Brukstips eteriske oljer

Mange har fått opp øynene for fordelene med aromaterapi. Terapi ved bruk av eteriske oljer også kjent som aromaterapi, kan hjelpe deg å finne den riktige følelsen i hverdagen.

Eteriske oljer har også dokumentert helsefremmende effekter og har i årtusener blitt brukt som medisin. I denne artikkelen vil gi noen brukstips til eteriske oljer, både ved tradisjonell aromaterapi og andre brukstips til eteriske oljer.

Innhold/Hurtiglinker

Aromadiffusere: Den enkleste og beste formen for aromaterapi

 • For å sovne og sove bedre
 • Bli kvitt angst og finn balanse i hverdagen
 • Få en mental boost på jobben
 • Humørforsterker, føl deg bedre
 • Frisk opp inneklimaet

Brukstips og idéer for bruk av oljer uten diffuser

 • Massasje: Ro ned, bli kvitt stress
 • Mot akne: Et naturlig, men potent alternativ
 • For hårvekst og tykkere, sunnere hår
 • Inhalering av oljer
 • I badekaret: Perfekt avslutning på dagen
 • I badstua: Økt rensende effekt
 • Ansiktsolje: Gir renere hud som gløder
 • Teppeforfrisker: Fjern ulukt og erstatt den med din favorittduft
 • En naturlig og potent insektsspray
 • Fotbad: Gi føttene dine litt velvære
 • Ansiktsbadstue: Koble av + bedre hud
 • Kroppsolje: Den ultimate gaven
 • Kroppsspray: Føl deg bedre
 • Klesvask: Få en naturlig lukt på dine klær
 • Kosedyr: Et triks for å få barn til å sove
 • Vedkubber: Spre en naturlig og fantastisk lukt fra ovnen/peisen
 • Støvsuger: En av de beste måtene å spre aroma i hele hjemmet
 • Aircondition i bilen: Hold deg våken og forbedre klimaet i bilen
 • Kunstig juletre: Prikken over «i»-en på et plastikkjuletre

Aromadiffusere: Den enkleste og beste formen for aromaterapi

Aromadiffusere er den enkleste måten å bruke eteriske oljer i hverdagen. Hell i anvist mengde vann i din diffuser og bruk ca. 10 dråper olje per desiliter vann.

Volants hvite steindiffuser setter stemningen med grapefruktolje på kjøkkenet.

Det finnes mange situasjoner i hverdagen hvor det å ha en aromadiffuser ved din side kan hjelpe deg.

For å sovne og sove bedre

Plasser aromadiffuseren på soverommet og sett den på 30 minutter før du legger deg. Sørg for å legge bort telefonen i samme periode. Om du mediterer eller leser før du skal sove, er det ideelt å gjøre dette på soverommet. Sørg for at diffuseren er innstilt til å automatisk slå seg av etter 3-6 timer.

Oljer du kan bruke i diffuseren er: Lavendel, kamille eller bergamot. For maksimal effekt, kan vi anbefale volants organiske sleep blend.

Sleep
Sleep
Sleep
Sleep
Sleep

Sleep

219 kr
aromaterapi for søvn

Bli kvitt angst og finn balanse i hverdagen

Vi anbefaler å bruke aromadiffuseren daglig i stuen når du er hjemme. Dette faste ritualet vil forsterke effekten av beroligende eteriske oljer. På sikt kan ritualet hjelpe deg å bli kvitt angst og stress.

Vi har skrevet om forskningen bak eteriske oljer og effektene på mental helse her. Eksempler på oljer du kan bruke er: Sitrongress, geranium, kamille, edelgran og appelsin. Vi anbefaler også to blandinger som kan hjelpe deg; Cabin eller Relax.

Få en mental boost på jobben

Plasser din diffuser på hjemmekontoret eller kontoret. Sørg for at du etablerer et rituale rundt å helle i en kopp med kaffe, sette på diffuseren og finne ut hva du skal utrette i dag. Dette hjelper deg å relatere energi og fokus til duften. Oljenes innebygde egenskaper vil hjelpe deg å komme i sonen, kombinert med  et daglig rituale vil du oppleve ytterligere effekt.

Oljer som hjelper deg å prestere på jobb er: Kanel, peppermynte, grapefrukt, bergamot, rosmarin, Clary Sage og sandeltre. Vi har skapt en blanding som er utviklet for å gi deg en energiboost i hverdagen, vi kaller den Energy.

Humørforsterker, føl deg bedre

Kjenner du deg litt tom og ønsker å føle deg bedre? Lag deg en kopp te, slapp av og sett på diffuseren med eterisk olje av geranium, grapefrukt, sitrongress, eucalyptus eller edelgran. Vi har også laget en blanding av eteriske oljer vi kaller Cabin som er inspirert av urørt natur og følelsen av å komme på hytta etter en lang uke. Cabin passer best når du lengter etter marka eller bare vil ha en naturboost i hverdagen.

Frisk opp inneklimaet

En av de beste sidene ved å bruke aromaterapi i hjemmet er at du kan skape et unikt inneklima. Som vi bruker å si i volant, hjem er ikke et sted, det er en følelse. Lukt hjelper deg å skape følelsen av hjem, samtidig som den frisker opp og renser hjemmeklimaet.

Oljene vi anbefaler å bruke er sitron, tetre, grapefrukt og bergamot.

Brukstips og idéer for bruk av oljer uten diffuser

Selv om å bruke diffuser er den letteste måten å komme i gang med aromaterapi, så finnes det en andre muligheter. Vi har samlet noen av de beste idéene for hvordan du kan bruke eteriske oljer på andre måter i hverdagen.

Eteriske oljer kan tilsettes baseoljer, lotions, gels, vann osv. Slik kan man effektivt og trygt kan bruke eteriske oljer og aromaterapi på kroppen og på andre måter.

Sammen med denne artikkelen anbefaler vi å sjekke ut artikkelen vi har skrevet om valg av bæreoljer, for å velge bæreoljene som passer deg og ditt behov.

Massasje: Ro ned, bli kvitt stress

Visste du at en enkel massasje kombinert med eteriske oljer kan redusere stress, berolige trette muskler og løfte humøret? I følge Mayo Clinic kan stress skade helsen din over tid, og Harvard-forskere fant at regelmessige massasjer kan lindre kroniske smerter som knyttes til stress. Det å legge til massasje i ditt selvpleieregime vil redusere stress og forbedre generell helse.

Bruk en massasjeolje, eller en bæreolje du liker. Bland inn 10-15 dråper per 50 ml av en eller flere eteriske oljer. Varm oljen i hendene dine før du masserer inn oljen i huden.

Mot akne: Et naturlig, men potent alternativ

Eteriske oljer har vist lovende resultater mot akne. Spesielt gjelder dette tetreolje. Man har likevel ikke gjort nok undersøkelser på området. Vi anbefaler at om du ønsker å bruke eteriske oljer mot akne, bør du teste først på hånden, så på kjevelinjen. Den beste bæreoljen å bruke er jojobaolje, start med så lite eterisk olje som mulig og øk dosen for å se hva huden din tåler. Konsulter legen din før du prøver dette.

For hårvekst og tykkere, sunnere hår

Det finnes bevis på at eteriske oljer kan hjelpe håret å bli sunnere, vokse raskere og bli sterkere.

En studie fant at bergamotolje bidrar til sårheling og reduserer betennelse. Dette kan bidra til å fremme hårvekst og en sunn hodebunn. En annen studie fant at bergamot viser antimikrobiell aktivitet når den påføres hodebunnen.

Noen undersøkelser fant også at peppermynteolje skapte hårvekst og den brukes ofte som medisin for å behandle hårtap. Forskerne fant også at eterisk olje av peppermynte økte hårtykkelsen og antall hårsekker. Man antar at peppermynteolje kan bidra til å fremme raskere hårvekst. Peppermynteolje inneholder mentol, som får blodkarene rett under huden til å utvide seg. Denne ekstra blodtilførselen kan bidra til å fremme videre hårvekst.

Andre eteriske oljer som kan være nyttige for å fremme hårvekst inkluderer jojobaolje kamille, rosmarin og salvieolje.

For å bruke eteriske oljer i håret, kan man:

1. Tilsette 15-20 dråper olje per 100 ml i din sjampo

2. Lage en hårkur ved å blande eteriske oljer med en bæreolje. Om du har tørt hår og hodebunn anbefaler vi kokos- eller avokadoolje. Om håret ditt er oljete, kan lettere oljer, som druefrø-, aprikoskjerne- eller mandelolje, være å foretrekke. Bland 2 til 3 dråper eteriske olje i en spiseskje med bæreolje. Dypp fingertuppene i blandingen og masser blandingen inn med litt kraft i sirkulære bevegelser inn i hodebunnen. Gjør dette i 2 til 3 minutter. Dette stimulerer blodstrømmen i hodebunnen. Du kan la blandingen være i håret opp til 10 timer, eller skylde den ut umiddelbart.

Inhalering av oljer

Den enkleste metoden å inhalere på er å åpne en flaske ren eterisk olje og inhalere dypt et par ganger. Ikke la ren olje berøre huden din.

Et alternativ er tørr fordampning som bare krever et tørt materiale, for eksempel en bomullsdott eller -stoff. Tilsett noen få dråper eterisk olje på materialet. Hold dette mot nesen og inhaler eller la duften spre seg naturlig. Du for eksempel gjøre dette på skjortekragen eller putevar.

I badekaret: Perfekt avslutning på dagen

Eteriske oljer kan gjøre et bad ditt stresslindrende, avkoblende og muskelavslappende, men de må brukes med omhu. Du risikerer å irritere huden din og miste ønsket effekt.

Du vil ikke at de eteriske oljene skal legge seg på toppen av vannet; du vil ha dem blandet inn i vannet. Den beste måten å gjøre det på er å blande de inn i en bærerolje først, som kokosnøtt-, oliven-, eller jojobaolje.

For et bad er 3-10 dråper eterisk olje i en spiseskje (15 ml) med bæreolje tilstrekkelig til å lage et veldig aromatisk, terapeutisk bad. Sørg for at badet er fylt opp før du tilsetter bæreoljen med innblandet eterisk olje. Rør godt rundt. Vi anbefaler å bruke lavendel, kamille eller geranium.

I badstua: Økt rensende effekt

Å ta badstue har mange helsefremmende effekter. Sammen med eteriske oljer kan du rense kroppen, samtidig som du får fordelene fra valgt eterisk olje. Ren eterisk olje må aldri helles rett på de varme steinene på ovnen. Tilsett heller 5-10 dråper ren eterisk olje til 1 liter vann, deretter kan du helle dette vannet på badstuovnen.

Vi anbefaler eukalyptus, lukten av spa.

Ansiktsolje: Gir renere hud som gløder

Kombiner eteriske oljer med en baseolje som passer din hud. Vi anbefaler at du er forsiktig med doseringen og bruker oljen på hånden før du bruker den på ansiktet. Her er et forslag til en blading du kan lage selv, hver blanding er ca 50ml:

DIY: Ren hud som gløder
- 20 dråper frankincenseolje
- 20 dråper lavendelolje
- 10-20 dråper tetreolje (bruk mer om du har uren hud
- 25 ml baseolje (jojoba for normal hud, arganolje for tørr hud med utbrudd, hempolje for fet hud)

Teppeforfrisker: Fjern ulukt og erstatt den med din favorittduft

En teppeforfrisker er noe du sprayer på et teppe for å dekke eller fjerne lukt i teppefibrene. Teppeforfriskere rengjør ikke teppet, men nøytraliserer lukten som er fanget i fibrene og erstatter den.

8 steg for å lage en teppeforfrisker:

1. Finn en brukt glasskrukke. Stikk flere hull i lokket med spiker og hammer.
2. Hell 250 g bakepulver i en glassbolle
3. Tilsett 10-20 dråper eterisk olje (Vi elsker å bruke 10 dråper sitron og 10 dråper eucalyptus)
4. Bland godt og sørg for at ingenting klumper seg
5. Hell blandingen av bakepulver og eterisk olje i glasskrukken og skru på lokket
6. Dryss blandingen over teppene dine
7. La blandingen ligge på teppene i minst 20 minutter
8. Støvsug teppet sakte slik at støvsugeren din har tid til å suge opp alt av teppeforfriskeren.

En naturlig og potent insektsspray

Vanlige insektssprayer er giftige og studier har funnet at rotter som ble utsatt for en vanlig dose, vi blir utsatt for ved bruk, fikk dårligere styrke og motorikk.

Her har du en enkel oppskrift på en hjemmelaget, naturlig og effektiv insektsspray. Vi anbefaler ikke å bruke denne direkte på huden, men heller ha den på f. Eks. Klær.

Oppskrift på insektsspray med eteriske oljer
30 dråper eterisk olje av geranium
30 dråper eterisk olje eukalyptus
20 dråper sitron eterisk olje
20 dråper lavendel eterisk olje
10 dråper essensiell olje rosmarin
1 ss vodka eller gni alkohol
100 ml naturlig Witch Hazel
100 ml kopp vann (eller eddik)

Slik gjør du:
1. Hell eteriske oljer i en sprayflaske av glass. Tilsett vodka eller alkohol og rist godt for å blande sammen.
2. Hell i Witch Hazel og rist godt for å blande den inn.
3. Tilsett vann og rist igjen.
4. Rist før bruk, da oljene og vannet vil skille seg over tid.

Fotbad: Gi føttene dine litt velvære

Livet kan være travelt. Noen ganger er føttene dine de første til å minne deg på å roe ned. Er føttene dine verkende eller sår? Gi utmattede føtter etterlengtet velvære med et eterisk olje-fotbad! Legg føttene i denne herlige blandingen av Epsom-salt og noen dråper eteriske oljer. Tilsett varmt vann, og la bekymringene forsvinne!

Oppskrift på fotbad med eteriske oljer
70 g Epsom salt
Liten glassbeholder med lokk
20 dråper Cabin Organic Pure Essential Oil Blend
5 dråper eterisk olje av sitrongress

Slik gjør du:
1. Hell Epsom salt i en glasskrukke.
2. Tilsett de eteriske oljene og rør for å blande ingrediensene
3. Hell blandingen i badekaret eller en karet. Sørg for å tilsette nok varmt vann til å dekke føttene dine.
4. Rør i blandingen til at saltet er oppløst i vannet. Du kan gjøre dette med føttene eller en skje.
6. Bløtlegg føttene i 20-30 minutter. Når du er ferdig, tørk forsiktig føttene tørre med et håndkle, ta på deg et par sokker og gå til sengs.

Ansiktsbadstue: Koble av + bedre hud

Ansiktsbadstue med eteriske oljer er en av de enkleste måtene å skjemme bort huden din på. En badstue får kroppen vår til å svette bort giftstoffer, skitt og andre urenheter. Ved å få bort dette fra huden, vil huden se sunnere ut og gi fra seg en naturlig glød. Når man i tillegg bruker de riktige eteriske oljene, suger kroppen opp deres terapeutiske egenskaper.

Varm vann på komfyren til at det småkoke. Hell vannet i en bolle som tåler varme. Tilsett 10 dråper Lavendel. Sett bollen foran deg på et bord. Lukk øynene og legg hodet over bollen. Om du tar et håndkle og dekker hodet og bollen, vil du oppleve økt effekt. Sitt i 5 minutter eller så lenge du tåler dampen.

Kroppsolje: Den ultimate gaven

En terapeutisk kroppsolje med eteriske oljer tar kun minutter å lage. Oljen er naturlig og får oss til å føle oss fantastisk. Jeg kan ikke komme på en bedre gave til deg selv eller andre.

Oppskrift på kroppsolje med eteriske oljer
30 ml bærerolje, for eksempel mandel- eller kokosnøttolje
10-15 dråper lavendel eller annen eterisk olje

Hell bæreoljen i en glasskrukke og rør inn eteriske olje(r) til ønsket styrke, ca. 10-15 dråper per 30 ml. Oppbevares ute av sollys og bruk på kropp.

Kroppsspray: Føl deg bedre

Mange av de samme fordelene kan oppnås med en kroppsspray. Kombiner 5 til 10 dråper eterisk olje og 100ml vann i en sprayflaske og rist. Hvis du velger sitrusolje, må du være forsiktig når du bruker den i nærheten av ansiktet ditt. Noen sitrusoljer kan være fototoksiske eller fotosensibiliserende, noe som gjør huden din mer utsatt for solbrenthet. Vi anbefaler at du bruker lavendel.

Klesvask: Få en naturlig lukt på dine klær

Om du foretrekker å bruke naturlig vaskemiddel i stedet for syntetiske vaskemidler og tøymyknere, kan det hende at vaskemidlene dine ikke har noen lukt. For å få en frisk duft på tøyet ditt uten kunstige dufter, kan du bruke eteriske oljer. Lavendelolje er et forfriskende valg, men alle de overnevnte eteriske oljene vil gjøre susen. Sitronolje kan bidra til å fjerne illeluktende fett, som er ideelt for de som jobber med matservering.

Ha noen dråper eterisk olje i en flaske med vaskemiddel uten lukt for å tilsette en frisk, naturlig duft i vasken. Mengden olje du tilsetter vil avhenge av flaskens størrelse og din personlige preferanse. Rist vaskemiddelet og lukt på det mellom hver andre eller tredje dråpe, for å finne det riktige blandingsforholdet for deg.

Kosedyr: Et triks for å få barn til å sove

Du kan også ha noen dråper på kosedyr, for å hjelpe barn å sove. Vi anbefaler spesielt lavendel. Vær forsiktig å ikke bruke for mye. Drypp 1 dråpe på kosedyret et par ganger i uken. Du vil oppleve at det vil bli mye lettere for barnet å sove.

NB! Gjøres med omhu, ta kontakt med din doktor og vær sikker på å kvalitetssikre oljene dine før du gjør dette.


Vedkubber: Spre en naturlig og fantastisk lukt fra ovnen/peisen

Hell på 3-5 dråper eterisk olje per vedkubbe en halv dag i forveien av når de skal tennes på. Dette lar oljen trekke ordentlig inn i treet før du bruker de. Vi anbefaler sitrusoljer som grapefrukt eller sitrongress. Du kan også bruke tetre eller edelgran. Du vil bli overrasket over den herlige duften.

Støvsuger: En av de beste måtene å spre aroma i hele hjemmet

Så, hva med en støvsuger-hack? Gjør støvsugeren om til en diffuser.

Avhengig av type støvsuger, er det et par måter å gjøre det på. Noen liker å dynke en bomullsdott med sin eteriske olje-favoritt og slippe den ned i støvsugerposen før du bruker den. Andre drypper et par dråper olje på støvsugerens filter eller støvsugerposen. Uansett hvordan du gjør det, vil du merke umiddelbar effekt. Når du støvsuger, vil motoren varme opp og til og med diffusere oljen når du beveger deg fra rom til rom. Dette vil friske opp hjemmet ditt mens du støvsuger og får hjemmet ditt til å lukte himmelsk.

Aircondition i bilen: Hold deg våken og forbedre klimaet i bilen

For å bruke eteriske oljer, kan gjøres enkelt ved å spraye bilen med en blanding av din favorittolje og vann. I tillegg kan du ta et stykke bomull og dynke den i eteriske oljer for og så legge den ved der luften kommer ut. Alternativt kan du gjøre det nøye og følge denne guiden:

1. Kjøp et nytt filter - Kjøp et nytt filter fra din lokale jernvarehandel, vi anbefaler ikke å legge oljen til det brukte, skitne filteret. Når du velger et filter, må du passe på at du velger et riktig størrelse. Hvis du er usikker, ta en titt på det eksisterende filteret, størrelsen skal stå på den ene siden av filteret.

2. Velg en eterisk olje - Neste trinn er å plukke ønsket lukt. Sitrusdufter er noe alle liker, men du kan også bruke, kanel, lavendel eller en hvilken som helst annen kombinasjon av lukter du foretrekker. Om du kombinerer to eller flere oljer sammen, drypper du en dråpe av hver duft på et stykke. la duftene blandes på papiret i noen minutter, lukt på den for å være sikker på at du liker lukten til blandingen.

3. Drypp de valgte oljene på filteret ditt. Når du har valgt duften din, drypp 15 til 20 dråper oljer på luftfilteret. Sørg for å fordele dråpene jevnt utover filteret. Ikke bruk enn 20 dråper eterisk olje på filteret ditt.

4. Installer filteret ditt -
installer bare luftfiltrene slik du normalt gjør. Nå lukter bilen din som en blomstereng (eller ønsket lukt) og du får samtidig fordelene av aromaterapi.

Kunstig juletre: Prikken over «i»-en på et plastikkjuletre

Vi ble enige om at familien vår ville ha et plastikkjuletre. (Om du har et ekte tre, funker denne oppskriften fungerer bra for deg også.) Da vi fikk treet, var det eneste jeg savnet lukten. Lukten er noe av det beste med å ta seg bryet med å plukke ut, hugge ned og sette opp et ekte tre. Det er bare ingenting som den naturlige lukten av et nyfelt juletre.

For å få tilbake lukten kan du gjøre følgende. Bruk 20-30 dråper eteriske oljer av edelgran, tetre eller peppermynte (eller bland dem). Drypp de på filtjulepynten som skal på treet og vólla den herlige lukten av jul er tilbake i hjemmet ditt.

Curious of what essential oils can do for you?

98.8%

experience positive effects within 90 days of buying volant essential oils and diffusers.

TrustScore 4.7 | 1000+ reviews
"I received my Terracotta Volant right after Christmas and it has been routinely used! I love the smell of the oils and have learned to balance to strength for me and my family. I recommend it to anyone who loves essential oils." Robert S.
"Perfect for meditation, especially Geranium. And Grapefruit for yoga." Cathy S.
"Easy to switch between subscription products, have tested 5 oils. Very satisfied" Mary H.
"I love getting essential oils in my post box every month, cool recipes by mail as well" Johan J.
"Been looking for essential oils for aromatherapy, these oils give me a boost" Svetlana W.
"I purchesed Volant diffuser, and I am obsessed with it! I am using it every day and I feel super satisfied. Excellent experience." Agnieszka S.
"Struggled to fall asleep before, the blend Sleep has changed that" Chloe L.