Kan eteriske oljer hjelpe mot migrene?

Eteriske oljer hevdes å være det naturlige hjelpemiddelet mot en rekke plager, inkludert alt fra stress og søvnløshet til kronisk smerte og betennelse. Men er eteriske oljer også effektive mot migrene?

Ved migrene, vil du trolig lete febrilsk i skapene etter smertestillende, samtidig som du finkjemmer internett etter det beste middelet mot migrene. Migrene kan slå deg helt ut, og symptomene er ofte mer enn bare hodepine.

Innhold/Hurtiglinker

  • Hva forårsaker migrene?
  • Hva er symptomene på migrene?
  • Hvilke eteriske oljer kan hjelpe mot migrene?
  • Hvordan bruke eteriske oljer mot migrene?
  • Er det trygt å bruke eteriske oljer mot migrene?
  • Oppsummering

Hva forårsaker migrene?

Ingen vet nøyaktig hvordan migrene oppstår. Forskere tror det kan være et resultat av unormal hjerneaktivitet som midlertidig påvirker nervesignaler, kjemikalier og blodårer i hjernen. Kanskje kan det også være overdreven blodstrøm til blodårene i hjernen som øker trykk og smerte, eller at det barometriske trykket påvirker noen mennesker mer enn andre. Det pågår fortsatt forskning den dag i dag.

Det vi vet er at migrene vanligvis har en individuell trigger som kan være hormonell, emosjonell, fysisk, kostholdsbasert, medisinsk eller miljømessig. Mange kvinner opplever for eksempel oftere migrene i visse tider i løpet av menstruasjonssyklusen. Andre mennesker opplever at migrene ofte utløses av stress, mangel på søvn, koffein, dehydrering, visse matvarer eller sterkt lys.

Det er viktig å finne triggeren til migrenen. Når du har identifisert triggeren, kan du prøve å eliminere eller begrense effekten for å redusere antall migreneanfall.

Hva er symptomene på migrene?

Migreneanfall er svekkende, og kan hindre deg i å utføre vanlige aktiviteter som å ta vare på barna, jobbe eller kjøre bil.

De fleste forbinder migrene med intens hodepine. Dette skjer vanligvis på den ene siden av hodet. Mange opplever migrene som en kraftig bankende følelse som forverres ved bevegelse.

Noen har migrenehodepine på begge sider av hodet, og også i ansiktet eller i nakken. Imidlertid oppstår det også en rekke mindre kjente symptomer under et migreneanfall.

Mange lider av kvalme og noen ganger oppkast under et migreneanfall. Det er også vanlig å oppleve økt følsomhet for lys og lyd ved migreneanfall, som igjen kan forårsake tåkesyn. Dette er grunnen til at folk med migreneanfall ofte vil hvile i et mørkt og stille rom.

Hvilke eteriske oljer kan hjelpe mot migrene?

Eteriske oljer er ekstrahert fra bladene, blomstene og andre deler av en plante, og tilbyr en rekke helsemessige fordeler som å redusere stress, gi smertelindring og bidra til bedre søvn.

Mange opplever også at eteriske oljer er effektive naturlige hjelpemidler mot hodepine og migrene.

Ulike eteriske oljer byr på ulike fordeler, og de er derfor godt egnet for å redusere migrenetriggere, forbedre spenningshodepine, lindre smerte eller redusere kvalme. Det kan kreve litt prøving og feiling for å finne de beste eteriske oljene mot hodepine og migrene som fungerer best for deg, men det er verdt tiden.

Vi har håndplukket noen av våre eteriske oljefavoritter for behandling av symptomer som forbindes med migreneanfall.

Peppermynteolje: Vanlig, men effektiv

Peppermynteolje er en av de mest brukte eteriske oljer som naturlig hjelpemiddel mot migrene, og er ideell for å lindre symptomer ved migreneanfall og behandle spenningshodepine.

Eterisk peppermynteolje inneholder mentol som hjelper musklene å slappe av, samtidig som de lindrer smerte. Denne oljen har også en avkjølende effekt når den fortynnede oljen påføres topisk. Dette kan bidra til å redusere muskelsammentrekninger i hodet og nakken, samtidig som det stimulerer blodstrømmen.

En studie viste at påføring av fortynnet peppermynteolje på pannen og tinningene under et migreneanfall merkbart reduserte smertenivået etter bare 15 minutter, helt uten bivirkninger. Dette beviste for første gang at peppermynteolje kan bidra til å lindre spenningshodepine og migrene.

Prøv å påføre peppermynteolje på tinningene dine når du merker de første tegnene på migreneanfall. Men husk å fortynne oljen med en bærerolje som søt mandelolje eller kokosnøttolje før påføring for å unngå irritasjon.

Økologisk Peppermint Eterisk Olje
Økologisk Peppermint Eterisk Olje
Økologisk Peppermint Eterisk Olje
Økologisk Peppermint Eterisk Olje
Økologisk Peppermint Eterisk Olje

Økologisk Peppermint Eterisk Olje

129 kr

Lavendelolje: Ikke bare for avslapning

Lavendel er en av de mest brukte eteriske oljene og er kjent for sin evne til å fremme avslapning og forbedre søvnen. Imidlertid finnes det også sterke bevis på at lavendel kan brukes som et middel mot hodepine og for å behandle migrene.

En studie fra 2013 undersøkte effekten av aromaterapi mot migrene, og så spesielt på innånding av aromaen av eterisk lavendelolje i de tidlige stadiene av migreneanfall. Forskerne oppdaget at duften av lavendelolje bidro til å redusere graden av smerte og andre tilknyttede migrenesymptomer innen 15 minutter.

Stress er en av de vanligste triggerne for migreneanfall. Eterisk lavendelolje har vist seg å fremme avslapning. Hvis migrenen utløses av stress, kan du forsøke å innånde aromaen av lavendelolje da den vil hjelpe deg å slappe av. Noen opplever at innånding av lavendelolje ved stress. kan bidra til å forhindre migreneanfall.

En annen hyppig trigger for migreneanfall er søvnmangel. Hvis du sliter med å sove, kan eterisk lavendelolje hjelpe. Du kan massere fortynnet lavendelolje inn i huden din, tilsette den i en diffuser eller blande lavendelolje med en bærerolje og tilsette den i et varmt bad.

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr

Rosmarinolje: Reduser stress og lindrer smerte

Med sine kraftfulle smertestillende og anti-inflammatoriske egenskaper, er det ikke rart at rosmarinolje blir mye brukt for å lindre hodepine og migrene. I tillegg tilbyr eterisk olje av rosmarin en rekke fordeler, inkludert å redusere stress, forbedre sirkulasjonen og lindre smerte – alle fordelaktige egenskaper for de som lider av migrene.

I 2013, oppdaget forskere at rosmarin bidro til å lindre symptomene ved opioid abstinens ved å redusere smerte, slappe av muskler og lindre søvnløshet. Disse egenskapene er alle fordelaktige for å lindre symptomer forbundet med migrene og fremme restitusjon.

Prøv å tilsette noen dråper eterisk rosmarinolje kombinert med en bærerolje som kokos- eller jojobaolje til et varmt bad, og slapp av mens du innånder de beroligende aromaene. Du kan også massere blandingen inn på pannen og tinningene for å lindre spenninger og smerter når du oppdager de første tegnene på migrene.

Eukalyptusolje: For bihulehodepine og tetthet

Nesetetthet og bihuleproblemer er en viktig årsak til migreneanfall. Heldigvis har eterisk eukalyptusolje vist seg å være ekstremt effektiv mot migrene forårsaket av bihuleproblemer.

Aromaen av eterisk eukalyptusolje virker ved å åpne opp nesegangene og rense bihulene. Dette bidrar til å lindre noe av spenningen som kan bidra til migrenehodepine.

En studie fra 1994 viste at lokalt påført eterisk eukalyptusolje kombinert med peppermynteolje fremmer avslapning, samtidig som den reduserer stress for å lette migreneanfall og spenningshodepine.

En annen studie fra 2013 viste at eterisk eukalyptusolje var spesielt effektiv for å lindre smerte og senke blodtrykket.

Hvis du føler deg tett eller har problemer med bihulene dine, kan du prøve å blande eterisk eukalyptusolje med en bærerolje og gni den inn på brystet for å rense nesegangene og lindre spenninger. Du kan også tilsette den i en diffuser og innånde den mens den spres.

For ultimat effekt, kan du blande eterisk eukalyptusolje med peppermynteolje som vil gi den beste lindring ved migreneanfall.

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

109 kr

Kamilleolje: Mer enn bare en beroligende aroma

Eterisk olje av kamille er svært kjent for sin evne til å fremme både avslapning og søvn. Men visste du at kamilleolje også er effektiv for å forebygge og behandle noen av de vanlige symptomene ved migreneanfall?

Denne beroligende eteriske oljen hjelper både kropp og sinn med avslapning, noe som gjør kamilleolje til et naturlig hjelpemiddel mot spenningshodepine. Den har også anti-inflammatoriske og smertestillende egenskaper, som også er svært nyttig ved migreneanfall.

Studier har vist at kamilleolje kan bidra til å redusere både angst og depresjon, som er vanlige årsaker til hodepine.

Ettersom stress og søvnmangel er to av de hyppigste triggerne for migreneanfall, kan den beroligende og avslappende aromaen av kamilleolje redusere hyppigheten av migreneanfall, og noen ganger til og med forhindre migrene.

Prøv å tilsette noen dråper eterisk kamilleolje blandet med en bærerolje i et varmt bad. Du vil merke at du blir mer avslappet ved innånding av den beroligende aromaen av kamille.

Hvordan bruke eteriske oljer mot migrene?

Du kan bruke eteriske oljer på mange forskjellige måter som behandling mot migrene. Hvordan du velger å bruke de eteriske oljene, vil avhenge av om du vil minimere migrenetriggerne eller om du vil redusere symptomene under et migreneanfall.

Her er noen av de vanligste måtene å bruke aromaterapi mot hodepine og migrene.

Bruk en diffuser til å spre eteriske oljer mot migrene

Enten du ønsker å motvirke migrenetriggere eller om du vil lindre et migreneanfall, er en elektrisk diffuser sannsynligvis den enkleste måten å dra nytte av fordelene ved aromaterapi mot migrene. Fyll enkelt diffuseren med vann, tilsett noen dråper av din foretrukne eteriske olje og slå den på.

Din eteriske oljediffuser vil fylle rommet med aromaen fra den eteriske oljen, og du kan lene deg tilbake og slappe av, mens du innånder aromaen. Luktreseptorene er nemlig koblet til det limbiske systemet, som er den delen av hjernen som kontrollerer følelser, så vel som pust, blodtrykk, hjertefrekvens og kroppens respons på stress. Dette forklarer hvorfor aromaterapi alene kan være til fordel ved symptomer på migrene.  

Using essential oils topically for migraines

Topisk påføring av eteriske oljer er en av de raskeste måtene å dra nytte av fordelene ved bruk av eteriske oljer mot migrene.

Eteriske oljer er svært konsentrerte, og du bør derfor aldri påføre ufortynnet eller rene eteriske oljer direkte på huden. For å unngå hudirritasjon, bør du først blande den valgte oljen med en bærerolje som kokosolje, jojobaolje eller søtmandelolje.

Når du har blandet noen dråper av den valgte oljen med en bærerolje, kan du massere den inn på pannen og tinningene. Pass på at du ikke får noe av blandingen i øynene eller i munnen.

Du kan også bruke den samme blandingen til en aromaterapimassasje, som en hodebunn- eller nakkemassasje mot spenninger, eller en helkroppsmassasje for stressfrigjøring og avspenning. Dette vil hjelpe deg å slappe av mens du innånder de beroligende aromaene av din foretrukne eteriske olje.

Aromaterapibad mot migrene

Mange migrenepasienter opplever at et aromaterapibad kan bidra til å lindre symptomene, spesielt hvis migrenen utløses av stress eller nesetetthet.

Bland dine valgte eteriske oljer med en bærerolje som søt mandel, jojoba eller kokosolje, og tilsett deretter blandingen i et varmt bad. Hvis du ikke har noen bærerolje for hånden, kan du blande den eteriske oljen med to spiseskjeer helmelk som vil sørge for at den eteriske oljen sprer seg effektivt i vannet.

Lær mer om bæreroljer her

Putespray mot migrene

Hvis migrenen utløses av mangel på søvn, kan det lønne seg å lage en putespray med eterisk olje som kan forbedre søvnen din.

Du kan lage din egen putespray med en ren, tom sprayflaske. Bare fyll sprayflasken med varmt vann og tilsett noen dråper av eterisk olje. Volants Sleep blanding av eteriske oljer er ideell for å fremme avslappende søvn.

Spray din eteriske oljespray rundt om i rommet og lett over sengetøyet. Hvis du vil spraye puten din, anbefales det å spraye undersiden av puten for å forhindre hudirritasjon.

Er det trygt å bruke eteriske oljer mot migrene?

Å bruke eteriske oljer som et naturlig middel mot migrene og hodepine, har normalt færre bivirkninger enn tradisjonelle migrenemedisiner. Det er imidlertid noen sikkerhetstiltak du bør være klar over.

Den største risikoen forbundet med eteriske oljer er hudirritasjon, som vanligvis oppstår hvis du påfører eterisk olje direkte på huden, uten først å fortynne den. Du bør alltid blande alle eteriske oljer med en bærerolje før du påfører den på huden.

Som alt annet, kan eteriske oljer også forårsake en allergisk reaksjon hos enkelte. Du bør derfor alltid utføre en lappetest før du påfører eteriske oljer mer rikholdig.

Noen eteriske oljer kan også være kontraindisert med noen medisinske tilstander eller under graviditet. Hvis du har en eksisterende medisinsk tilstand som høyt blodtrykk, astma eller hjerteproblemer, eller hvis du er gravid, bør du sjekke med legen din før du begynner å bruke eteriske oljer.

Oppsummering

Enten du er på jakt etter et naturlig hjelpemiddel mot migrene og hodepine, eller noe for å utfylle eller redusere inntaket av nåværende migrenemedisin, er eteriske oljer et trygt, sunt og effektivt alternativ med få eller ingen bivirkninger. I tillegg dufter de godt og forbedrer livet ditt på mange andre måter. Eksperimenter med de vi har listet opp eller kombiner dem med favorittduftene dine for å forbedre ditt generelle velvære.

Hvis migrenen din er vedvarende og forstyrrer ditt daglige liv, er det viktig at du kontakter helsepersonell for å vurdere tilstanden din og for å sikre at det ikke er noen andre underliggende medisinske årsaker til tilstanden.

For mer informasjon om eteriske oljer mot migrene, er du velkommen til å kontakte våre aromaterapieksperter på: support@volant.no.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 90 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 1000+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.