Lukt og hukommelse: kan dufter gi hjernen et boost? 

Alle vet at dufter kan vekke minner. Selv når du er voksen kan duften av kake fremkalle minner om mor eller bestemor. Men kan vi bruke dette til vår fordel?

woman suffering from gout attack

Responsen på duft kan også være nyttig på andre måter, spesielt for studenter. Hva skjer om man bruker dufter mens du leser eller studerer? 

Vitenskapen hevder du husker bedre om du bruker dufter på denne måten. Det er heldigvis ikke vanskelig å lære hvordan du kan gjøre det. 

Her er hemmeligheten bak hvordan du kan bruke duft til å forbedre hukommelsen.

Innhold

 • Kobling mellom luktesans og hukommelse
 • Forskning på dufter og hukommelse
 • Hvordan bruke dufter til å forbedre hukommelsen
 • Beste eteriske oljer for bedre hukommelse
 • Bergamott
 • Kamille
 • Eukalyptus
 • Lavendel
 • Sitron
 • Peppermynte
 • Rosmarin
 • Ylang Ylang
 • Eteriske oljer for hukommelse og konsentrasjon

Kobling mellom luktesans og hukommelse

Smell and memory are linked

Når vi hører, ser, smaker eller berører noe, sendes informasjonen fra sansene først til thalamus. Denne delen av hjernen hjelper oss med å bearbeide informasjonen verden rundt oss sender ut. Deretter sendes informasjonen videre til ulike områder i hjernen. Den kan blant annet sendes til amygdala, som er vårt emosjonelle senter, og hippocampus, som organiserer minnene våre.

Å lukte er imidlertid noe helt annet. Aromaer går utenom thalamus og rett til luktenerven i hjernen. Nerven er knyttet direkte til hippocampus og amygdala, som forklarer hvorfor duft umiddelbart fremkaller detaljerte minner og sterke følelser.

Forskning på dufter og hukommelse

Siden luktenerven styrer luktesansen vår og har en direkte forbindelse til amygdala og hippocampus, er det logisk å tenke at dufter kan bidra til økt fokus og bedre hukommelse.

Tre fjerdedeler av alle følelser vi kjenner på i løpet av en dag forårsakes av dufter. Forskning viser at humøret stiger med opptil 40% hos personer som lukter en behagelig duft.

Denne studien utført av Sense of Smell Institute viser at visuell gjenkjennelse av bilder faller til rundt 50% etter bare tre måneder, mens gjenkjennelse av lukt fortsatt er på 65% etter et helt år.

Å eksponeres for en aroma mens du leser og studerer og deretter eksponeres for samme duft under dyp søvn kan også fungere. Tyske forskere har utført studier som viser at voksne og studenter husker bedre når de lukter den samme duften som de luktet under læringsprosessen.

Forsøkspersonene fra studien satt ved dataskjermer i et rom med duft av rose og så på to og to kort som ble blandet sammen. Kontrollgruppen satt foran datamaskiner og så på akkurat det samme, men uten å eksponeres for duft.

Deretter overnattet alle forsøkspersonene i et søvnlaboratorium med elektroder festet til hodebunnen for å overvåke hjerneaktiviteten. Under dyp søvn og REM-søvn ble rommene kortvarig sprayet med samme duft av rose.

Neste morgen ble alle bedt om å sette sammen to og to kort slik de ble vist dagen før. Gruppen som ble eksponert for duft av rose opplevde langt bedre resultater.

Hvordan bruke dufter til å forbedre hukommelsen

Det finnes mange måter å bruke dufter på, men eteriske oljer er en av de enkleste, lettest tilgjengelige og effektive måtene å øke fokus og forbedre hukommelse på.

Mange har bekreftet at eteriske oljer har mange store fordeler som spiller inn på hukommelse og fokus.

Prøv dette for å se om duft påvirker hvor godt du husker:

 • Tilsett eterisk olje til diffuseren din. Du kan også legge et par dråper på et lommetørkle, spraye rommet eller påføre oljen lokalt etter fortynning.
 • Les på samme måte som vanlig, mens duften fra den eteriske oljen brer seg rundt deg. Bruk den samme oljen når du legger deg.
 • Bruk den samme aromaen neste gang du skal forsøke å huske hva du har lært. Hvis du for eksempel har brukt lavendel og skal ha eksamen, kan du ta med deg et lommetørkle med dråper av denne eteriske oljen på.

Det kan hende at du husker informasjonen du har lært bedre når de samme delene av hjernene aktiveres.

De beste eteriske oljene for god hukommelse

Disse oljene har mange store fordeler og anbefales på det sterkeste om du ønsker å forbedre hukommelsen. Det er også en behagelig duft om du ikke er helt der enda og bare ønsker å se om du merker en endring. 

Bergamott

volant bergamot essential oil for memory retention

Eterisk olje av bergamott er kjent for å kunne lindre uro, angst, søvnløshet, mild depresjon og stress, og kan bidra til å senke kortisolnivået ditt. Forskning underbygger de positive påstandene om bergamott. 

Slik bruker du bergamott:
Tilsett litt eterisk olje av bergamott til diffuseren din neste gang du skal lese eller studere, og legg en dråpe eller to på et lommetørkle du kan ta med på skolen dagen etterpå. Det kan hende at du husker det du har lært tidligere bedre!

Kamille

volant roman chamomile essential oil for memory retention

Kamille er en svært populær olje som ofte brukes til å roe ned hjemme etter en stressende dag eller før en kveld på byen. De angstdempende egenskapene gjør eterisk olje av kamille til et godt naturlig alternativ til legemidler mot søvnløshet og stress.

Studier har også vist at kamille kan bidra til å forbedre hjerte- og karsystemet og stimulere immunforsvaret.

Slik bruker du kamille:
Legg et par dråper eterisk olje på et lommetørkle og ha det tilgjengelig mens du repeterer eller gjør lekser. Prøv å gjøre det samme på neste skoletime og se hvor mye du husker. 

Eukalyptus

volant eucalyptus essential oil for memory retention

Eterisk olje av eukalyptus er oppfriskende og energigivende, og oljen er et godt valg om du ønsker å bruke eteriske oljer til å forbedre hukommelsen.

Forskning viser at eterisk olje av eukalyptus kan bidra til å forbedre hukommelsen og bidra til å beskytte hjernen mot kognitive problemer ved høyere alder.

Hvordan bruke eukalyptus:
Smør eterisk olje av eukalyptus på innsiden av håndleddene etter at du har fortynnet oljen. Følg samme fremgangsmåte når du trenger å prestere.

Lavendel

volant lavender essential oil for memory retention

Eterisk olje av lavendel kan virke beroligende og bidra til å balansere følelser. Gjennom historien har oljen blitt brukt mot sinne, depresjon, søvnløshet og irritabilitet.

Dette er en av de beste eteriske oljene for konsentrasjon og hukommelse, fordi den oppmuntrer til avslapning og hvile som er essensielt når du skal lære noe nytt.

Slik bruker du lavendel:
Spray fortynnet eterisk olje av lavendel rundt området hvor du sitter mens du leser eller studerer, og deretter på litt silkepapir. Ikke glem å ta med silkepapiret neste gang du har time.

Sitron

volant lemon essential oil for memory retention

Mange elsker den friske duften av sitrus, og det er vitenskapelig bevist at eterisk olje av sitron kan virke beroligende, avslappende og gi oss en lykkefølelse.

Hvis du ofte er engstelig eller sliter med søvnløshet, kan du prøve eterisk olje av sitron. Dette bidrar til bedre hukommelse og lettere fordøyelse.

Hvordan bruke sitron:
Hvis du synes det er vanskelig å huske detaljer, kan det hjelpe å tilsette eterisk olje av sitron til en diffuser mens du leser. Når du trenger å gjenkalle informasjonen, kan du spraye luften rundt deg eller påfører oljen lokalt etter fortynning.

Peppermynte

volant peppermint essential oil for memory retention

Studier antyder at eterisk olje av peppermynte bidrar til å styrke hukommelsen, men oljen kan også gjøre mye mer. Den kan være beroligende samtidig som den stimulerer sinnet, forbedrer konsentrasjonen og gjør det lettere å tenke klart.

Eterisk olje av peppermynte kan bidra til å løfte humøret ditt og redusere trøtthet.

Slik bruker du peppermynte:
Eksperimenter med å få området rundt deg til å dufte som peppermynte, og påfør eterisk olje av peppermynte lokalt på innsiden av håndleddene eller bak ørene når du må prestere. Duften kan bidra til at du husker hva du tidligere har lest og tvinge deg tilbake til nåtid.

Rosmarin

volant rosemary essential oil for memory retention

Eterisk olje av rosmarin stimulerer kroppen og sinnet vårt på samme måte som peppermynte, og har positiv effekt på kognitiv aktivitet. Rosmarin kan også forbedre humøret og prestasjonsevnen din generelt.

Denne oljen er også et godt valg for deg som sliter med forstoppelse eller lider av depresjon.

Hvordan bruke rosmarin:
Lag en forfriskende spray med rosmarin neste gang du må sitte oppe lenge. Det kan bli lettere å huske viktig informasjon om du sprayer rommet rundt deg når du skal repetere.

Ylang Ylang

volant ylang ylang essential oil for memory retention

Den eksotiske og blomsteraktige duften av eterisk olje av ylang ylang kombinerer duften av banan, jasmin og neroli, og kan bidra til å lindre symptomer på depresjon og fremme dyp søvn. Hvis du er rastløs og derfor ikke får sove, kan denne oljen være verdt et forsøk.

Forskning antyder at ylang ylang også kan bidra til å styrke hukommelse. 

Slik bruker du ylang ylang:
Gni en fortynnet blanding av ylang ylang og en bærerolje på pulspunktene din emens du studerer, og gjør det samme mens du svarer på eksamensoppgaver. Du kan se at karakterene dine blir bedre!

Bruk av eteriske oljer for hukommelse og konsentrasjon

woman studying while diffusing essential oil to help focus

Den greske tragikeren Aiskhylos hadde rett: "hukommelsen er all visdoms mor." Men du kan bruke dette til din fordel.

Takket være moderne diffusere er det enklere enn før å la oljene virke på kropp, sjel og tanker. Du kan spre den deilige duften med en diffuser, eller tilsette oljene i badevannet ditt eller kremer etter du har fortynnet de.

Diffusere fra Volant er utviklet for å kontrollere spredning av eteriske oljer innenfor et spesielt område. De gir bred dekning, er effektive, trygge og praktiske.

Med denne kunnskapen kan du lage en egen rutine for å styrke hukommelsen. Det du har lært om eteriske oljer og koblingen deres til hukommelsen din kan gjøre livet ditt lettere og få hvert øyeblikk til å telle.

Det kan være lurt å planlegge litt for å finne ut hvordan du kan bruke aromaterapi mens du leser eller studerer. Eventuelt kan du også ta en nærmere titt på hvordan barnet, tenåringen eller studenten din kan begynne å bruke aromaterapi.

#1 Trustpilot wellness brand

SHOP NOW