90-dagers risikofri prøveperiode i hjemmet ✅

5 flotte grunner til å bruke eteriske oljer for avslapning og mentalt velvære

Bruk av aromaer for å oppnå endrede bevissthetstilstander er en vitenskapelig bevist tilnærming til forbedret mentalt velvære, fordi aromaer kommer fra luftbårne molekyler som går inn i nesegangene. Molekylene absorberes videre inn i blodet og sirkulerer rundt i kroppen før de til slutt krysser blod-hjerne-barrieren, hvor de har ulike effekter på hjernen. Men for å oppnå riktig resultat, er det viktig at vi er nøye med valg av aroma. Hver type eterisk olje vil sørge for individuelle effekter, fordi hver olje er laget av forskjellige typer molekyler med unike egenskaper.

Som et eksempel kan vi ta turen til Kuala Lumpur, Malaysia, hvor vi vanligvis finner de to eteriske oljene jasmin og lavendel - i likhet med salt og pepper - side om side på toppen av hyllene i butikkene. De bør nemlig kjøpes sammen på grunn av deres komplementære forhold (som yin og yang), hvor for mye av den ene kan gjøre deg overstimulert for søvn, mens den andre kan gjøre deg sløv. Turister kjøper vanligvis den ene, men returnerer gjerne for å kjøpe den andre, etter helt tilfeldig å ha oppdaget effekten. For mye sjasmin vil overstimulere deg, mens for mye lavendel vil gjøre deg uproduktiv.

Begrepet ‘eterisk olje’  kommer fra det latinske uttrykket ‘quinta essentia’  som oversatt til norsk betyr ‘det femte element’. Ifølge alkymi, er eterisk olje planetens ånd eller livskraft samlet og lagret i en flaske. I likhet med alkoholholdig brennevin produseres de ved destillasjon, og har egenskaper som har påvirket fantasien til mennesker i nesten tusen år siden teknologien ble utviklet av arabiske pionerer på 1200-tallet. 

Ved kjøp av eteriske oljer for bruk i aromaterapi, enten for massasje eller annen form for terapi, må du sørge for at oljen er autentisk. Først og fremst skal du unngå billige produkter, fordi autentiske oljer umulig kan markedsføres under en viss pris. Billige produkter blandes med bæreroljer - eller verre - de blandes med uønskede biprodukter fra industrien som kan gjøre dem potensielt skadelige for helsen. Sørg derfor for at du kjøper dem fra en anerkjent leverandør, før de benyttes på kroppen.

Innhold/Hurtiglinker

  • Fem flotte grunner til å bruke eteriske oljer for avslapning
  • Eteriske oljer er vitenskapelig bevist å være like gode som legemidler for å redusere stress
  • Bedre søvn får deg til å føle deg uthvilt og forbedrer mestringsevnen
  • Eteriske oljer kan bidra til å redusere angst og depresjon
  • Langvarig bruk av eteriske oljer forbedrer immunforsvaret
  • Eteriske oljer kan bidra til å redusere risikoen for sykdom
  • Avsluttende kommentarer

Fem flotte grunner til å bruke eteriske oljer for avslapning

Eteriske oljer sørger for en rekke farmakologiske effekter, men er nok best kjent for deres evne til å endre vårt humør og forbedre vårt mentale velvære. Vi lever i en travel verden under stadig press fra profittdrevne selskaper som ber oss levere innen urealistiske tidsfrister. Med det følger dessverre en vanlig bivirkning - nemlig stress. Mange går derfor til aromaterapi for avslapning, noe som anbefales på det sterkeste, siden visse aspekter ved helsen krever oppmerksomhet på lang sikt. Tross alt er det vel bedre å starte en sunnere livsstil med naturlige ingredienser, enn å bli kronisk bruker av farmasøytiske legemidler.

Her er fem grunner for å bruke eteriske oljer for avslapning:
1) Eteriske oljer er vitenskapelig bevist å være like gode som legemidler for å redusere stress,
2) Bedre søvn får deg til å føle deg uthvilt og forbedrer mestringsevnen,
3) Eteriske oljer kan bidra til å redusere angst og depresjon,
4) Langvarig bruk av eteriske oljer forbedrer immunforsvaret, og
5) Eteriske oljer kan bidra til å redusere risikoen for sykdom.

Eteriske oljer er vitenskapelig bevist å være like gode som legemidler for å redusere stress

Vitenskapelige studier har undersøkt de stemningsendrende effektene av eteriske oljer mot placebo. Studiene bekreftet at selv når brukerne ble forhindret i å lukte på dem ved å dekke til nesen mens de eteriske oljene ble massert inn i huden, opplevde de forbedringer i angstnivå og ble mer avslappet.

For de fleste er det kanskje vanskelig å forestille seg at eteriske oljer faktisk kan krysse huden og absorberes i blodet, for så å sirkulere rundt i kroppen og krysse blod-hjerne-barrieren, hvor de utøver sin humør-endrende effekt. Imidlertid har flere studier vist at dette er sant. Ved å ta blodprøver fra personer som har påført eteriske oljer lokalt, og deretter kjemisk analysere blodprøvene, er komponentene i den eteriske oljen blitt oppdaget. Det betyr at komponentene i den eteriske oljen faktisk absorberes i den oljeelskende huden, hvor de deretter fanges opp av blodet, og resten er historie.

Den vanligste eteriske oljen for avslapning, er som tidligere nevnt, lavendel. Eterisk olje av lavendel er rik på de terapeutiske molekylene linalool og linalylacetat, som kan brukes til å oppnå smertestillende eller antinociceptive effekter. Fordi linalool og linalylacetat også er tilstede i bergamott og basilikum, kan disse også brukes til de samme terapeutiske bruksområdene. I studier hvor eterisk lavendelolje ble påført brukerens mage, ble både linalool og linalylacetat oppdaget i blodserumet innen 20 minutter etter påføring. Disse molekylene gir som tidligere nevnt en smertestillende effekt, som delvis skyldes deres affinitet for opioidreseptoren. Det kan tenkes at det samme resultatet ville blitt bevist hvis basilikum eller bergamot ble brukt i studien.

Da kommer vi til neste spørsmålet: hvordan kan analgesi bidra til avslapning eller redusert stress? Bortsett fra det åpenbare, som er at en mild bedøvende effekt reduserer fysisk ubehag, er sannheten at analgesi ikke er den eneste mekanismen. Både linalool og linalylacetat er kjent for å ha antiinflammatoriske effekter, og fordi stress er forbundet med kronisk systemisk mikroinflammasjon, reduserer de antiinflammatoriske effektene av linalool og linalylacetat symptomene ved stress og angst. Videre forsterker systemisk mikroinflammasjon stress og ubehag, noe som skaper en positiv tilbakemeldingssløyfe som gjør det vanskelig å gå tilbake til en avslappet tilstand. Dermed avslutter antiinflammatoriske eteriske oljer den onde syklusen og gjør det mulig for individet å starte en ny syklus av hvile.

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr

Bli med i Volant Aroma Family

Leveres etter din timeplan
15% rabatt på dine favorittprodukter
Legg til, stopp eller bytt produkter når som helst

*To leveranser er påkrevd før du kan avslutte. Kun ordre over 450 kr har gratis frakt

Bedre søvn får deg til å føle deg uthvilt og forbedrer mestringsevnen

Eteriske oljer kan brukes til å gjenopprette søvnen. Den mest kjente eteriske oljen for dette er kamille. Mens kamillete (fra blomsterhodene til Matricaria chamomilla L.) er en velkjent drikk for bedre søvn, kan den eteriske oljen fra samme plante også brukes til dette formålet. Kamilleblader er rike på en sesquiterpene kalt matricin, som induserer ro og hvile. Matricin fungerer best ved inntak i magen, slik at den raskt absorberes i kroppen.

Matricin er kjent for å fungere som et antihistamin, som reduserer histaminet som skilles ut fra hjernens hypothalamus. Fordi histaminer fremmer våkenhet, er det logisk at antihistaminer gjør det motsatte, og fremmer hvile. Effekten er en lang og avslappende søvn. Imidlertid er det viktig av du kun bruker kamille som inneholder matricin når du ønsker å sove 6 timer eller mer, ettersom effekten ikke vil avta bare etter en kort lur.

Når en eterisk olje produseres fra kamille, fører hydrodestillasjonsprosessen til at matricin omdannes til en blåfarget forbindelse som kalles chamazulen. Chamazulen har lignende egenskaper som matricin, og gir en effekt som er forenlig med et antihistamin. Dermed kan den blå eteriske oljen fra chamazulen påføres lokalt (på huden) for å oppnå betydelig bedre søvn. Men vær oppmerksom på at det kan ta flere timer før du oppnår effekt. Det anbefales derfor at du ikke overdriver inntaket og venter til neste dag med å bestemme deg for om effekten var sterk nok; ved overdrevet inntak kan du bli sittende fast i en døsig tilstand.

Det er en kjent sak at bedre søvn får deg til å føle deg uthvilt og forbedrer mestringsevnen. Avslappethet reduserer nivået av kortisol i kroppen din, noe som hjelper musklene til å slappe av, redusere inflammasjon i kroppen, forbedre hudens hudfarge og rense sinnet, slik at du kan løse kreative oppgaver og forbedre kvaliteten på arbeidet ditt.

Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje
Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje
Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje
Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje
Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje

Økologisk Roman Chamomile Eterisk Olje

339 kr

Bli med i Volant Aroma Family

Leveres etter din timeplan
15% rabatt på dine favorittprodukter
Legg til, stopp eller bytt produkter når som helst

*To leveranser er påkrevd før du kan avslutte. Kun ordre over 450 kr har gratis frakt

Eteriske oljer kan bidra til å redusere angst og depresjon
Photo by Liza Summer from Pexels

Det finnes flere kraftfulle komponenter i enkelte eteriske oljer som kan hjelpe med å håndtere angst og depresjon. Disse psykotrope komponentene må tas med måte for å unngå negative effekter på ens psyke, og også på ens lever. Ved bruk av psykotropiske eteriske oljekomponenter mot depresjon og angst, er det derfor viktig å være streng i forhold til mengde og å være velinformert om konsekvensene ved å ta for mye.

To velkjente eteriske oljer som kan hjelpe mot angst og depresjon inkluderer muskatnøtt (Myristica fragrans) og sort pepper (Piper nigrum). Oljen av muskat er dominert av fenylpropanoider, hvor den viktigste i denne sammenhengen er elemicin. Forsiktighet må utvises ved bruk av muskat, siden for mye elemicin kan gjøre en person dysfunksjonell, eller til og med syk og ikke-responsiv. Som en generell retningslinje, er en eller to teskjeer med tørket muskatnøttpulver fra butikken en passende dose når det blandes i en milkshake eller dessert og drikkes eller spises. Hvis du bruker hel muskatnøtt, bør du bruke halvparten av anbefalt mengde (halv til en teskje) siden nyknust muskatnøtt er sterkere. Du vil raskt merke forskjellen i konsistensen - nyknust muskatnøtt er klissete eller klumpete grunnet det høye oljeinnholdet, mens oljeinnholdet i det tørre pulveret som du kjøper i dagligvarebutikken er redusert under prosesseringstrinnet og gjør det mindre potent. Likevel er elemicin et kjent psykotropisk molekyl som lett passerer blod-hjerne-barrieren og går inn i den grå substansen og reduserer angst, roer tankene og fremmer hvile.

Eterisk olje fra sort pepper inneholder beta-karyofyllen, som er en cannabinoid som binder seg til de samme reseptorene som CBD, noe som betyr at den ikke er psykotropisk, bare beroligende. Både CBD og beta-karyofyllen har affinitet til cannabinoid reseptor type 2 (CB2), som ikke er den samme reseptoren som THC retter seg mot, cannabinoid reseptor type 1 (CB1). Når den eteriske oljen produseres fra sort pepper, skilles terpenene fra råvaren, og etterlater de andre komponentene som normalt assosieres med pepper. Ved bruk av den eteriske oljen, vil de varmefremkallende effektene av pepper derfor ikke oppleves. Det anbefales å bruke eterisk olje av sort pepper sammen med CBD-olje på grunn av entourage-effekten. Selv om det er beta-karyofyllen i hamp, går det meste tapt i bearbeidingen. Men ved å bruke eterisk olje av sort pepper, gjenopprettes entourage-effekten. En annen eterisk olje som er rik på beta-karyofyllen er harpiks fra copaiba (Copaifera officinalis). Dette naturlige produktet har en høyere konsentrasjon av beta-karyofyllen og er også mindre sannsynlig å vise variasjoner forårsaket av ulik hydrodestillasjonstid. Hvis for eksempel sort pepper hydrodestilleres i kun kort tid, blir oljen for rik på monoterpener og innholdet av trans-karyofyllen for lavt. Det kan derfor lønne seg å bruke copaiba-harpiks eller den hydrodestillerte eteriske oljen fra samme harpiks, for større sjanse for et godt beta-karyofyllen-kick.

Langvarig bruk av eteriske oljer forbedrer immunforsvaret

Avslappethet fra forbedret homeostase sørger for massevis av av positive effekter, inkludert et forbedret immunforsvar. Dette står i kontrast til effekten av psykotrope legemidler som har hvert sitt biologiske mål, fordi de noen ganger kan ha immunsuppressive effekter. For eksempel er benzodiazepiner, som brukes i allopatisk medisin for å indusere søvn, assosiert med suboptimal immunfunksjon. I dette tilfellet øker bruken av benzodiazepiner risikoen for å få lungebetennelse.

Immunsystemet er sterkt avhengig av at det kardiovaskulære systemet fungerer korrekt. Det betyr at kronisk systemisk mikrobetennelse, insulinresistens og reaktive oksygenarter forstyrrer medfødt og ervervet immunitet og kan utgjøre forskjellen mellom symptomatisk og asymptomatisk infeksjon forårsaket av influensavirus.

Likevel bekrefter in vitro og in vivo vitenskapelige data sterkt bruken av eteriske oljer for å kontrollere insulinresistens, systemisk mikroinflammasjon og generering av reaktive oksygenarter. Først og fremst forbedrer de tidligere nevnte anti-inflammatoriske eteriske oljene, som lavendel, kamille, sort pepper og copaiba, insulinfølsomheten som en naturlig konsekvens av deres anti-inflammatoriske effekt. Dette fordi insulinresistens er forårsaket av en inflammatorisk tilstand som utløses av reaktive oksygenarter som biprodukter av glukosemetabolismen. Ved å forbedre denne inflammatoriske tilstanden, forbedres derfor kroppens evne til å reagere på insulin.

Men hvordan intervenerer disse eteriske oljene i den inflammatoriske kaskaden? Selv om dette er en kompleks vitenskap og det er flere mekanismer som kan diskuteres, er en av de viktigste biologiske effektene økt ekspresjon av antioksidantenzymene glutationperoksidase og glutation S-transferase. Disse antioksidantenzymene produseres av kroppens celler for å reagere på reaktive oksygenarter. Når vi inntar mye sukker og karbohydrater fra raffinerte kilder, klarer ikke de raske karbohydratene, også kjent som “tomme” kalorier, å slå på genene som lager antioksidantproteiner. Ved å forsterke ens diett med andre komponenter "smaker" som inkluderer fenylpropanoider og terpener, øker ekspresjonen av antioksidantenzymer. En egyptisk studie viste at spisskummen, som er rik på enkle monoterpener og aldehydderivater, var den beste eteriske oljen på dette feltet.

Derfor kan bruk av eteriske oljer for å indusere avslapning og hvile  være til fordel for immunsystemet, fremfor farmasøytiske legemidler som kan negere det, som med vanlige farmasøytiske legemidler som benzodiazepin.

Eteriske oljer kan bidra til å redusere risikoen for sykdom

Etter årtusenskiftet skrev flere tusenårsforskere banebrytende verk som har endret vår tankemåte i forhold til spising. Pågående forskning har skapt et nytt paradigme for kosthold og sykdomsprofylakse (forebygging). Kosttilskudd med plantefytokjemikalier blir nå sett på som en forebyggende strategi mot betydelige livsstilssykdommer, som kreft og kardiovaskulær degenerasjon. Det hevdes at en netto økning av fettelskende fytokjemikalier på lang sikt vil redusere forekomsten av sykdom senere i livet. To av de viktigste fettelskende fytokjemikaliene er terpener og fenylpropanoider, som begge utgjør i gjennomsnitt mer enn 99% av en eterisk olje.

Ved å bruke eteriske oljer for avslapning og mentalt velvære fremfor legemidler, gjør man et godt arbeid for ens langsiktige helse - så lenge man er konsekvent og følger disse tiltakene som en livsstil. De samme eteriske oljene som er nevnt tidligere for å fremme ro og avslapning, inkludert lavendel, kamille, sort pepper, copaiba og spisskummen, er de samme produktene som vil redusere risikofaktorene for vanlige moderne sykdommer, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer.

Avsluttende kommentarer

Ved å bruke eteriske oljer i stedet for farmasøytiske legemidler for avslapning og mentalt velvære, vil du som en bonus oppleve en rekke helsegevinster. Videre vil du unngå de negative effektene av legemidler brukt i monoterapi. Eteriske oljer som gir avslapning og forbedret mentalt velvære gagner kroppen ved å forbedre metabolismen av glukose og redusere systemisk mikroinflammasjon. Folk som bruker disse eteriske oljene på lang sikt, vil derfor sannsynligvis oppleve bedre helse i alderdommen. Eteriske oljer som er bra for avslapning og mentalt velvære inkluderer lavendel, kamille, sort pepper, copaiba og spisskummen.

Nysgjerrig på hva eteriske oljer kan gjøre for deg?

98.8%

opplever positiv effekt innen 30 dager etter å ha kjøpt volant sine eteriske oljer og diffusere.

TrustScore 4.7 | 800+ anmeldelser
"Etter jeg kjøpte diffuseren har jeg blitt helt hektet, elsker å bruke de ulike oljeblandingene energy og relax etter tid på døgnet. Blir også alltid glad av å se på den fordi den er så fin! Eneste jeg skulle ønske var at den var trådløs, men det er på mange måter også praktisk at jeg ikke trenger å tenke på å måtte lade den. Har fått mye nyttig informasjon på mail, og kundebehandlingen er topp. Anbefales!" Tina J.
Brukes hver dag! Etter jeg fikk min diffuser har jeg brukt den hver eneste dag, og jeg GLEDER meg til å stå opp og starte dagen med en god kaffekopp og et velduftende hjem. Jeg gav også en diffuser til min mor i julegave, og hun har samme opplevelse. Kan virkelig anbefales ☺️ Vilde S.
For en fantastisk rituale for å avslutte dagen. Tar i valgfritt olje 1 time før leggetid, tar meg et kopp grønn te imens og vasker bort sminke og eventuelt en dusj etter å bruke en god olje og massere meg. Når du kommer da til soverommet så lukter det himmelsk! Sover som en baby og våkner klar for å erobre verden💞 Nafisa J.
Eteriske oljer er god som gull! Det var min søster som introduserte meg for eteriske oljer for en tid tilbake og siden den tid har jeg vært hektet!! Den roen og det reduserte stressnivået jeg har lagt merke har jeg hatt stor glede av. Det er et utrolig pluss at de i tillegg lukter helt nydelig!! Anna S.
Kjøpte en diffuser fra Volant, synes den var litt dyr. Men når jeg fikk den i hus kjøpte jeg en til umiddelbart. Kvaliteten er upåklagelig. Super elegant og fin. Lager ikke nevneverdig lyd, elsker at du kan ha på lyset i den uten at den er på. Super effektiv med vannet og veldig effektiv med oljene mine. Så jeg trenger ikke bruke mye. Har en i stua og en på soverommet. Oljene de selger også er knallbra. Jeg liker best Sleep på soverommet. Alexander N.
Jeg var så heldig å få en Volant Diffuser med eterisk olje for bedre søvn til jul. Diffuseren står på hver natt. Den gir en deilig og behagelig duft i soverommet og bidrar til ro og velbehag og bedre søvn. Det er mange gode dufter å velge mellom så jeg vurderer å kjøpe en Diffuser til stuen også. Marianne K.

Other blog posts