Eteriske oljer og vinterdepresjon: 5 eteriske oljer som reduserer vinterbluesen

Vinteren kan være brutal. Når den gjør sitt årlige inntog, blir ofre for vinterblues oppslukt av en mørk ball av dysterhet. Da kan eteriske oljer hjelpe deg. 

Essential Oils for SAD

Når dagene blir kortere og nettene lengre, endres kroppens naturlige rytme. På høsten og vinteren er det vanlig å oppleve "vinterblues". Forskere forbinder denne vinterrelaterte stemningsforstyrrelsen med mindre sollys.

Dette er ikke det typiske stresset knyttet til jul og festligheter. Det er noe mørkt, til og med skummelt. Vinterbluesen kommer med overveldende tristhet og manglende interesse for å gjøre noe som helst. Vinterdepresjon er kjent som SAD (Seasonal Affective Disorder).

Hvis du lider av vinterbluesen, fortvil ikke. Det er kanskje ikke nok solskinn, men det finnes måter å motvirke denne effekten.

La oss se på hvordan du kan gjøre en følelse av undergang og dysterhet til håp og lykke. 

Hvorfor bruke eteriske oljer mot vinterdepresjon?

Eteriske oljer fungerer.

Det er det enkleste svaret, men det er så klart flere nyanser rundt hvordan eteriske oljer potensielt kan hjelpe deg i din unike situasjon.

Kortere dager påvirker serotoninnivået i kroppen, hormonet som regulerer hvor optimistisk og sprudlende du føler deg. Lite serotoninproduksjon på grunn av redusert sollys vil sannsynligvis få humøret til å falle.

Forskning viser at aromaterapi kan påvirke serotoninproduksjon i hjernen. [1] Til tross for minimalt med sollys i vinterperioder, kan eteriske oljer regulere følelsene dine. Du vil føle deg bedre og oppleve færre ned, pessimistiske dager.

Eteriske oljer takler også SAD på et symptomatisk nivå. Denne vinterrelaterte lidelsen vil skaper forskjellige ubehagelige symptomer, og eteriske oljer kan hjelpe deg med å takle de.

5 eteriske oljer mot vinterblues

Forskning har avdekket hvordan eteriske oljer gir lindring mot symptomer assosiert med SAD. La oss adressere elefanten i rommet og utforske disse 5 eteriske oljene som hjelper mot vinterblues, og dens mange symptomer.

Bergamot eterisk olje (Citrus bergamia)

Bergamot minner om pulserende solskinn. Det er en fin aroma å ha når vinteren sniker seg inn.

Hyppig inhalering av bergamottolje tilfører hjertet med håp og glede. Fortvilelse og dysterhet er forsvinner ofte i møte med bergamott.

Dette er en ideell eterisk olje mot vinterblues, da den påvirker serotoninproduksjonen i hjernen. [1] Den regulerer stemningen og kan forvandle dager til å bli minneverdige og gode. 

Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje

Økologisk Bergamot Eterisk Olje

159 kr

Når mørket legger seg som en mørk en sky, gir bergamot deg solskinn og etterlater deg med godt humør. [2]

Fungerer best mot: Ekle humørsvingninger

Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje
Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje

Økologisk Sweet Orange Eterisk Olje

109 kr

Sweet Orange Eterisk Olje (Citrus sinensis)

Som bergamott har søt appelsin eterisk olje en optimistisk og livlig aroma. Denne er et must for deg som ønsker å bruke eteriske oljer mot vinterblues.

Siden SAD er en type sesongdepresjon, kan du forvente at den forsvinner når vinteren er over. Imidlertid er det en grusom følelse å ha i opptil 5 måneder hvert år.

Depresjon hindrer deg i å sette din beste fot frem. Den ødelegger din produktivitet. Å diffuse den beroligende, men likevel oppløftende aromaen av søt appelsin kan snu om på situasjonen.

En klinisk studie med 150 deltakere, demonstrerte oljens antidepressive egenskaper. Søt appelsin eterisk olje gjorde det bedre enn Prozac, en kjent medisin som brukes til å behandle alvorlige depressive lidelser. [3] 

Har du fått nok av sesongmessige depressive lidelser? Er du lei av å gå rundt med hodet fylt av tristhet?

Vurder å diffusere søtappelsinolje. Den søte, sitrusduften gjør vinterbluesen lettere å håndtere, ettersom du er bedre i stand til å takle depresjon.

Fungerer best mot: Depresjon 

Peppermint Eterisk olje (Mentha piperita)

Melatoninnivået øker om vinteren. Mennesker med vinterdepresjon produserer mer melatonin enn kroppen trenger for å styre døgnrytmen. Døgnrytmen din er den interne klokken som regulerer når du våkner og sovner.

Melatonin er hormonet som produseres i kroppen for å regulere døgnrytmen. Det kalles ofte mørkehormonet, ettersom det produseres når det er mørkt.

Høye nivåer av melatonin gjør deg slapp og søvnig. Med kortere dager og mindre solskinn, føler du deg derfor sliten.

Du føler deg tappet for energi. Å krype til sengs før 'leggetid' er vanlig. Det er vanskelig for kroppen din å si nei, ettersom melatoninnivåene induserer søvn.

Som noen som er søvnig på dagtid, er peppermynteolje et must for meg. Når jeg trenger å hente meg inn, inhalerer jeg duften rett fra flasken med gjevne mellomrom. Dette gir meg energi.


Økologisk Peppermint Eterisk Olje
Økologisk Peppermint Eterisk Olje
Økologisk Peppermint Eterisk Olje
Økologisk Peppermint Eterisk Olje
Økologisk Peppermint Eterisk Olje

Økologisk Peppermint Eterisk Olje

129 kr

Peppermynteolje kan være like forfriskende og oppkvikkende for deg. Oljen er forfriskende av natur, siden den inneholder alkoholmentol. Denne ekstra 'friskheten' er ikke noe å unngå. Peppermynteoljens innvirkning på mental og fysisk utholdenhet er veldig gunstig. [4]

Det er ikke mange studier som er utført på effekten av peppermynteolje mot søvnighet. Likevel viste en undersøkelse lovende resultater. [5]

Av personlig erfaring er denne oljen verdt hver krone i vintermånedene.

Når du har en voksende liste over ting å gjøre, med lite eller ingen energi til overs, og øyne som er klare til sove, er peppermynteolje din beste venn.

Passer best for: Mangel på energi og søvnighet på dagtid 

Økologisk Rosemary Eterisk Olje
Økologisk Rosemary Eterisk Olje
Økologisk Rosemary Eterisk Olje
Økologisk Rosemary Eterisk Olje
Økologisk Rosemary Eterisk Olje

Økologisk Rosemary Eterisk Olje

129 kr

Rosemary Eterisk Olje (Salvia Rosmarinus)

Vinterblues kommer med hjernetåke. Dette tilslører kognitiv funksjon og gjør det vanskelig å huske ting. I tillegg fører vinterdepresjon mangel på fokus.

Enkle oppgaver blir belastende, og det er vanskelig å sitte stille for å få gjort noe. Nedsatt dømmeevne er også vanlig hos SAD.

Jeg har hatt mange dager med vinterblues. Rosmarinolje sto ved meg som en trofast, lojal soldat. Da kreativiten forsvant og frustrasjon gjorde sitt inntog , holdt denne oljen meg i gang.

Hvis du ikke klarer å konsentrere deg, kan rosmarin hjelpe deg. Forskning har vist at rosmarinolje øker våkenhet, fokus og evnen vår til å løse problemer. Eukalyptol (1, 8 cineole) og kamfer er dominerende stoffer i rosmarinolje. Disse fytokjemikaliene (kjemiske stoffer opprettet av planter) skaper årvåkenhet og klarhet i sinnet. [6] 

Hva betyr dette for deg og din vinterblues?

Når du føler deg uinspirert og mangler kreativitet, kan diffusering av rosmarin øke antall alfa hjernebølger, dette kan gi deg en boost.

Med en moderat dose mosjon om morgenen og en flaske rosmarinolje i nærheten, vil du kunne tenke klarere.

Passer best for: Mangel på konsentrasjon og fokus 

Lavender eterisk olje (Lavandula angustifolia)

Negative tanker går hånd i hånd med depresjon. Dette dytter en dypere inn i depresjon, Uten nok sollys kan uro og negativitet komme inn.

Lavendelolje er avslappende og beroligende. Som den mest studerte eteriske oljen, er evnen til å gi deg et mykt, fredelig humør en godt dokumentert effekt.

Fytokjemikalier fra linalool og linalylacetat gir denne søte, blomsterduften sin kraft. De gir eterisk lavendelolje de beroligende og beroligende egenskapene. Kjemikaliene forsterker effekten til hverandre, noe som gjør oljen veldig kraftig.

En studie fant lavendeloljens innvirkning på negativitet. Åtti kvinner med negative tanker deltok, med håp om å bli kvitt de negative tankene. For denne studien ble 20% lavendel kombinert med 80% druefrøolje i et bad for å vurdere dens innvirkning. Etter 14 dager var disse kvinnene mindre urolige og hadde lysere syn på fremtiden. [7] 

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr

Som disse kvinnene kan du bruke lavendelolje for å føle deg bedre. Selv uten sol på vinteren, kan du opprettholde positive, sunne følelser.

Man får som regel ikke til å ta et lavendelbad hver dag. Det er greit. Diffusjon av oljen vil gi lignende resultater.

Best egnet for: å fjerne negative følelser og oppmuntre positivitet 

Eteriske oljer som påvirker overføring av serotonin

Forskere fant at mangel på sol er den største årsaken til vinterbluesen. [8] Dette reduserer mengden serotonin og overproduksjon av melatonin. Redusert soleksponering betyr også lavere nivåer av vitamin D og endringer i døgnrytmen.

Selv om eteriske oljer ikke kan erstatte solen, påvirker de serotonproduksjonen i kroppen. Regelmessig diffusjon av oljer av ingefær, lavendel, rosmarin, bergamott og sitron kan påvirke utskillelsen av dette hormonet. [9] [10] [11] [12] 

Hvordan bruke eteriske oljer for å redusere vinterbluesen

Den beste måten å bruke disse eteriske oljene mot vinterblues er gjennom diffusjon. Å bruke den robuste, funksjonelle diffusoren vår er nok til å føle deg lystig og munter.

Du kan bruke enkeltoljer for å føle deg bedre. Bruk 10 - 20 dråper av hvilken som helst olje fra denne listen til diffuseren din og føl deg bedre.

Mens enkeltoljer får resultater, er blandinger av eteriske oljer mot vinterblues kraftigere. Dette er fordi kjemikalier fra hver olje kombineres for å skape en mer potent, synergistisk effekt. 

Konklusjon

Når du ønsker å konsentrere deg og tenke med klarhet, kan du prøve å diffusere 'Focus' -blandingen vår. For å bli kvitt søvnighet på dagtid og bygge mental utholdenhet, prøv vår 'Energy' blanding.

Vinterbluesen kan bli intens. Mens du diffunderer oljene dine for støtte, er moderat trening og eksponering for lys viktig. Når det er mulig, få så mye naturlig lys som mulig, og fortsett å diffundere oljene dine for å heve din ånd. 

Trenger du hjelp til å velge riktig eterisk olje mot vinterblues? Du kan kontakte en aromaekspert på support@volant.no for råd og hjelp.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 90 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 1000+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.


Kilder

[1] Xiao Nan Lv, Zhu Jun Liu, Huan Jing Zhang, Chi Meng Tzeng. Aromatherapy and the central nerve system (CNS): therapeutic mechanism and its associated genes. 2013 Jul;14(8):872-9.

[2] Watanabe E, Kuchta K, Kimura M, et al. Effects of bergamot (citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females. Forsch Komplementmed. 2015;22(1)43-49.

[3] Sargolzaee MR, Faayyazi Bordbar MR, Shakiba M, et al. The comparison of the efficacy of Citrus Fragrance and Fluoxetine in the treatment of major depressive disorder. J of Gonabad University of Med Sci and Health Sci. 2004;10(3):43-48.

[4] Abbas Meamarbashi. Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance. Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 72–78.

[5] Norrish MI, Dwyer KL. Preliminary investigation of the effect of peppermint oil on an objective measure of daytime sleepiness. Int J Psychophysiol. 2005 Mar;55(3):291-98.

[6] Sayorwan W, Ruangrungsi N, Piriyapunyporn T, et al. Effects of inhaled rosemary oil on subjective feelings and activities of the nervous system. SciPharm. 2013 Jun;81(2):531-42.

[7] Morris N, The effects of lavender (Lavandula angustifolium) baths on psychological well-being: two exploratory randomized control trials. Complement Ther Med. 2002 Dec;10(4):223-28.

[8] Sherri Melrose. Seasonal Affective Disorder: An Overview of Assessment and Treatment Approaches. Depress Res Treat. 2015; 2015: 178564.

[9] Qiang LQ, Wang CP, Wang FM, et al. Combined administration of the mixture of honokiol and magnolol and ginger evokes antidepressant-like synergism in rats. Arch Pharm Res. 2009 Sep;32(9):1281-92.

[10] Chioca LR, Ferro MM, Baretta IP, et al. Anxiolytic-like effect of
lavender essential oil inhalation in mice: participation of serotonergic but not GABBAA/benzodiazepine neurotransmission. J Ethnopharmacol. 2013
May;147(2):412-18.

[11] Martinez AL, Gonzalez-Trujano ME, Pellicer F, et al. Antinociceptive effect and GC/MS analysis of Rosmarinus officinalis L. essential oil from its aerial parts. Planta Med. 2009 Apr;75(5):508-11.

[12] Komiya M, Takeuchi T, Harada E. Lemon oil vapor causes an antistress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice. Behav Brain Res. 2006 Sep;172(2):240-49