Er oljediffusere trygge for lungene?

Å spre eteriske oljer i hjemmet ditt ved hjelp av en oljediffuser kan skape en avslappende og beroligende atmosfære. Luktesansen er en av våre sterkeste sanser, så det er ikke rart at diffusere har blitt så populære. Selv en svak duft kan skape en fysisk eller følelsesmessig respons. Duften av nybakt brød kan fremkalle minner fra barndommen, og duften av en spesiell parfyme kan minne deg om noen du kjente før. Diffusere sprer nydelig aroma av eteriske oljer i hjemmet ditt.

Er oljediffusere trygge for lungene dine? Det avhenger av hvordan du bruker dem, så la oss hjelpe deg med å få full kontroll!

Innhold/hurtiglenker

 • Bruk av eteriske oljer i oljediffuseren
 •  Hva er eteriske oljer?
 • Er oljediffusere bra for lungene dine?
 •  Eukalyptus
 •  Røkelse
 •  Søt appelsin
 • Slik bruker du eteriske oljer trygt
 • Hva med bivirkninger?
 • Allergiske reaksjoner på eteriske oljer
 • Naturlige vs. syntetiske dufter
 • Opplev fordelene med aromaterapi i dag!

Bruk av eteriske oljer i oljediffuseren

Når du prøver å finne ut om oljediffusere er trygge for lungene dine, er det viktig å forstå hvordan diffusere faktisk fungerer.

En ultrasonisk oljediffuser har en liten keramisk plate på innsiden som skaper en kjølig, luktfri tåke av vann når den vibrer - lik tåken ved en foss! Når du tilsetter eteriske oljer vil vibrasjonen bryte oljen ned til små partikler, og diffuseren vil spre den fine dampen av eterisk olje og vann i luften. Dette gir hjemmet ditt en forfriskende duft!

Liquid error (sections/pf-c583b689 line 115): product form must be given a product

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer skilles fra syntetiske dufter og parfymer ved at de er helt naturlige. Eteriske oljer er høyt konsentrerte væsker utvunnet fra planter eller harpiks. På grunn av dette er de veldig potente, og du kommer langt med et par dråper. Men hvordan bruker du dem trygt? Her er noen viktige punkter å huske når det gjelder sikkerhet:

 • Som en generell regel er det ikke trygt å innta eteriske oljer.
 • Det kan være greit å bruke eteriske oljer på huden din, men den eteriske oljen må fortynnes med en bærerolje først.
 • Å spre eteriske oljer ved hjelp av en diffuser er en god måte å nyte fordelene av aromaterapi på, som er trygg for de aller fleste.

Fordi diffusere sprer små partikler av eteriske oljer i luften, er det en trygg måte å nyte fordelene av eteriske oljer.

Er oljediffusere bra for lungene dine?

Eteriske oljer har i flere århundrer blitt brukt i tradisjonell praksis som ayurveda eller kinesisk medisin. Tradisjonelt sett har eteriske oljer, urter og planter blitt brukt til damping, badstuer, varme bad og massasjer. Man har visst om fordelene av aromaterapi i tusenvis av år. Likevel er det først nylig man har studert effektiviteten og fordelene av aromaterapi.

På tross av at dette er et relativt nytt studiefelt, finnes det et par studier som ser på fordeler ved å spre eteriske oljer for luftveiene.

Her er noen av de mest populære eteriske oljene som har vist seg å ha helsemessige fordeler.

Eukalyptus

Eukalyptus har en beroligende aroma som dufter luftig og friskt. Du kan blande eukalyptus med dufter av sitrus som grapefrukt eller sitrongress for å få en oppløftende og energigivende blanding. Den fungerer også utmerket alene, og brukes ofte på spa for å skape en beroligende atmosfære.

Eukalyptus eterisk olje er vanlig å bruke som behandling mot symptomer på forkjølelse, som hoste eller tett nese. Studier viser at eukalyptus trygt og effektivt kan brukes for å behandle noen luftveissymptomer.

Prøv å spre eukalyptus eterisk olje i hjemmet ditt for å redusere symptomene på en forkjølelse denne vinteren!

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

109 kr

 Røkelse

Frankincense har i flere århundrer blitt brukt i religiøse og åndelige seremonier. Det har en varm og krydret aroma som oppleves som ren eller frisk, og brukes ofte for å skape en følelse av fred og avslapning.

Tradisjonelt sett har røkelse blitt brukt til damping, bad og massasje for å behandle luftveissymptomer. Boswellinsyrene man finner i røkelse har redusert og forhindret betennelser ved kroniske inflammatoriske sykdommer som astma, uten at det har blitt rapportert alvorlige bivirkninger.

Spre denne blandingen av oljer for en forfriskende aroma, og sørg for klar pust!

3 dråper frankincense
2 dråper eukalyptus
1 dråpe rosmarin
1 dråpe gran

Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje
Økologisk Frankincense Eterisk Olje

Økologisk Frankincense Eterisk Olje

189 kr

Søt appelsin

Den myke duften av sitrus er oppløftende og energigivende, og søt appelsin er både søt og frisk. Om du elsker sitrus, vil søt appelsin eterisk olje få hjemmet ditt til å dufte som et paradis. Se for deg å bli vekket av duften av nyplukkede appelsiner om morgenen!

Man har blant annet sett på bruk av eterisk olje av søt appelsin for å behandle angst, og flere studier viser lovende resultater. En av studiene viser at å spre eterisk olje av søt appelsin har en angstdempende effekt samtidig som den gir energi.

Bruk søt appelsin eterisk olje og lag en blanding av sitrus som gir deg et energiboost!

4 dråper søt appelsin
3 dråper bergamott
2 dråper frankincense

Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje

Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje

109 kr

Slik bruker du eteriske oljer trygt

Det er noen ting du bør huske på for å sikre at du bruker oljediffuseren på en måte som er trygg for lungene dine:

 • Start med å bruke mindre olje enn anbefalt for å se hvordan kroppen din reagerer. Hold et vindu åpent for å ha tilgang til frisk luft.
 • Prøv ulike oljer for å finne ut hva som fungerer best for deg. Start med en lett olje som søt appelsin eller sitron, og utforsk flere eteriske oljer når du føler deg mer selvsikker.
 • Lær mer om eteriske oljer. Lær deg hvordan ulike eteriske oljer fungerer for å sikre at du har den nødvendige kunnskapen for å spre eteriske oljer trygt i hjemmet ditt.
 • Snakk med legen din før du begynner å bruke en diffuser dersom du er gravid eller har en annen medisinsk tilstand.
 • Dersom du begynner å hoste eller nyse, kan dette være en allergisk reaksjon. Slutt å spre de eteriske oljene og kontakt legen din.

Dersom du har kjæledyr kan du lese mer om hvordan du trygt kan spre eteriske oljer rundt kjæledyret ditt her. Om du har små barn kan du lese mer om sikkerhet knyttet til eteriske oljer her.

Hva med bivirkninger?

Aromaterapi har mange fordeler. Eteriske oljer kan berolige eller virke energigivende, og skape en fantastisk atmosfære i hjemmet ditt. Alle eteriske oljer har ulike fordeler og bruksområder. Men er oljediffusere skadelige for lungene dine?

De fleste bivirkningene som ble rapportert i studier på aromaterapi var hudirritasjon og problemer etter inntak av eteriske oljer. Det vil si at de fleste bivirkningene var konsekvenser av uriktig bruk av eteriske oljer.

Det er lett å glemme hvor potente eteriske oljer er! Ettersom de er 100% naturlige og rene, er de mer konsentrerte enn parfymer og andre syntetiske dufter. Derfor anbefaler vi at du bruker dem med forsiktighet og respekt.

Eteriske oljer kan være like potente som legemidler, og bør behandles slik!

 Allergiske reaksjoner på eteriske oljer

Selv om oljediffuseren er trygg, og til og med kan være gunstig for lungene dine, kan du få en allergisk reaksjon på oljene du sprer. En sjelden gang kan du oppleve symptomer på allergi ved bruk av eteriske oljer.

Dersom du er bekymret for din egen sikkerhet i forbindelse med bruk av eteriske oljer, se etter tegn på en allergisk reaksjon. Dette kan være at øynene begynner å renne eller klø, rennende eller tett nese, eller nysing. Dersom du tror at du kan få en allergisk reaksjon om du sprer eteriske oljer, bør du slutte å bruke produktet og ta kontakt med legen din.

Eteriske oljer fungerer på samme måte som plantene de utvinnes fra. Eterisk olje av kamille kan hjelpe deg å roe ned og slappe av, men om du er allergisk mot lignende planter som gråambrosia og tusenfryd, kan du også være allergisk mot kamille. Du kan også være allergisk mot ulike typer ekstrakter, så det er viktig å finne ut hvilke eteriske oljer som utløser en allergisk reaksjon og hvilke som er trygge for deg å bruke. Den beste måten å finne ut av dette på er å konsultere legen din.

Naturlige vs. syntetiske dufter

Fordelene ved å bruke en oljediffuser er sterkt knyttet til de eteriske oljene. Aromaterapi kan ha mange fordeler, men det er viktig å kunne forskjellen på naturlige og syntetiske dufter.

Grunnen til at eteriske oljer har så mange fordeler er at de er helt naturlige og utvunnet direkte fra planter, blomster og harpiks. På samme måte som urten rosmarin har mange fordeler når den konsumeres, har eterisk olje av rosmarin lignende egenskaper og fordeler ved spredning i en diffuser.

Du kan bruke rene eteriske oljer i de fleste diffusere på markedet. Noen oljediffusere bruker imidlertid spesielle dufter istedenfor eteriske oljer. Denne typen diffusere kan være skadelig for lungene fordi duftene ofte inneholder farlige kjemikalier og parfymer.

Når du velger en duft til diffuseren din, bør du alltid sjekke listen med ingredienser. Det skal kun inneholde navnet på en eller flere eteriske oljer, og ingen tall eller navn på kjemiske forbindelser. Disse kan være skadelige når de spres, og bidrar ikke til sunn luftkvalitet innendørs.

Opplev fordelene med aromaterapi i dag!

Det er mye å lære om eteriske oljer og deres fordeler, men det viktigste er å vite hvordan du bruker dem trygt. Oljediffusere er trygge for lungene, og ved riktig bruk kan de ha mange fordeler!

Om du vil lære mer om fordelene ved aromaterapi og høre hva ekspertene har å si om temaet, kan du fortsette å lese her. Hvis du er klar for å oppleve de helbredende kreftene til aromaterapi, har du noen gode verktøy under beltet når det gjelder hvordan  man skal bruke en oljediffuser.