Fem fantastiske fakta du ikke visste om aromaterapioljer

Eteriske oljer har mange forskjellige bruksområder, inkludert alt fra å friske opp hjemmet med velduftende aroma, til avslapning og lindring av symptomer ved enkelte kroniske tilstander. Imidlertid er det ikke alle som kjenner til de omfattende fordelene med aromaterapioljer og hvor langt tilbake i tid de er blitt brukt verden over.  

Visste du for eksempel at oppdageren James Cook i 1772 brukte tea tree olje for å beskytte mannskapet mot skjørbuk? Eller at man kunne bli hengt som heks for bruk av eteriske oljer som medisinsk behandling på 1600-tallet?

La oss nå gå i dybden av disse fem fantastiske faktaene om aromaterapioljer. Disse fascinerende faktaene vil trolig forandre ditt syn på eteriske oljer for alltid.

Innhold/Hurtigtilkoblinger

  • Essential oils aren’t actually oils
  • The use of essential oils can be traced back over 6,000 years
  • Essential oils have an impressive shelf life
  • Essential oils are highly concentrated
  • Essential oils don’t just smell great, they work great!
  • To sum up

1. Eteriske oljer er egentlig ikke oljer

La oss begynne med kanskje det mest overraskende av de fem faktaene: eteriske oljer er egentlig ikke oljer. Forvirret? For å bli kategorisert som en olje, må et stoff inneholde fettsyrer, noe som ikke er tilfelle med eteriske oljer. Men hva er da egentlig eteriske oljer, hvis de ikke er klassifisert som oljer?

Eteriske oljer er svært konsentrerte, flyktige (lett fordampende) forbindelser som utvinnes fra planter. Stoffet som ekstraheres inneholder sterke medisinske og kosmetiske egenskaper, i tillegg til å ha en sterk aroma.

Så hvordan utvinnes en eterisk olje fra en plante? Prosessen kan utføres på to ulike vis: gjennom destillasjon eller mekanisk metode. Uansett hvilken metode som velges, er det en delikat og skjør prosess som må utføres med forsiktighet for å beholde plantens unike egenskaper og kvaliteter.

De fleste eteriske oljer ekstraheres ved dampdestillasjon ved lavt trykk. Dette er en delikat prosess som innebærer å føre damp gjennom et kar fylt med ønsket plante, frø, blomst eller tre. Dampen blir således beriket med eterisk olje, og føres inn i en spole, hvor den kondenserer tilbake til en væske. Den eteriske oljen blir deretter ekstrahert fra vannet og tappet på flaske.

En annen populær metode for å utvinne eteriske oljer, er kaldpressing. Denne metoden brukes hovedsakelig for sitrusoljer som appelsin, sitron og grapefrukt. Frukten føres over raspende sylindere som punkterer det ytterste laget av fruktskallet. Dette gjør at sekkene med eterisk olje sprekker. Deretter sprøytes vann over frukten for å samle opp den eteriske oljen, hvoretter den eteriske oljen skilles forsiktig fra vannet og tappes på flaske.

2. Bruk av eteriske oljer kan spores mer enn 6000 år tilbake i tid

Har du ofte hørt eteriske oljer bli omtalt som en ny trend? Sannheten er at eteriske oljer ikke er et nytt fenomen. Bruken av eteriske oljer kan faktisk spores mer enn 6000 år tilbake i tid, med grekere, egyptere, romere og kinesere som alle har nytt fordelene fra eteriske oljer og deres terapeutiske egenskaper gjennom årtusener.

For eksempel brukte de gamle egypterne eteriske oljer og planteekstrakter til medisinske formål, så vel som for kosmetikk og i religiøse ritualer, så langt tilbake som 3.500 f.Kr..

I årtusenene som fulgte spredte essensen av eteriske oljer seg over hele verden gjennom deres rykte som en naturlig kur mot en rekke plager. I år 400 f.Kr. innså også de gamle grekerne fordelene med eteriske oljer. Faktisk brukte Hippokrates, en av de mest kjente legene i denne perioden, velkjente eteriske oljer i behandlingen av sine pasienter.

Går vi fremover i tid, nærmere bestemt til år 1910, oppdaget den franske parfymemakeren og kjemikeren Rene Maurice Gattefosse at kroppen var i stand til å absorbere små mengder eteriske oljer som samhandlet med kroppens egen kjemi. Faktisk var det i løpet av dette året at Rene Maurice Gattefosse vellykket behandlet en brannskade på hånden ved bruk av lavendelolje.

På 1950-tallet hadde massasjeterapeuter rutinemessig begynt å bruke eteriske oljer i komplementærmedisin, noe som forbedret massasjeterapien og ga klientene et bredt spekter av holistiske fordeler. Siden den tid har eteriske oljer blitt en sentral del av holistiske og alternative helsebehandlinger verden over, for forbedret velvære og lindring av et bredt spekter av ulike plager og helsemessige forhold.

3. Eteriske oljer har imponerende lang holdbarhet

Eteriske oljer har utrolig lang holdbarhet. De fleste eteriske oljer kan lagres i flere år, og gir deg dermed imponerende verdi for pengene. Imidlertid er det viktig å merke seg at eteriske oljer kan oksidere og forverres over tid, noe som betyr at de gradvis vil miste sin styrke, terapeutiske fordeler og aromatiske egenskaper.

Holdbarheten til en eterisk olje vil avhenge av mange forskjellige faktorer, inkludert kvaliteten på planten, hvordan planten ble høstet, hvordan den eteriske oljen ble ekstrahert, håndteringen av oljen og hvordan oljen oppbevares.

Imidlertid kan man estimere holdbarheten til en eterisk olje basert på dens kjemiske egenskaper. For eksempel har eteriske oljer fra sesquiterpenfamilien, som patchouli, ylang-ylang og tysk kamille, en holdbarhet på rundt 8-10 år, mens monoterpenoler, som lavendel, peppermynte og geranium, har en holdbarhet på rundt 5-6 år.

Eteriske oljer som sitrusolje, inkludert sitron, grapefrukt og søt appelsin, samt oljer som røkelse og sypress, har en betydelig kortere holdbarhet på 2 - 3 år. Denne reduserte holdbarheten er et resultat av at oljene er umettede, noe som gjør dem mer utsatt for oksidering.

For lengst mulig holdbarhet, bør du oppbevare dine eteriske oljer i mørke glassflasker som beskytter dem mot lys. De bør også oppbevares på et kjølig og tørt sted, unna direkte sollys.

4. Eteriske oljer er svært konsentrerte

Det er ikke uten grunn at rene eteriske oljer av høy kvalitet ikke er billige: det kreves nemlig en enorm mengde av plantekilden for å produsere kun en liten mengde eterisk olje. Det er også derfor eteriske oljer er så kraftfulle.

For å gi deg en ide om hvor stor plantemengde som er nødvendig for eteriske oljer, får du her noen eksempler på mengder for fremstilling av ulike oljer:

● Det kreves ca. 2 kg lavendelblomster for å produsere en 10 ml flaske med eterisk olje av lavendel.

● En sitron inneholder fem dråper sitronolje. Det betyr at det kreves ca. 34 sitroner for hver 10 ml flaske med sitronolje.

● Det kreves mer enn 5 kg peppermynteblader for å lage en 10 ml flaske eterisk olje av peppermynte. Faktisk tilsvarer 28 kopper peppermyntete kun en dråpe peppermynteolje!

● For å produsere en 10 ml flaske eterisk olje, trengs nesten 500 000 rosenblad.

Siden eteriske oljer er ekstremt potente, er det viktig å huske at bare en liten mengde er nødvendig for kraftfulle effekter på kroppen. Når du bruker eteriske oljer, bør du alltid starte med en dråpe og heller øke mengden om nødvendig. På den måten sørger du for å ikke sløse bort din dyrebare eteriske olje, og det hjelper deg også å unngå uønskede effekter ved overforbruk.

5. Eteriske oljer lukter ikke bare fantastisk, de er også svært virkningsfulle!

Du er trolig kjent med det faktum at eteriske oljer ikke bare lukter fantastisk godt: de er også fantastiske for helsen din. Eteriske oljer kan nemlig skilte med en rekke fordeler for holistisk helse og har vist seg å hjelpe ved mange forskjellige ulike helseplager.

Hvis du for eksempel lider av søvnløshet og sliter med å få en god natt søvn, kan den beroligende duften av lavendelolje oppmuntre kroppen din til å frigjøre melatonin som kan hjelpe deg å falle i dyp søvn. Dette bidrar til å fremme en sunn døgnrytme og naturlig søvnsyklus.

Alternativt, hvis du sliter med å konsentrere deg, kan eteriske oljer bidra til å forbedre fokuset og redusere tretthet. Konsentrasjonsfremmende eteriske oljer inkluderer sitron, peppermynte, rosmarin og søt appelsin. Disse eteriske oljene kan bidra til å gi deg motivasjon og øke produktiviteten når du føler at du trenger et boost.

Andre fordeler med eteriske oljer inkluderer:
● Forbedring humør - velg eteriske oljer av sitrus som sitron, grapefrukt og appelsin.
● Avslapning - velg oljer som lavendel, ylang-ylang og rose.
● Lindring av migrene – forsøk eteriske oljer som rosmarin, lavendel og peppermynte.
● Styrket immunitet – gå for tea tree, eukalyptus og sitron.
● Forbedring av huden - velg oljer som ylang-ylang og bergamot.
● Angstlettelse - velg røkelse, lavendel og bergamot.

Oppsummering

Eteriske oljer er blitt brukt gjennom flere årtusener, både for sine dufter og helbredende egenskaper. Eteriske oljer brukes i dag over hele verden for å lette depresjon, fremme søvn og forbedre konsentrasjonen, så vel som et naturlig hjelpemiddel for mange forskjellige helseplager. I denne artikkelen har vi tatt for oss fem fantastiske fakta om eteriske oljer. Men, underverkene ved eteriske oljer slutter ikke her. Det finnes en hel del fascinerende å lære om eteriske oljer, fra deres mangfoldige og forbløffende kvaliteter til deres spennende bruksområder gjennom historien. Hvis disse fem fantastiske faktaene om eteriske oljer har inspirert deg til å prøve aromaterapioljer, bør du utforske vårt store utvalg av rene økologiske eteriske oljer her.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 90 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 1000+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.