Vår komplette guide for eteriske oljer for katter: fordeler, bruk og forsiktighetsregler

Kan katter bruke eteriske oljer? Er eteriske oljer trygge for katter? Mange dyreeiere lurer på dette, og med god grunn. Det finnes mange ulike eteriske oljer med fantastiske egenskaper, som er trygge for mennesker og fører til økt helse og velvære. Det er imidlertid mange som har forskjellige meninger om man skal eller ikke skal bruke eteriske oljer rundt katter. 

woman petting cat

Noen kjæledyreiere har brukt eteriske oljer for å forbedre kattens helse, og har opplevd store fordeler. Noen har til og med brukt rene eteriske oljer for å forbedre kattens livskvalitet. Den beste måten å bruke eteriske oljer på katter er å følge vitenskapelige anbefalinger om hvilke oljer du skal bruke og hvordan du skal bruke dem. Dette lar katten din få alle fordelene av eteriske oljer uten at de utsettes for potensiell skade.

Kattens reaksjon på eteriske oljer kan variere avhengig av kattens størrelse, vekt, rase, alder og generelle helse. I denne guiden vil vi se på hvilke eteriske oljer som er trygge for katter, hvilke oljer som er giftige for katter, beroligende eteriske oljer for katter og beste måte å bruke oljene på for å sikre maksimale fordeler for katten din.

Innhold/hurtiglenker

 • Hva er eteriske oljer?
 • Trygge eteriske oljer for katter
 • Eteriske oljer som er giftige for katter
 • Fordeler av eteriske oljer for katter
 • Flått- og loppemiddel
 • Reduserer betennelse
 • Behandler infeksjoner
 • Spre eteriske oljer
 • Hvordan bruke eteriske oljer for katter
 • Hvorfor er noen eteriske oljer farlige for katter?
 • Fortynning av eteriske oljer
 • Det er tryggest å bruke en diffuser
 • Forskning på eteriske oljer for katter
 • Antibakterielle og soppdrepende eteriske oljer
 • Inntak av eteriske oljer
 • Mulige bivirkninger av eteriske oljer for katter
 • Kontraindikasjoner
 • Ofte stilte spørsmål om eteriske oljer for katter
 • Hvilke eteriske oljer er trygge for katter?
 • Er noen eteriske oljer farlige for katter?
 • Hva er de beste beroligende eteriske oljene for katter? 
 • Hva er fordelene av eteriske oljer for katten min?
 • Hva er den beste måten å bruke eteriske oljer for katter på?
 • Gi katten din alle fordelene av eteriske oljer

Hva er eteriske oljer?

woman showing essential oils

Eteriske oljer er utvunnet fra planter, renset og konsentrert. Selv om alle eteriske oljer kommer fra planter, er det ikke alle planteekstrakter som kan klassifiseres som eteriske oljer. Rene eteriske oljer - som du finner hos Volant - inneholder ikke fettsyrer, men flyktige organiske forbindelser som er potente og terapeutiske. De har en sterk og distinkt duft og er laget av plantemateriale av høy kvalitet, uten tilsatte kjemikalier.

Veterinærer har konkludert med at noen eteriske oljer er trygge og effektive for katter. Det er mange eteriske oljer som er giftige for katter, så det er viktig å bare bruke de eteriske oljene som er trygge for katter.

Trygge eteriske oljer for katter

man petting his cat

Ansvarsfraskrivelse: Visse fordeler med essensielle oljer for katter har bare blitt observert i et klinisk miljø. I mange tilfeller er bruken fortsatt i studiefasen, og kjæledyrseiere bør ikke anta at disse kontrollerte resultatene gjør dem egnet som reseptfrie midler. Rådfør deg alltid med veterinæren din før du bruker eteriske oljer i nærheten av eller på kjæledyret ditt.

American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) har gått ut med informasjon om at eteriske oljer kan være farlige for kjæledyr, spesielt katter, i sin rene form. Om oljene fortynnes og brukes med forsiktighet, anses de som trygge av de fleste veterinærer.

Ifølge data fra Veterinarians.org er noen av de beste eteriske oljene for katter eterisk olje av sedertre, rosmarin, oregano, copaiba, helichrysum og røkelse. Katter tåler også eterisk olje av tysk kamille, romersk kamille, lavendel, timian og valerian så lenge det er fortynnet.

Det er gjort undersøkelser knyttet til katter i forbindelse med lavendel eterisk olje. Vitenskapelige bevis viser beroligende effekt på katter når oljen spres, men den kan være giftig om den påføres lokalt på kattens hud eller pels. Derfor er det viktig at du alltid fortynner eteriske oljer før de brukes i nærheten av katter.

Eteriske oljer som er giftige for katter

cat staring sideways

Ifølge Veterinarians.org er det mange eteriske oljer som er giftige for katter. Noen er farligere enn andre, og kan påvirke kattene dine selv i små mengder.

Noen av de eteriske oljene du bør unngå å bruke er:

 • 🐱  Bay eterisk olje
 • 🐱  Bjørk eterisk olje
 • 🐱   Kanel eterisk olje
 • 🐱   Citronella eterisk olje
 • 🐱   Fedd eterisk olje
 • 🐱   Eukalyptus eterisk olje
 • 🐱   Gran eterisk olje
 • 🐱   Geranium eterisk olje
 • 🐱   Einer eterisk olje
 • 🐱   Pennyroyal eterisk olje
 • 🐱   Furu eterisk olje
 • 🐱   Tea tree eterisk olje
 • 🐱   Vintergrønn eterisk olje
 • 🐱   Ylang ylang eterisk olje
 • 🐱   Eteriske oljer av sitrus, som bergamott, grapefrukt, sitron, lime og appelsin
 • 🐱   Eteriske oljer av mynte, som peppermynte og spearmint

En av de eteriske oljene som aldri bør brukes på eller i nærheten av katter er tea tree eterisk olje. Den kan utløse intense bivirkninger som svekket balanse, sløvhet, sikling, skjelvinger og koma.

Du bør ikke bruke disse oljene på katten din, og bør unngå å bruke de selv om du planlegger å være nærme katten. Slik unngår du at katten inhalerer oljene eller får det i seg med et uhell.

Fordeler av eteriske oljer for katter

Bruk av eteriske oljer på kjæledyr er fremdeles relativt lite forsket på. Noen studier har antydet fordeler, men temaet må forskes mer på for å finne ut hvor mye nytte katter har av eteriske oljer.

Mange katteeiere har funnet ut at eteriske oljer er en trygg og effektiv måte å forbedre kattenes liv på. Noen av de mulige fordelene inkluderer:

Flått- og loppemiddel

getting tick from cat

Flått- og loppemiddel er allment tilgjengelig for å holde kattene dine trygge. Det er ikke alle katteeiere som er komfortable med å utsette kattene sine for disse kjemikaliene. Noen katteeiere har funnet ut at eteriske oljer som sedertre og rosmarin frastøter insekter, og kan fungere som et skånsomt flått- og loppemiddel.

Reduserer betennelse

doctor checking on cat

Mange eteriske oljer har anti-inflammatoriske egenskaper, og kan bidra med å redusere betennelser hos katter. Noen oljer kan derfor være passende for katter som lider av leddgikt, eller smertefulle og betente områder som blåmerker og skader. Frankincense eterisk olje er svært anti-inflammatorisk og kan hjelpe med å redusere betennelse og smerte.

Behandler infeksjoner

doctor checking on cat

Noen av de eteriske oljene som er trygge for katter har også antimikrobielle, antibakterielle og antifungale egenskaper som og kan derfor behandle infeksjoner. Noen studier viser at eteriske oljer som rosmarin og oregano er effektive når det kommer til å bekjempe patogener som ofte forbindes med infeksjoner hos kjæledyr. Effekten av oljene ble imidlertid ikke testet direkte på dyrene.

Spre eteriske oljer

volant white diffuser and white diffuser

Å spre de eteriske oljene ved hjelp av en diffuser regnes som den tryggeste måten å bruke eteriske oljer på eller i nærheten av kattene dine. Noen katteeiere mener at å bruke fortynnet lavendel i en diffuser kan bidra til å dempe stress og angst hos katter hjemme, i bilen, hos veterinæren eller mens de er syke eller skadde. Forskning støtter denne bruken av eteriske oljer for katter. Andre katteeiere har nevnt at sedertre eterisk olje kan frastøte lopper.

Liquid error (sections/pf-90bd4365 line 80): product form must be given a product
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr

Hvordan bruke eteriske oljer for katter

Hvorfor er noen eteriske oljer farlige for katter?

Ifølge CatHealth.com mangler katter enzymer som bryter ned en rekke stoffer i leveren. Derfor er de mer følsomme for eteriske oljer og medisin enn mennesker er. De mangler for eksempel enzymet glukuronyltransferase, som bryter ned fenoler. Eteriske oljer har store mengder fenoler (spesielt eteriske oljer av sitrus)  og er svært konsentrerte. Dette gjør det ekstra viktig å være forsiktig når man bruker eteriske oljer for katter.

De bemerker også at du aldri bør bruke en eterisk olje direkte på kattens hud eller pels. Hvis du planlegger å bruke produkter med eteriske oljer, må du sjekke at det er trygt for katten.

Eteriske oljer for katter er stort sett ikke regulert, og selv når de brukes som anvist kan det forekomme bivirkninger. En rapport viser at 77% av bivirkningene skjedde når produktet ble brukt som anvist. Bivirkninger er også mye vanligere hos katter enn hos hunder.

Fortynning av eteriske oljer

Eteriske oljer fortynnes vanligvis med en bærerolje for lokal påføring på menneskehud. Katter er derimot stort sett dekket av pels. Om du vil bruke en eterisk olje på kattens hud, må den påføres hvor katten ikke kan slikke. Du kan fortynne 1 dråpe eterisk olje i 50 dråper av en mild bærerolje, for eksempel mandelolje.

Å fortynne en eterisk olje for katter innebærer ofte å blande den med vann. Du kan gjøre dette mens du bader katten eller bruke en sprayflaske for å spraye kattens pels.

Det er tryggest å bruke en diffuser

En av de sikreste metodene å bruke eteriske oljer på for katter, er å bruke en diffuser med en fortynnet blanding av eterisk olje og vann. Selv om du merker positiv effekt på kattene dine, må du la en dør eller et vindu stå åpent slik at de har mulighet til å forlate rommet om de føler seg ukomfortable.

Husk at dråpene fra en diffuser inneholder eteriske oljer. Disse kan lande på kattens pels og inntas når katten skal vaske seg. Bruk diffuseren i korte perioder for å unngå at katten har tilgang til mange dråper eterisk olje.

Du bør også plassere diffuseren høyt oppe slik at katten ikke kan nå den. Husk at katter kan hoppe høyt! Oppbevar alle delene av diffuseren trygt for å unngå søl.

Forskning på eteriske oljer for katter

Photo by Anna Shvets from Pexels

Forskning på eteriske oljer for katter har en tendens til å fokusere på hvilke oljer som er giftige. Det finnes likevel noen positive studier som ser nærmere på hvilke eteriske oljer som er trygge for katter og kan gi fordeler. Noen av disse studiene er omtalt under.

Antibakterielle og soppdrepende eteriske oljer

En av de mest lovende studiene på eteriske oljer for katter ble publisert i Medicines (Basel) i 2017. Studien hadde fokus på antibakterielle og antifungale egenskaper hos eteriske oljer i forbindelse med behandling av ytre øreinfeksjoner hos hunder og katter forårsaket av bakterier eller sopp. Resultatene viser at oregano eterisk olje og salvie eterisk olje fungerer best mot bakterier, mens oregano eterisk olje og rosmarin eterisk olje er best mot sopp.

Forskerne konkluderte med at eteriske oljer potensielt kan brukes for å behandle soppinfeksjoner hos katter, samtidig som konvensjonelle medisiner. Vær oppmerksom på at kattene ikke var i direkte kontakt med de eteriske oljene i denne studien. Med andre ord er det ikke bekreftet at disse eteriske oljene er trygge for lokal påføring for katter.

En studie fra Journal of Feline Medicine and Surgery (2017) sammenlignet konvensjonell behandling med en sjampo av eterisk olje for microsporum canis, en soppinfeksjon som kan forekomme i huden hos katter. En av gruppene med katter ble vasket 2 ganger hver uke i 6 uker med en sjampo med konvensjonell medisin mot sopp. Forsøksgruppen ble vasket med en sjampo som inneholder vill timian, oregano og rosmarin eterisk olje. Sjampo med eteriske oljer fungerte like bra som sjampo med konvensjonell medisin, og kattene hadde ingen bivirkninger. Dette viser at eteriske oljer er et naturlig alternativ.

En annen studie fra Saudi Pharmaceutical Journal (2017) undersøkte antimikrobiell effekt av helichrysum. Mer forskning er nødvendig, men resultatene tyder på at helichrysm eterisk olje kan brukes til å behandle infeksjoner med bakterier eller sopp hos katter.

Katter er på samme måte som mennesker utsatt for urinveisinfeksjoner, En studie fra 2018 isolerte UVI-fremkallende bakterier og gjær for å teste antimikrobielle effekter av ulike eteriske oljer. Eteriske oljer av timian og oregano viste seg å være mest effektive og er foreslått som mulig behandling av urinveisinfeksjoner hos katter og hunder. 

Inntak av eteriske oljer

Panelet for tilsetningsstoffer brukt i dyrefôr ble i 2019 bedt av EU-kommisjonen om en uttalelse angående sikkerheten ved å bruke oregano eterisk olje som smakstilsetning i dyrefôr. For kattefôr regnes 18 mg/kg som trygt.

Mulige bivirkninger av eteriske oljer for katter

Selv om noen eteriske oljer er trygge for katter kan katten oppleve bivirkninger. Hvis du merker noen av disse bivirkningene bør du kontakte en veterinær så raskt som mulig for behandling.

Katter som reagerer negativt på eteriske oljer kan oppleve følgende:

 • 😿   Trøtthet og svakhet
 • 😿   Svimmelhet
 • 😿   Døsighet
 • 😿   Skjelvinger
 • 😿   Rødt tannkjøtt
 • 😿   Sikling
 • 😿   Pustevansker
 • 😿   Oppkast

Dersom katten din viser et eller flere av disse symptomene må du slutte å bruke eteriske oljer på eller i nærheten av dem, gi dem et bad for å vaske bort eventuelle rester og ta kontakt med veterinær umiddelbart.

Kontraindikasjoner

I noen situasjoner må du spørre en veterinær før du bruker eteriske oljer på eller i nærheten av kattene dine. Dersom katten din er gravid eller ammer, bør du unngå alle eteriske oljer. Eldre katter og katter med kroniske helsetilstander, inkludert leversykdommer, lungesykdommer og nyresykdommer, kan reagere negativt på eteriske oljer. Rådfør deg med veterinæren din før bruk.

Det er også viktig å unngå eteriske oljer på eller i nærheten av kattunger. Generelt sett bør eteriske oljer kun brukes på sunne, voksne katter.

Hvor kan du kjøpe eteriske oljer for katter

Eteriske oljer for katter kan kjøpes hos en rekke forhandlere på nett og i butikk. Sørg for å velge en 100% ren, naturlig og økologisk eterisk olje. Dette vil sikre at katten din får best mulig utbytte av de eteriske oljene og hindre at katten blir utsatt for unødvendige kjemikalier eller tilsetningsstoffer.

Hos Volant tilbyr vi et bredt utvalg rene, økologiske eteriske oljer som er utvunnet og laget etter streng standard. Vi har et utvalg beroligende eteriske oljer for katter og andre eteriske oljer som er trygge for katter så lenge de fortynnes. Vi selger også skandinaviske diffusere av høy kvalitet som kan brukes for å spre eteriske oljer på en trygg måte.

Ofte stilte spørsmål om eteriske oljer for katter

Hvilke eteriske oljer er trygge for katter?

De beste eteriske oljene som er trygge for katter er rosmarin, copaiba, helichrysum, oregano, røkelse og sedertre. Katter kan også tåle eteriske oljer av kamille, lavendel, timian og valerian så lenge de er svært fortynnet.

Er noen eteriske oljer farlige for katter?

Ja. Tea tree eterisk olje er den farligste eteriske oljen for katter, og bør ikke brukes på eller i nærheten av dem. Andre eteriske oljer som er farlige for katter inkluderer laurbær, bergamott, bjørk, kanel, citronella, sitrus, nellik, eukalyptus, gran, geranium, einer, mynte, pennyroyal, peppermynte, furu, vintergrønn og ylang ylang.

Hva er de beste beroligende eteriske oljene for katter? 

Noen katteeiere bruker lavendel og valerian i diffusere for å roe ned kattene sine, med varierende resultater.

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

129 kr

Hva er fordelene av eteriske oljer for katten min?

Noen studier tyder på at eteriske oljer kan være nyttige for å motvirke flått og lopper, redusere betennelse og behandle visse infeksjoner hos katter. Husk å rådføre deg med veterinæren din før du bruker eteriske oljer for å behandle tilstander som dette, ettersom oljer gjerne er mest effektive når de brukes samtidig som konvensjonelle medisiner.

Hva er den beste måten å bruke eteriske oljer for katter på?

Den tryggeste måten å bruke eteriske oljer for kattene dine på er å spre oljene etter de er fortynnet. Bruk 1 dråpe eterisk olje i diffuseren din fra Volant, og gi katten muligheten til å forlate rommet hvis den ønsker det.

Gi katten din alle fordelene av eteriske oljer

Noen eteriske oljer er trygge for katter, og kan gi helsemessige fordeler. Mer forskning er imidlertid nødvendig for å finne ut mer om disse fordelene. Hvis du ønsker å bruke eteriske oljer på eller i nærheten av katten din, anbefaler vi å bruke 100% rene, økologiske eteriske oljer som de vi tilbyr hos Volant.

Enkelte eteriske oljer kan være giftige for katter, så det er best å spørre veterinæren din før du velger eteriske oljer for katten din. Å være forsiktig og bruke eteriske oljer riktig er avgjørende for å holde katten din glad, trygg og sunn.