Hvordan aromaterapi kan hjelpe deg å sove bedre – volant

Gratis Frakt Over 450,- / Alltid Gratis Returer

Hvordan aromaterapi kan hjelpe deg å sove bedre

På ferier til Sør-California blir jeg alltid eksponert for en rekke plantearter. Sitrusfrukter og lavenderplanter så langt øyet kan se. Jeg opplever at jeg sover bedre i California. Jeg tror det har en sammenheng med Lavenderengen vi bruker å bo ved. Heldigvis trenger man ikke å bo i Sør-California for å utnytte effekten av lavendel.

Lukt er ofte oversett som et verktøy for å hjelpe deg å sove. Det finnes flere eteriske oljer som kan gjøre det å sovne og sove godt enklere. 

Hvordan kan lukt påvirke oss?

Luktesansen vår er koblet direkte til hjernens senter for minner og følelser. Celler inne i nesen oppdager lukt i miljøet vårt, og sender informasjon til hjernen via luktnerven. Informasjonen om lukt går rett til hjernes limbiske system, inkluderert amygdalaen som kontrollerer emosjonelle reaksjoner og hukommelse.

Studier på eteriske oljer og søvn

En rekke undersøkelser viser at eteriske oljer forbedrer søvnkvaliteten hos voksne. En studie fra 2017 sammenlignet effekten av aromaterapi og akupressurmassasje på søvnkvalitet og livskvalitet hos kvinner. Forskere fant at en blanding av søvnfremmende eteriske oljer var mer effektivt for å forbedre både søvnkvalitet og livskvalitet enn akupressur. Oljeblandingen var også mer effektiv i å forbedre søvn enn en enkelt eterisk olje (lavendel.)

Sleep
Sleep
Sleep
Sleep
Sleep

Sleep

Oljer som hjelper oss å sove 

Det finnes flere oljer som har vist seg effektive for søvn. I volant har vi utviklet en egen blanding for søvn vi kaller Sleep. Studier har vist at blandinger er mer effektive for søvn, men det finnes likevel mange gode enkeltoljer for søvn. Vi har listet opp noen av de her.

Lavendel: Den orginale duften for søvn

Dette er den mest populære eteriske oljen for søvn og avslapning blant våre kunder, og min første, generelle anbefaling for å prøve ut aromaterapi for søvn. Lavendel er en beroligende duft som lenge har vært assosiert med avslapning og søvn. Oljen er også brukt mot angst. Lavendel er sannsynligvis den eteriske oljen det er forsket mest på. En rekke studier peker på lavendeloljens effekt på søvn: Den forbedrer søvnkvaliteten, øker søvnmengdene og gjør deg mer våken på dagtid også hos personer med insomni (søvnløshet.)

Les mer om forskning på lavendelolje

Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje
Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Lavender Eterisk Olje

Økologisk Geranium Eterisk Olje
Økologisk Geranium Eterisk Olje
Økologisk Geranium Eterisk Olje
Økologisk Geranium Eterisk Olje
Økologisk Geranium Eterisk Olje

Økologisk Geranium Eterisk Olje

Geranium: Sovne til lukten av roser

Denne eteriske oljen har vist seg å redusere stress og angst, på egenhånd og i kombinasjon med andre eteriske oljer. Den roselignende aromaen anses å ha en avslappende effekt på humøret. Perfekt for å slappe av etter en lang dag og hjelper deg med å sove.

Les mer om forskning på geraniumolje.

Bergamot: En sitrusolje med bevist effekt

De fleste sitrusfrukter er kjent for sine oppkvikkende egenskaper. Dette gjelder ikke Bergamot. Eterisk olje av Bergamot senker pulsen, blodtrykket og reduserer angst. Det er ikke rart at den ofte er brukt for søvn. 

Les mer om forskning på bergamotolje.

Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje
Økologisk Bergamot Eterisk Olje

Økologisk Bergamot Eterisk Olje

Jasmin: Søte drømmer

Jasmin er kjent for å ha en søt blomsterduft og søvnfremmende egenskaper. Forskning viser at jasmin forbedrer søvnkvaliteten, samt fokus på dagtid. En studie fra 2002 bekreftet at jasmin hadde disse søvnfordelene, i tillegg til å redusere angst mer effektivt enn lavendel.

Sandeltre: Lukten av skog som gjør deg avslappet

Med en rik, tre-/jordluktende duft har sandeltre en lang historie for å bli brukt til avslapning og angstlindring. Forskning viser at sandeltre kan være effektivt for å lette angstsymptomer. Forskning har også vist at sandeltre kan ha beroligende effekter, redusere våkenhet og øke mengden NREM-søvn (dyp søvn.)

NB! Noen reagerer på sandeltrolje med å bli mer våken. Det er individuelt hvordan oljen påvirker deg.

Hvordan bruke oljene?

Det er viktig at du eksponeres for duften over litt tid før og mens du skal sove. Det finnes flere måter å gjøre dette på.

Bruk en aromadiffuser (anbefalt)

Plasser aromadiffuseren på soverommet og sett den på 30 minutter før du legger deg. Sørg for å legge bort telefonen i samme periode. Om du mediterer eller leser før du skal sove, er det ideelt å gjøre dette på soverommet. Sørg for at diffuseren er innstilt til å automatisk slå seg av etter 3-6 timer.

Sort Steindiffuser
Sort Steindiffuser
Sort Steindiffuser
Sort Steindiffuser
Sort Steindiffuser

Sort Steindiffuser

Ha noen dråper i et varmt bad

Dette er en flott måte å få avslapnings- og søvnfordelene ved aromaterapi, samtidig som at du får de søvnfremmende effektene av varmt vann. Drypp 5-10 dråper i badevannet etter at karet er fylt opp. Ta badet ca én time før du skal legge deg.

Lag din egen spray

Bland eterisk olje og vann i en sprayflaske og spray rundt rommet ditt, eller lett på sengetøyet ditt. I så fall, anbefaler jeg å spraye undersiden av puten for å unngå hudirritasjon. For hver 3. dl vann, bruk 5 dråper eterisk olje, eller mindre om duften er for sterk.

Påføring på kroppen

Noen synes det er beroligende å bruke eteriske oljer på trykkpunkter, som håndleddene eller bak ørene, eller ved å gi seg selv en lett selvmassasje. (Massasje for - eller fra - partnere fungerer også bra!) Eteriske oljer i ufortynnet form er svært konsentrerte og intense, og kan irritere huden din. Påfør IKKE ufortynnet eterisk olje på huden din. Hvis du planlegger å bruke eteriske oljer på kroppen din, bør du kombinere eterisk olje med en bæreolje.

Les mer om de ulike bæreoljene her. 

Vi håper denne gjennomgangen har gjort deg klok på hvilke oljer du er interessert i å teste. Send oss en epost på support@volant.no om du har spørsmål eller tilbakemeldinger :-)

100+ fornøyde kunder

June .B

"Oljene er friske og naturlige, jeg har fått mer energi i hverdagen"

Kati S.

"Perfekt til meditasjon, liker spesielt Geranium for det. Og Grapefruit til yoga."

Anne Mari K.

"Lett å bytte mellom oljer på abonnementet, har testet ut 5 forskjellige. Fornøyd"

Johan J.

"Elsker å få eteriske oljer i posten hver måned, får også kule oppskrifter på mail"

Kjøp i dag - Gratis hjemlevering