Alt du bør vite om aromaterapimassasje

Føler du deg utbrent eller sliten i hverdagen? Da kan en aromaterapimassasje være akkurat det du trenger for å stresse ned og lade opp batteriene.

Enten du bestemmer deg for å besøke et spa eller prøve aromaterapimassasje hjemme, vil de terapeutiske eteriske oljene garantert bidra til å gi deg en avslappet, forfrisket og fullstendig fornyet følelse.

Innhold/Hurtiglinker

  • Hva er aromaterapimassasje?
  • Hva kan aromaterapimassasje hjelpe med?
  • Hvilke fordeler tilbyr aromaterapimassasje?
  • Fem av de beste eteriske oljer for aromaterapimassasje
  • De beste bæreroljer for aromaterapimassasje
  • Aromaterapimassasje og sikkerhet
  • Oppsummering

Hva er aromaterapimassasje? 

Som en av de mest populære spa-behandlingene, kombinerer aromaterapimassasje kraften av eteriske oljer med massasjeterapi til nytte for både kropp og sinn.

Under aromaterapimassasje påføres velduftende eteriske oljer på huden sammen med en bærerolje som jojoba, søt mandel eller druefrø. Eteriske oljer er plantebaserte oljer som er utvunnet fra urter, trær og blomster, og hver olje har sine egne unike egenskaper med terapeutiske fordeler.

Eteriske oljer trenger inn i kroppen din når de absorberes gjennom huden, og byr på flere fordeler for både kropp og sinn, inkludert å løfte humøret, lindre smerte og avgifte kroppen, avhengig av hvilke oljer som brukes.

Under en aromaterapimassasje er det også vanlig å spre eteriske oljer. Når du innånder aromaen av eteriske oljer, oppdages den av sensorer i nesen som er direkte koblet til hjernens limbiske system hvor følelsene dine kontrolleres. Aromaene du puster inn, kan derfor direkte påvirke følelsene dine.

Hva kan aromaterapimassasje hjelpe med?

I tillegg til å fungere ypperlig for lindring av såre muskler og andre plager, kan aromaterapimassasje bidra til å lindre symptomene ved en rekke andre medisinske tilstander.

Sammen med eteriske oljer som lavendel eller bergamott, kan aromaterapimassasje være til hjelp ved tilstander som angst, depresjon og søvnløshet. Ettersom luktesansen og følelsene dine er så nært knyttet til hverandre, er aromaterapi i stand til å påvirke følelsene dine, som direkte påvirker ditt mentale velvære og fremmer restorativ søvn.

Studier har vist at aromaterapimassasje kan være gunstig for pasienter som behandles for kreft. Når kreftpasienter ble behandlet med to aromaterapimassasjer per uke, ble stress- og angstnivåene redusert, samtidig som immunsystemets funksjon ble forbedret.

Aromaterapimassasje har også vist seg å redusere menstruasjonssmerter. En studie fra 2015 viste at smertene som ble rapportert var betydelig lavere hos kvinner som masserte seg selv med roseolje på første dag av syklusen.

Hvilke typer massasje kan kombineres med aromaterapi?

Nesten alle typer massasje kan kombineres med aromaterapi, hvor ulike typer massasje er tilpasset ulike forhold. Noen av de mest kjente massasjetypene som brukes sammen med eteriske oljer er klassisk massasje, dypvevsmassasje og massasje med varme steiner.

De eteriske oljene kan blandes med en bærerolje og brukes som en del av massasjen, eller de kan tilsettes i en diffuser for innånding under massasjen.

Klassisk massasje med aromaterapi

Klassisk massasje, også kjent som svensk massasje, er en helkroppsmassasje. Terapeuter bruker varierende trykk og teknikker for å frigjøre spenninger i kroppen og eliminere knuter i musklene. Klassisk massasje er en behagelig massasjeteknikk som ofte benyttes for avslapning og stresslindring. Denne massasjetypen er perfekt for alle som introduseres for massasje.

Eteriske oljer som vanligvis brukes under klassisk massasje inkluderer geranium, lavendel, søt appelsin, patchouli og sedertre.

Dypvevsmassasje med aromaterapi

Dypvevsmassasje er en teknikk som hovedsakelig brukes ved store muskelspenninger eller muskel- og skjelettproblemer, inkludert skader eller belastninger som tennisalbue eller karpaltunnelsyndrom. Denne massasjeteknikken legger vekt på områder på kroppen hvor du har sterke muskelspenninger eller smerter.

Eteriske oljer som vanligvis brukes under dypvevsmassasje for å redusere smerte, betennelse eller hevelse, inkluderer eukalyptus, kamille, rosmarin, peppermynte og merian.

Hot stone massasje med aromaterapi

Hot stone massasje er designet for ultimat avslapning. Denne massasjeteknikken benytter varme lavasteiner strategisk plassert på kroppen for å øke blodsirkulasjonen. Steinene skal være varme nok til å stimulere blodstrømmen, men ikke så varme at de brenner. Denne type massasje hjelper med å lindre smerter og muskelspasmer samtidig som den bidrar til velvære.

Eteriske oljer av ylang ylang, palmarosa og kamille brukes ofte under massasje med varme steiner for å fremme avslapning og søvn.

Hodebunnsmassasje med aromaterapi

Hodebunnsmassasje er perfekt for avslapning. Faktisk viste en studie fra 2016 at hodebunnsmassasje også kan bidra til å senke blodtrykket og redusere nivåene av stresshormonet kortisol.

Ved å tilsette aromaterapi, kan den også oppmuntre til hårvekst og bidra til å lette spenningshodepine og migrene. Noen av de mest populære eteriske oljene for aromaterapi med hodebunnsmassasje og disse fordelene, inkluderer lavendel, peppermynte og rosmarin.

Bergamott er også en populær eterisk olje for hodebunnsmassasje med aromaterapi. Denne eteriske oljen hjelper med å myke opp og temme krøllete hår, og etterlater det silkemykt og glatt. Bergamottolje gir deg den ultimate spafølelsen.

Hvilke fordeler tilbyr aromaterapimassasje?

Aromaterapimassasje kombinerer de terapeutiske fordelene fra både eteriske oljer og massasjeterapi. I tillegg til å være beroligende og helbredende, påvirker aromaterapimassasje alle kroppens systemer, inkludert alt fra sirkulasjons- og nervesystemet til lymfe-, muskel- og skjelettsystemet.

Aromaterapimassasje for avslapning og følelsesmessig velvære

Luktesansen din er nært knyttet til hjernens limbiske system som er ansvarlig for å kontrollere følelsene dine.

Denne nære forbindelsen gjør at aromaterapi enkelt kan påvirke følelsene dine og ditt mentale velvære.

Innånding av eteriske oljer som lavendel eller bergamott under en aromaterapimassasje, kan bidra til å roe sinnet og følelsene dine, fremme avslapning og hjelpe deg med å stresse ned.

Tilsetning av eteriske oljer som grapefrukt eller appelsin i en bærerolje eller i en diffuser under en aromaterapimassasje, kan virke både beroligende og oppløftende, øke din generelle velvære og fremme positivt følelsesmessig velvære.  

Les mer om hvordan aromaterapi kan forbedre ditt følelsesmessige velvære her

Aromaterapimassasje for smertelindring

Når de blandes med en bærerolje, kan flere eteriske oljer bidra til å lindre smerte og betennelse ved lokal påføring på huden. Disse massasjeoljene kan bidra til å avspenne og berolige muskler samtidig som de øker sirkulasjonen for å fremme restitusjon.

Peppermynteolje er spesielt nyttig for å redusere smerte og betennelse, takket være dens oppkvikkende og avkjølende egenskaper som bidrar til å lindre ubehag.

Aromaterapimassasje for helbredelse

Aromaterapimassasje kan bidra til helbredelse av både kropp og sinn. Ulike massasjeteknikker stimulerer det myke kroppsvevet og bidrar til helbredelse ved å lindre smerte, redusere betennelse, frigjøre spenninger og forbedre sirkulasjonen. Tilsetning av eteriske oljer forsterker alle disse effektene.

Søt merian er en svært effektiv eterisk olje for å fremme helbredelse av både kropp og sinn. Den fungerer som et krampestillende middel som beroliger musklene dine, i tillegg til å virke avslappende.

Aromaterapimassasje for å fremme søvn

Aromaterapimassasje kan være gunstig for de som sliter med søvnproblemer. Eteriske oljer som lavendel kan fremme avslapning og oppmuntre til søvn.

En studie fra 2017 målte effekten av aromaterapimassasje på sykepleiere som jobbet skift. Gruppen som fikk aromaterapimassasje rapporterte forbedret søvnkvalitet og redusert søvnforstyrrelse.

Fem av de beste eteriske oljer for aromaterapimassasje

Valg av eteriske oljer avhenger av målet med massasjen da ulike oljer byr på ulike fordeler for ulike forhold. For eksempel er en sitrusbasert eterisk olje flott for å løfte humøret ditt, mens lavendel er ideell for avslapning, og eukalyptus har smertestillende egenskaper.

Vi har håndplukket fem av våre beste eteriske oljer for aromaterapimassasje.

Lavendel: For ultimat avslapning

Lavendel er kjent for sin beroligende effekt og sin evne til å bidra til både avslapning og søvn. Mange studier har vist at lavendelolje er gunstig ved tilstander som depresjon, angst og søvnløshet.

Finn din indre zen ved å kombinere lavendelolje med en aromaterapimassasje for hele kroppen, som for eksempel en klassisk massasje eller en dypvevsmassasje. Du kan også spre lavendel under en hot stone massasje for å la kroppen nyte enda dypere avslapning.

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr

Bergamott: Løft humøret og stress ned

Kjent for sin beroligende aroma, er denne sitrusduftende oljen perfekt for å redusere stressnivået og booste humøret ditt. Imidlertid slutter ikke fordelene med bergamott eterisk olje der.

Bergamottolje er kjent for sine antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper, noe som gjør den til en helbredende olje med smertestillende egenskaper. Av denne grunn brukes ofte bergamottolje i dypvevsmassasje.

Bergamottolje er også kjent for sin evne til å myke opp og temme krøllete hår. Dette gjør bergamottolje perfekt for aromaterapimassasje i hodebunnen, og etterlater håret silkemykt og glatt.

Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje

Økologisk Bergamot Eterisk Olje

159 kr

Eucalyptus: Antibakteriell og anti-inflammatorisk

Med sine antibakterielle egenskaper er eukalyptusolje inkludert i mange hoste- og forkjølelsesbehandlinger, inkludert inhalasjonsmidler og halspastiller. I tillegg til å hjelpe med å bekjempe infeksjon, virker eukalyptusolje som et avsvellende middel, samtidig som den løsner slim og lindrer lunger.

Eukalyptus har blitt brukt gjennom århundrer for smertebehandling. Faktisk finnes eukalyptusolje i rekke reseptfrie kremer for smertelindring, ved tilstander som slitasjegikt og revmatoid artritt, takket være dens evne til å redusere både hevelse og smerte.

Eukalyptus eterisk olje er perfekt for bruk under en dypvevsmassasje, og gir en følelse av at lungene åpnes, samtidig som den lindrer smerte og reduserer hevelse.

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

109 kr

Peppermynte: For klarhet og konsentrasjon

Eterisk peppermynteolje byr på uendelige fordeler, med alt fra å lindre hodepine til å forbedre konsentrasjonen, og alt i mellom. Peppermynteolje er derfor svært fordelaktig å bruke i aromaterapimassasje.

Peppermynteolje kan fremme hårvekst og bidra til å lindre smerter forbundet med hodepine og migrene, noe som gjør den ideell for bruk under en aromaterapi hodebunnsmassasje.

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje
Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

Økologisk Eucalyptus Eterisk Olje

109 kr

Grapefrukt: Energigivende og oppkvikkende

Grapefrukt eterisk olje kan bidra til å løfte humøret, slik at du føler deg energisk og oppfrisket. Denne oljen er flott for å redusere stress og øke energinivået, og den hevdes også å stimulere sirkulasjonen og forbedre fordøyelsen.

Grapefruktolje er perfekt for bruk under klassisk massasje, enten tilsatt i en diffuser eller blandet med en bærerolje og brukt på huden.

Økologisk Grapefruit Eterisk Olje
Økologisk Grapefruit Eterisk Olje
Økologisk Grapefruit Eterisk Olje
Økologisk Grapefruit Eterisk Olje
Økologisk Grapefruit Eterisk Olje

Økologisk Grapefruit Eterisk Olje

129 kr

De beste bæreroljer for aromaterapimassasje

Eteriske oljer bør aldri påføres alene på huden da de kan forårsake irritasjon. For å gjøre eteriske oljer trygge for topisk bruk, bør du først kombinere den eteriske oljen med en bærerolje.

En bærerolje er en type plantebasert olje som er laget av den fete delen av en plante, som frø eller nøtter. Det finnes mange typer bæreroljer, som hver og en byr på helsemessige fordeler og terapeutiske egenskaper.

Hvilken type bærerolje du velger vil avhenge av dine personlige preferanser, sammen med eventuelle allergier eller følsomheter.

Ulike bæreroljer har forskjellig holdbarhet, fra så lite som seks måneder for søtmandelolje til fem år for jojobaolje. Bæreroljer brytes ned raskere hvis de utsettes for varme og lys, så du bør oppbevare bæreroljen på et kjølig, mørkt sted for å maksimere holdbarheten.

Vi har håndplukket noen av våre favoritter slik at du kan prøve deg frem og finne din favoritt.

Avokadoolje: Fukter og fornyer

Avokadoolje er full av eteriske mineraler og spormineraler som vil hydrere og revitalisere huden din. Regelmessig påføring av avokadoolje på huden vil redusere porestørrelsen og fjerne urenheter.

Avokadoolje er ideell for personer som lider av tørr hud og hudsykdommer som eksem eller psoriasis. Denne oljen har en holdbarhet på ca. ett år.

Kokosolje: For silkemyk hud

Sammen med en fantastisk holdbarhet på opptil fire år, har kokosolje også en rekke helsemessige fordeler. Å massere kokosnøttolje inn i huden din, kan bidra til å redusere betennelse og til helbredelse.

Kokosolje har også anti-aldringsegenskaper da den stimulerer produksjonen av kollagen, og hjelper huden med å beholde sin elastisitet. Den er også full av vitamin E, som bidrar til å beskytte huden mot solskader.

Druefrøolje: Lett, men kraftig

Druefrøolje er kraftig anti-inflammatorisk. Dette betyr at druefrøolje kan hjelpe mot akne og redusere rødhet i huden.

Å bruke druefrøolje i aromaterapimassasje kan bidra til å tone og stramme opp huden, samtidig som det reduserer forekomsten av rynker, urenheter og strekkmerker.

Vanligvis har druefrøolje en holdbarhet på bare tre måneder. Men ved å oppbevare druekjerneoljen i kjøleskapet, kan du faktisk firedoble holdbarheten, slik at den kan brukes i opptil ett år. Bare å husk å ta ut oljen fra kjøleskapet en times tid før bruk for å få den i romtemperatur.

Søt mandelolje: Mykgjørende og fuktighetsgivende

Sør mandelolje er perfekt for bruk på sensitiv hud med sin evne til å lindre tørr og irritert hud. Oljen trenger dypt inn i huden, og med sine mykgjørende egenskaper bidrar den til å hydrere og regenerere skadede hudceller.

Sammen med sin holdbarhet på ca. seks måneder, er søt mandelolje ideell for bruk på tørr og akneutsatt hud. Men husk å unngå denne oljen ved nøtteallergi.

Jojobaolje: Detox og revitalisering

Denne lette fuktighetsgivende oljen hjelper med å fjerne urenheter fra huden din. Jojobaolje etterligner konsistensen til kroppens naturlige oljer, noe som gjør den ideell for bruk på akne-utsatt hud.

Bruk av jojobaolje kan bidra til å balansere produksjonen av overflødig olje i huden din, og etterlate porene rene og klare. Denne oljen er også ideell for de som kun bruker bæreoljer av og til, takket være dens imponerende holdbarhet på fem år.

Du kan lese mer om valg av riktig bærerolje her.

Aromaterapimassasje og sikkerhet

Til tross for mange flotte fordeler ved aromaterapimassasje, kan noen oljer forårsake hudirritasjon eller en allergisk reaksjon hos enkelte. Hvis du merker tegn på irritasjon under aromaterapimassasjen, bør du umiddelbart stoppe massasjen og rense av huden. Kontakt legen din hvis symptomene fortsetter.

Hvis du lider av en medisinsk tilstand, eller er gravid, anbefales det å kontakte legen din før du begynner med aromaterapimassasje, for å forsikre deg om at aromaterapi er trygt for deg.

Oppsummering

Aromaterapimassasje nytes verden rundt av folk som ønsker å dra nytte av de unike helseeffektene som eteriske oljer og massasjeterapi tilbyr. Her snakker vi om alt fra hot stone massasje med avslappende dufter av lavendel og bergamott til dypvevsmassasje med forfriskende eukalyptus og peppermynte, sammen med uendelige kombinasjoner og fordeler.

Hvis du lider av en medisinsk tilstand, eller er gravid, anbefales det å kontakte legen din før du begynner med aromaterapimassasje, for å forsikre deg om at aromaterapi er trygt for deg.

For mer informasjon om eteriske oljer for aromaterapimassasje, er du velkommen til å kontakte en aromaterapiekspert på: 
support@volant.no.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 90 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 1000+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.