form must be given a product

Luft- eller romspray

DIY Essential oil spray for room spray

Bland din foretrukne eteriske olje med vann, cirka 20 dråper til 4 gram vann. Hvis du vil ha en sterkere duft kan du blande 2 gram vann med mellom 15 og 25 dråper eterisk olje. Ved å spraye denne blandingen i et rom du skal tilbringe tid i kan du høste mange av fordelene ved eteriske oljer.

Oljebad

woman soaked in the tub with essential oil relaxing while enjoying aroma scent diffused from volant diffuser

Før du skal ta et bad kan du kombinere 3-12 dråper eterisk olje med en spiseskje bærerolje og røre dette inn i vannet. Ved å gjøre dette vil oljen fordele seg noenlunde jevnt i vannet og ha fordeler både for huden og når du puster det inn.

Hvis du velger denne metoden må du passe på at oljen ikke kommer i kontakt med huden i ansiktet. Eteriske oljer er potente naturlige stoffer og kan forårsake irritasjon, spesielt på de myke slimhinnene i munnen og nesen dersom de brukes ufortynnet.

Massasje

aromatherapy massage

Massasje kan være godt for din mentale helse. Det kan blant annet redusere angst, senke stressnivået og redusere irritabilitet. Forekomsten av hormoner som dopamin og serotonin øker etter massasje. Å planlegge regelmessige timer med en massasjeterapeut kan hjelpe dersom du sliter med din psykiske helse.

Fortynn en dråpe eterisk olje i en teskje bærerolje og bruk fortynningen som en del av massasjen.

Innånding

woman inhaling aroma scent from diffuser

Selv om du inhalerer den fantastiske aromaen av eteriske oljer når du bruker de lokalt, i et bad eller diffuseren din, vil innånding si at du lukter på duften direkte fra flasken eller fra kuppede hender, en fuktig klut eller en aromainhalator.

Bruk av eteriske oljer som komplementær behandling

Når eteriske oljer inhaleres eller absorberes av huden, beveger molekylene seg til hjernen og påvirker amygdala via luktesansen. Amygdala er det emosjonelle senteret i hjernen hvor følelsene våre blir behandlet, og det er derfor disse stoffene har en kraftig påvirkning på hvordan vi føler oss.

Forskning viser i økende grad at aromaterapi kan hjelpe oss med å svare på spørsmålet om hva som er mental helse og oppleve fordelene av god mental helse. Husk at mental helse kan deles inn i tre hovedkomponenter: atferdsmessig, kognitiv og emosjonell helse. Hvert av disse elementene samhandler med og påvirker de andre. Å holde de på et optimalt nivå og sørge for at de fungerer som de skal er avgjørende for vårt generelle velvære og livskvalitet.

Beste eteriske oljer for mental helse

Vi har laget en liste over de mest effektive eteriske oljene for mental helse i anledning Mental Health Awareness Month, men du kan selvsagt bruke de hele året. Disse oljene har vist seg å være effektive mot angst og depresjon, og flere av de kan bidra til å lindre symptomer på psykiske lidelser.

Husk at de imidlertid ikke vil fungere for alle, og at eteriske oljer bør brukes som et tillegg til medisinsk behandling.

Snakk med helsepersonell for å få et bedre inntrykk av hva som er mental helse og hvordan du kan bruke disse oljene på en fornuftig måte i kombinasjon med eventuelle legemidler du benytter deg av.

Sedertre

volant cedarwood essential oil

Sedertre eterisk olje har stressreduserende egenskaper og har vist seg å være spesielt effektiv for mennesker som ofte befinner seg i situasjoner med høyt stressnivå. Innånding av denne eteriske oljen kan forbedre ytelse, fremme fokus og kan også redusere symptomer på depresjon.

Økologisk Cedarwood Eterisk Olje
Økologisk Cedarwood Eterisk Olje
Økologisk Cedarwood Eterisk Olje
Økologisk Cedarwood Eterisk Olje
Økologisk Cedarwood Eterisk Olje

Økologisk Cedarwood Eterisk Olje

129 kr

Kamille

volant Roman chamomile essential oil

Det finnes en tydelig kobling mellom betennelser og depresjon, og kamille har lenge blitt brukt til å redusere hevelser. Romersk kamille eterisk olje kan også bidra til å gjenopprette balansen i kroppen og øke motivasjonen.

Denne oljen anbefales spesielt i tilfeller der angst, depresjon og fordøyelsesproblemer henger sammen. Det kan lindre tarmbetennelse ved å fremme avslapning, som reduserer sannsynligheten for fordøyelsesproblemer.

Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje
Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje
Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje
Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje
Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje

Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje

339 kr

Frankincense

volant frankincense essential oil

Frankincense kan balansere hormoner og forbedre humøret, spesielt hos kvinner. Pasienter som får palliativ behandling har opplevd lindring av depresjon og smerte når de bruker denne oljen, og den kan også hjelpe med å regulere følelsene våre.

Eterisk olje av frankincense aktiverer også et protein som spiller en rolle i hvordan vi oppfatter varme, og skaper en effekt av komfort og ro.

Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje

Økologisk Frankincense Eterisk Olje

189 kr

Grapefrukt

volant grapefruit essential oil

Med sin forfriskende, oppløftende duft kan eterisk olje av grapefrukt gi deg energi. Det anbefales også ofte for personer som tidligere har hatt rusproblemer og forsøker å hindre tilbakefall.

Etter behandling av rusproblemer opplever mange psykiske plager, og symptomer på abstinens kan vare lenge. Studier har vist at aromaterapi kan hjelpe med behandling av avhengighet. Programmer som inkluderer eterisk olje av grapefrukt kan bidra til å øke sjansene for suksess og varig velvære.

Økologisk Grapefruit Eterisk Olje
Økologisk Grapefruit Eterisk Olje
Økologisk Grapefruit Eterisk Olje
Økologisk Grapefruit Eterisk Olje
Økologisk Grapefruit Eterisk Olje

Økologisk Grapefruit Eterisk Olje

129 kr

Lavendel

volant lavender essential oil

En av de best kjente eteriske oljene, lavendel eterisk olje, har en rekke fordeler. Den behagelige, myke duften skaper en følelse av ro, og mange jordmødre og doulaer anbefaler det under fødsel fordi det lindrer angst og nervøsitet.

Vi vet alle hvor viktig søvn er for velvære, og studier har vist at lavendel kan hjelpe mot søvnløshet. Innånding av denne oljen har i mange tilfeller ført til bedre søvnkvalitet, som øker energinivået i løpet av dagen.

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr

Forskning på eteriske oljer for mental helse

Vitenskapelig data blir stadig mer tilgjengelig når det gjelder bruk av eteriske oljer for mental helse. Forskere bekrefter at forsiktig og ansvarlig bruk av eteriske oljer kan spille en avgjørende rolle for å forbedre mental helse, som blant annet de følgende studiene viser.

Eteriske oljer som verktøy mot angst

En studie fra 2013 bekrefter at aromaterapi med lavendel, romersk kamille og neroli viser seg å være effektiv som en blanding mot angst hos pasienter før minimalt invasive kardiovaskulære operasjoner.

Behandling av depresjon med aromaterapi

Eterisk olje av bergamott, sedertre, lavendel, petitgrain og rose otto ble brukt til å behandle depressive symptomer hos deltakere i forskjellige studier i 2017 om effekten av aromaterapi mot depresjon.

Aromaterapi viser ekte potensiale som et effektivt terapeutisk alternativ. Aromaterapimassasje har så langt vært den mest fordelaktige metoden for bruk.

Aromaterapi og mental helse hos kreftpasienter

Studier fra 2022 viser at aromaterapi reduserer angst hos kreftpasienter, med aromaterapimassasje som den mest effektive metoden og diffusjon som den nest beste.

Fordeler med å bruke eteriske oljer for mental helse

Det finnes mange fordeler med å bruke eteriske oljer for å forbedre din mentale helse.

 • Eteriske oljer fra myntefamilien, som peppermynte og mynte, kan forbedre humøret ditt og redusere angst, depresjon og tretthet.

  De kan også lindre luftveisproblemer som astma og allergier, og kan bidra til å lindre overbelastning, hoste og være et godt alternativ for å lindre hodepine.
 • Eterisk olje av lavendel kan lindre angst, depresjon og søvnløshet samt eksem, soppinfeksjoner, menstruasjonssmerter og kvalme.
 • Bergamott kan forbedre fordøyelsen, redusere kolesterolnivået og effektivt hjelpe mot symptomer på schizofreni.
 • Tea tree eterisk olje er et godt antiseptisk middel som kan brukes til å behandle mindre kutt og skraper. Det renser sår og motvirker infeksjon mens de betennelsesdempende egenskapene virker mot rødhet og hevelse.

  Det kan også være effektivt mot kviser, fotsopp, flass og bakterier.

Beste blandinger av eteriske oljer for mental helse

Eteriske oljer er effektive for seg selv, men kan ha enda bedre effekt når de blandes sammen. Prosessen vil bidra til å behandle hovedproblemet, men også hjelpe mot sekundære problemer. Når dårlig mental helse er hovedproblemet, kan sekundære problemer inkludere konstant tretthet, økt stressnivå, søvnløshet og lavt energinivå.

Du kan alltids eksperimentere for å finne ut hvilke blandinger av eteriske oljer som fungerer for deg. I anledning Mental Health Awareness Month anbefaler Volant følgende blandinger for å komme i gang:

Cabin

volant cabin essential oil blend

Finnes det en bedre måte å lade batteriene på enn å tilbringe tid på en hytte i skogen? Du har kanskje ikke mulighet til å dra på hytten, men Volants Cabin er det nærmeste du kommer. Slapp av ved hjelp av eterisk olje av sedertre, sandeltre og gran.

Cabin
Cabin
Cabin
Cabin
Cabin

Cabin

219 kr

Date Night

volant date night essential oil blend

Uavhengig av om du har en partner eller ikke, vil Date Night gjøre omgivelsene dine varmere og mer romantiske. Den inneholder rav, bergamott, frankincense og lavendel, og vil gjøre rommet ditt mer komfortabelt samtidig som den beroliger hjertet og sinnet ditt.

Date Night
Date Night
Date Night
Date Night
Date Night

Date Night

199 kr

Pick Me Up

volant pick me up essential oil blend

Pick Me Up vil øke energi, forbedre konsentrasjon og fokus og revitalisere kropp, sinn og sjel. Blandingen av sitrongress, eterisk olje av søt appelsin og ylang ylang vil få deg tilbake på beina på kort tid.

Pick Me Up
Pick Me Up
Pick Me Up
Pick Me Up
Pick Me Up

Pick Me Up

199 kr

Relax

volant relax essential oil blend

Hvis du ofte føler deg anspent, vil Relax bidra til å dempe angsten din. Gi etter for kombinasjonen av eukalyptus, grapefrukt, palma rosa og ylang ylang mens du kjenner børen fjernes fra skuldrene dine.

Relax
Relax
Relax
Relax
Relax

Relax

199 kr

Sleep

volant sleep essential oil blend

Volants Sleep inneholder frankincense, lavendel, palma rosa og romersk kamille. Den hjelper deg med å slappe av og få en god natts søvn som er essensielt for å opprettholde god mental helse.

Sleep
Sleep
Sleep
Sleep
Sleep

Sleep

219 kr

Ofte stilte spørsmål om eteriske oljer for mental helse

Hva er psykisk helse?

Psykisk helse handler om vårt emosjonelle, psykologiske, sosiale og åndelige velvære.

Hvilke eteriske oljer kan bidra til god mental helse?

Bergamott, salvie, frankincense, romersk kamille og ylang ylang kan alle bidra til å forbedre din mentale helse.

Hvordan kan eteriske oljer forbedre mental helse? 

Noen eteriske oljer kan dempe angst og øke produksjonen av serotonin, et av kroppens lykkehormon.

Hvor lang tid tar det for eteriske oljer å nå hjernen?

Det tar mindre enn 30 sekunder for eteriske oljer å nå hjernen.

Støtter forskning bruk av eteriske oljer for mental helse?

Ja. Mange studier har vist hvordan eteriske oljer kan være nyttige og fordelaktige for vår mentale helse.

Vær bevisst på din mentale helse hver eneste måned

couple in the kitchen talking looking happy while enjoying aroma scent from diffuser

Mental helse er viktig av mange grunner, og hvordan vi har det påvirker oss, kjæledyrene våre, vennene våre og familien vår. Det kan være utfordrende å opprettholde god mental helse, men det er flere måter vi kan forbedre humøret på, og ett alternativ er bruk av eteriske oljer for mental helse.

Enten du ønsker å bruke eteriske oljer som komplementær behandling eller aktivt leter etter ukonvensjonelle alternativer som kan hjelpe mot angst, depresjon og stress, er eteriske oljer en fantastisk ressurs. Det er også vitenskapelig bevist at de er like nyttige som man har antatt i flere århundrer.

Selv om vi har spesielt fokus på hvordan man kan forbedre sin mentale helse i løpet av Mental Health Awareness Month, bør vi prøve å få kontakt med oss selv hver dag resten av året også. Mennesker har brukt aromaterapi for å lindre en rekke psykiske og fysiske plager i tusenvis av år. Det er en veldig enkel behandling du lett kan få til i hverdagen.

Volant har et stort utvalg 100% naturlige, økologiske eteriske oljer av høy kvalitet for mental helse som kan gi deg et løft når du trenger det. Ikke bare under Mental Health Awareness Month, men hver dag hele året.